MEKÂNSAL VAROLUŞTAN SÜRESEL VAROLUŞA EVRİLME SÜRECİNDE POSTMODERN ÖZNE

Düşüncenin doğuşu, duyguya evrilmesi ve biçimlenerek ortaya çıkması aşamaları sürecinin sonucu olan bilgi, içinde bulunduğumuz çağın bilinci olan postmodernizmde kaynak olarak insandan doğup insana aktarılan bir varlık kazanma sürecinin kendisidir.  Bilgiyi üreterek bir bilgi merkezi olanın bilgiyle ilişkisinde de bilgi merkezlerinde üretilen bilgiyi tüketerek bu bilgiyle varlık kazananın biçimlenme sürecinde de geçerli olan durum bilgilenme sürecinin insandan insana aktarılan bilgi olması nedeniyle yataylaşmasıdır. Postmodernizm bir bilginin doğuşu süreci olarak ortaya çıkışında da biçimlenme sürecinde de var olan bilgi birikimini dönüştürerek, yeniden kurarak, kurgusal bir zemin üzerinde bilginin kuramı olarak varlık kazandığından her zaman üst bilgiyi varsaymaktadır. Kurgusal bilgi ve teknolojinin birleşmesinden oluşan ve kendisini teknolojinin hızıyla gerçekleştirerek gerçekleşme hızı oranında tüketilen çağ bilgisi ve bilincinin adı olan postmodernizm bilgiye sahip olmayanın bilgi karşısında köleleştiği dolayısıyla bilginin üreticisine tüketilme çokluğu ve hızı oranında geri dönerek kendisini de biçimlendirdiği bir varolma biçimidir.In postmodernism as the consciousness of our time, knowledge which comes to light by virtue of the process of stages of thought from its emergence to evolving into emotion to coming out a form is an existence process itself taking its resources from human and returned to them again. The situation which is valid not only in case of being an information center by producing knowledge and its relation with knowledge but also in the process of formation of the subject who gained an existence by consuming the information which is produced in the information centers made the current situation horizontal owing to the reason that enlightenment process is transmitted from human to human. By transforming and reconstructing existing knowledge both at the emergence process of a knowledge and the formation process due to come into being as theory of knowledge on a fictional ground, postmodernism is always supposed to the superior knowledge. Postmodernism which is donated by information age consciousness also merger of speculative/fictional information and technology actualized itself with the speed of technology and is consumed at the rate of actualization speed and is in existence by ignorant ones who are becoming slaves against data thereby shaped itself according to data producer, consumption amount and rate. 

___

  • BAUDRİLLARD, Jean, (2006), Sessiz Yığınların Gölgesinde Toplumsalın Sonu, Çev. Oğuz Adanır, 3.Baskı, Doğu Batı Yayınları, İstanbul.
  • BAUMAN, Zygmunt (1997), Küreselleşme, Toplumsalın Sonuçları, Çev: Abdullah Yılmaz, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • CONNOR, Steven, (1996) Postmodernist Kültür, (An Introductıon to Teories of the Contemporary), Çev. Doğan Şahiner, Yapı Kredi Yayınları, 1. Baskı, İstanbul.
  • DOCHHERTY, Thomas D. (1995). “Postmodernizm: Bir Giriş”, Postmodernist Burjuva Liberalizmi, Çev. Yavuz Alogan, İstanbul, Sarmal Yayınevi.
  • DUNN, G. Robert (1998), Identity Crises: A Social Critique of Postmodernity University of Minnesota Pres Minneapolis: London.
  • FUNK, Rainer (2006), Ben ve Biz: Postmodern İnsanın Psikanalizi, Çev: Çağlar Tanyeri, İstanbul, YKY.
  • GÜR, İmran, (2012) Postmodern Öznenin Sonu, Yeni İnsanın Alternatif Varoluşu Vahiy Bilinci, Kendinde Şey, Tanrı Parçacığı. Journal of the Human and Social Science Researches |, 1(4), 98-131.
  • GÜR, İmran, (2013), Bilinç Zihniyet İlişkisi, Duvarları Yıkılmış Bir Bilinç Olarak Son İnsan Postmodern Özne ve Bir Sorgu Bilinci Örneği Olarak Kâtip Çelebi, Yeni Fikir Dergisi, S:11, ss: 10-32.
  • GÜR, İmran, Sonsuzluk Meydanından Evrilme Sırat, (2014), Ankara, Akçağ Yayınevi.
  • HALL, Stuard, (1998) Eski ve Yeni Kimlikler, Eski ve Yeni Etniklikler, Kültür, Küreselleşme ve Dünya Sistemi, Çev. G. Seçkin, Ü. H. Yolsal, Bilim Sanat Yayınları, Ankara.