POSTMODERNİZM VE GELENEK

                Modernite, geçmişe ait olan ve akıl ile bağdaşmayan her şeyi yıkmaya çalışır. Gelenek ise geçmiş ile sıkı bağları çağrıştıran bir kavram olarak modernitenin baş düşmanı kabul edilir. Modern düşünürlere göre gelenek kişinin aklını özgür bir şekilde kullanmasına engel olur. Gelenek, bireyin davranışlarını ve düşüncelerini ondan bağımsız olarak biçimlendirdiğinden özgür iradeyi ve aklı bir kenara iter. Modern zihin, aklın egemen olduğu bir dünya düzeni kurmak için geleneğin ortadan kaldırılmasını savunur. Bu yüzden modern sanatta, modern felsefede, modern edebiyatta, modern eğitimde geleneğin izlerinin silik olduğu göze çarpar. Buna karşın postmodernizm, gelenek ile yeni bağların kurulmasını savunur. Modern iddiaların zamanla bir bir iflas etmesi,  insanın kendi özüne yabancılaşması ve yalnızlaşması, modern sanat ve edebiyatta tıkanmanın yaşanması postmodernistleri arayışa sürükler. Postmodern söylemde, gelenek modernitenin tıkandığı yerde faydalanılan eşsiz bir kaynak olarak değerlendirilir. Bireyin modern zamanlarda kaybettiği değerlere nostalji duygusu ile yaklaşan postmodernistler, değişik yollardan gelenekten yararlanmaya çalışırlar. Onlara göre modernitenin insanı, sanatı, edebiyatı, felsefeyi tek tipleştirmesinin üstesinden çokseslilikle gelinebilir. Eşsiz bir kaynak olan geleneğin yeniden yorumlanması söz konusu çoksesliliğin elde edilmesine hizmet eder. Bu çalışmanın amacı, postmodernizm ve gelenek arasında ne tür bir ilişkinin olduğunu incelemektir.

POSTMODERNISM AND TRADITION

Modernity tries to break down everything which it is related to past and irrational. Tradition is accepted that it is chief enemy of modernity as a consept of evoking past. According to modern thinkers, tradition prevent to person who wants to use the mind. Besides, it ignores free will and the mind because it shows person the way how he or she treats and thinks. Modern thought defends to abolish tradition so as to found a new world in which the mind dominates everything. Postmodernists have looked for innovations due to failing modern paradigms, alienation and isolation, congesting art and literature. Tradition is interpreted as a being benefited unique source which it is used to exceed modernity difficulties in postmodern discourse. Postmodernists, who approach values that people lost in modern times with sense of nostalgia, use try to use tradition from all directions. According to postmodernists, it can be overcome modernity that it makes everything monotype such as art, literature, philosophy through polyphony.  To interpret tradition which is an unique source can be served to obtain polyphony. The aim of this paper is to investigate what kind of relationship is between postmodernism and tradition.

___

  • Özbek, Yılmaz (2013). Postmodernizm ve Alımlama Estetiği. Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Şemsettin Sami (2010). Kamus-ı Türkî. (haz. Paşa Yavuzaslan). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • TDK (2005). Türkçe Sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Touraine, Alain (2010). Modernliğin Eleştirisi. (çev. Hülya Tufan). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Williams, Raymond (2012). Anahtar Sözcükler. (çev. Savaş Kılıç). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Guénon, René (2009). Modern Dünyanın Bunalımı. (çev. Mahmut Kanık). İstanbul: Hece Yayınları.
  • Hewison, Robert (1987). The Heritage Industry. London: Methuen.
  • Hutcheon, Linda (1988). A Poeics Of Postmodernism. London: Routledge.
  • Hançerlioğlu, Orhan (2007). Toplumbilim Sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Jameson, Fredric (1991). The Cultural Logic of Late Capitalism: Postmodernism or the Cultural Logic of Late Capitalism. Durham: Duke University Press.
  • Lyotard, Jean-François. (2013). Postmodern Durum. (çev. İsmet Birkan). Ankara: BilgeSu Yayıncılık.
  • Marshall, Gordon (2014). Sosyoloji Sözlüğü. (çev. Osman Akınhay-Derya Kömürcü). Ankara: Bilim ve Sanat.
  • McRobbie, Angela (2013). Postmodernizm ve Popüler Kültür (1. Baskı). A. Özdek (çev.). İstanbul: Parşömen Yayıncılık.
  • Mongardini, Carlo (1992). The Ideology of Postmodernity. Theory, Culture & Society 9. pp. 55–65.
  • Mouffe, Chantal (2000). Radikal Demokrasi: Modern Mi, Postmodern Mi?. (çev. Mehmet Küçük). Modernite versus Postmodernite içinde (haz. Mehmet Küçük). İstanbul: Vadi Yayınları, s. 297-314.