Yetkinlikler ve yetkinliklerin işletmeler açısından önemi

Günümüz işletmeleri rakiplerine karşı avantaj elde edip, en iyi olma istemi içerisindedirler. Bunun için de temel kaynak insandır. İşletmeler çalışanlarının yetkinliklerini ortaya koyup, kişilerin yetkinliklerinden yararlandıkları taktirde, başarıyı kolaylıkla yakalayabileceklerdir. Yetkinlik, mükemmel performansın elde edilmesinde ayırt edici bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlenebilir davranışlar olarak tanımlanabilir. Temel yetkinlikler arasında; bilgi, beceri, deneyim, yetenek, stil, motivasyon sayılabilir. Yetkinlikleri sınırlandırmak olanaklı değildir. Liderlik, yaratıcılık, inisiyatif kullanabilme, esnek olabilme gibi daha bir çok yetkinlikten söz edilebilir. Önemli olan çalışanların yetkinlikleri ile işletme amaçlarını özdeşleştirebilmek ve üstün performansı yar atabilmektir. Kişilerin yetkinliklerinden bazıları geliştirilebilir özelliklere sahiptir. Öncelikle yetkinliklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, yetkinliklere uygun pozisyonlarda görevlendirmenin yapılması ve yetkinliklerin geliştirilmesine yönelik gerekli eğitimlerin yapılması gerekmektedir. Bunun için ise işletmelerin ve çalışanların yapmaları gereken görevler vardır.

___

Yüksel, M. “Küresel Özelliklerde Neredeyiz”, Human Resources-İnsan Kaynakları ve Yönetim Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 3, Mayıs- Haziran, s. 54-59, 2000.

Lucia, A.D. and Lebsinger,R. “The Art and Science of Competency Models”, Jossey-Bass Pffeifer, 3, San Francisco, 1999.

Spenser M.L. & Spenser M. S. “Competence at Work”, John Wiley & Sons Inc., 26-27, New York, 1993.

İşeri,C. “Nasıl Bir Yöneticisiniz” Human Resourses İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi, Element İletişim Yayınları, Yıl: 5, Sayı: 4, Mayıs- Haziran, s.33-34, İstanbul, 2001.

Özden,M.C. “Yetkinliklerin Belirlenmesi, Bireysel Yetkinlikler ve İnsan Kaynakları Süreçleri”, (http://www.mcozden.com/forum3-12byıks.htm), 1999. (Erişim tarihi: Mayıs 2003).

Mamatoğlu,N. “Performans Sisteminizin Performansını Ölçüyormusunuz? Human Resourses İnsan Kaynakları Yönetimi Dergisi, Element İletişim Yayınları, Yıl: 6, Sayı: 1, Kasım-Aralık, İstanbul, 2001.

Uyargil,C., Kaynak, T. ve Diğerleri. “İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları, İstanbul,1998.

Sveiby,K.E. “The New Organizational Wealth”, Berreth-Koehler Publishers, Inc.San Francisco, 39,1997.

Özden,M.C. “Mesleki Gelişim”, (http://www.mcozden.com/bky-10.htm), 2000. (Erişim tarihi: Mayıs 2003).

Özdiller, İ. “Neden Yetkinlik”, Human Resources-İnsan Kaynakları ve Yönetim Dergisi, Temmuz- Ağustos, Yıl: 5, Sayı: 5, 2001.

Lawler, E.E. “From the Ground Up – Six Principles for Building the New Logic Corporation”, Jossey-Bass Inc., 22, California,1996.

Legislative Parameter for Successful Implementation of CBM in the Public Service”, (http://www.tbssct.gc.ca/hr_connexions_rh/sigs/CBHRM/framewor k_cbm/fcbm1_e.html), 2000. ((Erişim tarihi: Mart 2003).

(http://www.cvtr.net/makale/yetkinlikler/neden_yetkinlikler.htm ), 2002. (Erişim tarihi: Şubat 2003).

Robatham,D. Jubb R. “Competencies;Measuring the Unmeasurable?”, (http://www.wtv. ac_ uk/~bu1821/files/comp.htm), 2000. (Erişim tarihi: Mart 2003).