Değişim mühendisliğinin lojistik süreçlerine uygulanması

Endüstriyel firmaların rekabet edebilirlikleri karşısında bir çok engel vardır. İşletmelerin sahip olduğu endüstriyel iş operasyonları uzun vadede yeterince etkili değildir. Yenileme yeteneği ve köklü değişiklikler yapmak gelecekteki rekabet edebilirliği korumak için gereklidir. Değişim mühendisliği iş akışlarını ve bir organizasyonun verimliliğini optimize etmek amacıyla süreçleri, sistemi, politikaları ve organizasyonel yapıları destekleyerek bunların hızlı ve radikal bir şekilde yeniden dizayn edilmelerini sağlayan endüstri mühendisliği ve yönetim bilimi alanındaki son yeniliklerden birisidir. Bu çalışma ile Değişim mühendisliğinin Türk Hava Kuvvetleri'nde kullanılan iş süreçlerinin kalite hizmetleri için operasyonel etkinliklerde çarpıcı gelişmelere ulaşmada modern ve kullanışlı bir endüstri mühendisliği ve yönetim tekniği olduğunu kanıtlamaktadır.

There are many challenges that industrial enterprises face to maintain their competitiveness. Running industrial operation effectively is not enough in the long run. Capabilities of innovation and utilizing innovativeness in new ways are required in future competition. Business Process Reengineering (BPR) is one of the most recent innovations in industrial engineering and management science which represents the rapid and radical redesign of strategic, value-added processes and the system, policies and organizational structures that support them to optimize the workflows and productivity of an organization. In this study, Business Process Reengineering has proved to be a modern innovative useful industrial engineering and management technique to achieve dramatic improvement in operational efficiencies for quality services of the Turkish Air Force logistics processes.

___

[1]Göre, K., "Günümüzde değişimin önemi ve değişim mühendisliği", Bilim Dergisi-1, 2005. http://www.kho.edu.tr/yayinlar/bilimdergisi/2005 _1/index.htm (Erişim Nisan 2006)

[2]Hammer, M., "Reengineering work: Don't automate, obliterate", Harvard Businesses Review, 104-112, 1990.

[3]Davenport, T.H., Short, J.E., "The new industrial engineering: Information technology and business process redesign", Sloan Management Review, 31(4), 11-27, 1990.

[4] Hammer, M., Champy, J. , " Değişim Mühendisliği - İş idaresinde devrim için bir manifesto" (çev.:S.GÜL), Sabah Yayınları, İstanbul, 206s., 1993.

[5] Harrison, D.B., Pratt, M.D., A methodology forreengineering business. Planning Review, 1993.

[6]Davenport, T.H., "Process innovation:Reengineeringwork through information technology", Ernst & Young, 337s., 1993

[7]Tüz, M. V.,. "Değişim ve kaos ortamında işletme davranışı" Alfa Akademi, İstanbul, 242 s, 2004.

[8]Love,P.E.D. and Gunesakaran,A. " Process reengineering: A review of enablers " , Int.J.Production Economics 50, 183-197, 1997.

[9] Khan, R.M.R., "Business process reengineering of an air cargo handling process", Int.J.Production Economics 63, 98-108, 2000.