Mısır (Zea mays L.) bitkisinde farklı azot dozları ve bitki sıklığının koçan, sap ve yaprak verimlerine etkisi üzerine bir araştırma

Bu araştırma Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma alanında ikinci ürün yetiştirme sezonunda dört farklı azot dozu (kontrol, 10,20 ve 30 N kg $da^{-1}$ ) ve üç bitki sıklığının (70x5, 70x10, 70x15 cm ) mısır bitkisinde koçan, sap ve yaprak verimleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2000 ve 2001 yıllarında yürütülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda ikinci ürün silajlık mısır yetiştiriciliğinde, artan bitki sıklığında dekara koçan sayısında artış gözlenirken; koçan boyu, koçan çapı, bitkide yaş koçan ağırlığı, sap kalınlığı, bitkide yaş sap ağırlığı, bitkide yaş yaprak ağırlığı ile bitkide yaprak sayısında bir azalma tespit edilmiş, artan azot dozlarının ise bu özellikler üzerindeki etkisinin olumlu olduğu belirlenmiştir.

An investigation on the effect of plant densities and nitrogen doses onear, stem and leaf yield of maize (Zea mays L.)

In order to determinate effect of different N doses and plant densities on ear, stem, leaf yields of maize, the field trials were carried out at the Dicle University Research Area of the Faculty of Agriculture in during the second crop season at 2000-2001. As the plant density increases, number of ear increased but ear length, ear diameter, fresh ear weight per plant, stem-thickness, fresh stem weight per plant, number of leaf per plant, fresh leaf weight per plant decreased. In addition, the effects of increased nitrogen doses on all characters were found significant

___

  • Aydın, H. 1991. Çukurova koşullarında İkinci ürün Mısır Bitkisinde (Zea mays L.) Değişik Azot Dozları ve Sıra Arası Mesafelerinin Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi. Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. Adana, 55 sayfa.
  • Aytuğ, C. N. ve Karaman, M. 1996. Süt Sığırı Yetiştiricisinin El Kitabı. I. Topkim Araştırma Grubu Yayını, istanbul.
  • Babu, K, S. ve Mitra, S.K. 1991. Effect of plant density on grain yield of maize during rabi season. Madras Agricultural Journal, 76 (5), 290-292.
  • Giskin, J. ve Etran, Y. 1986. Planting date and foliar fertilization of corn grown for silage and grain under limited moisture. Argonomy Journal, 78, 475-476.
  • Kamel, M.S., Abdelraouf, M.S., Mahmoud, E.A. ve Amer, S. 1983. Response of two maize varieties to different plant densities in relation to weed control treatments. Annals of Agricultural Science Moshtohor, 19(1), 79-93.
  • Kara, Ş.M., Deveci, M., Dede, Ö. veŞekeroğlu, N. 1999. Farklı bitki sıklığı ve azot dozlarının silaj mısırda yeşil ot verimi ve bazı özellikler üzerine etkileri. Türkiye III. Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18 Kasım, Adana, 172-177. Kılıç, A. 1986. Silo Yemi Öğretimi. Bilgehan Basımevi, Bornova, İzmir, 327 sayfa.
  • Kılıç, A. 1997. Türkiye'de kaba yem üretimi ve yeterlilik düzeyi, Türkiye 1. Silaj Kongresi, Bursa. 11-18.
  • Podolak, M. 1984. Effect of nitrogen fertiliser rates on some factors of quality of silage, maise in the production region. Trnova, 9, 107-118.
  • Sade, B. ve Çalış, A. 1993. Erdemli ekolojik şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen cin mısır populasyonlarının {Zea mays L. everta ) verim ve verim unsurları üzerine farklı bitki sıklıklarının etkileri, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(5), 34-45.
  • Sağlamtimur, T., Okant, M., Tansı, V. ve Baytekin,H. 1989. Güneydoğu Anadolu Bölgesi sulu koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen üç mısır çeşidinde bitki sıklığının verim ve bazı tarımsal karakterlere etkisi üzerinde bir araştırma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (2), 10-20.
  • Sağlamtimur, T., Tansı, V. ve Baytekin, H. 1995. Yembitkilerı Yetiştirme. Ders Kitabı, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 74, Adana.
  • Uslu, Ö, S. ve Karaaltın, S. 1999. Farklı Azot dozlarının Kahramanmaraş şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır {zea mays L.) bitkisinde fizyolojik özellikler ve verime etkisi Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, 15-18 Kasım, Adana, 434-439.
  • Ülger, A. C, Tansi, V., Sağlamtimur, T., Kızılşimşek, M., Çakır, B. Yücel, C, Baytekin, H. ve Öktem, A. 1996. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ikinci ürün mısırda bitki sıklığı ve azot gübrelemesinin tane ve hasıl verimi ve bazı tarımsal karakterlerine etkisi üzerinde araştırmalar. Ç. Ü. Z. F. GAP Tarımsal İnceleme ve Geliştirme Proje Paketi Kesin Sonuç Raporu, Proje No: 12/1. Ç. Ü. Z. F. Genel Yayın No: 153, GAP Yayınları No: 94.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6819
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: İbrahim TOBİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Elazığ, Diyarbakır ve Mardin illeri badem ağaçlarında zararlı olan lepidoptera türleri, doğal düşmanları ve önemlileri üzerinde gözlemler

Halil BOLU, Muharrem ÇINAR

The effects of commonly used chemical substances on water quality

Osman SÖNMEZ, Salih AYDEMİR, Erdal SAKİN

Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı

Figen KOREL, Sibel ORMAN

Tarımsal yayım önemli midir?

Yaşar AKTAŞ

Mısır (Zea mays L.) bitkisinde farklı azot dozları ve bitki sıklığının koçan, sap ve yaprak verimlerine etkisi üzerine bir araştırma

Veysel SARUHAN, H. Deniz ŞİRELİ

Harran Ovası koşullarında bazı bitki büyüme düzenleyici uygulamalarının ikinci ürün soyada (Glycine max Merrill.) önemli tarımsal özellikler üzerine etkilerinin belirlenmesi

Leyla GÜLLÜOĞLU, H. Halis ARIOĞLU

Tat eşik değerlerinin algılanması, tanınması ve derecelendirilmesi

İbrahim HAYOĞLU, Dilşah MİİŞOĞLU

Manisa piyasasında satılan ambalajlı veambalajsız dondurmaların kalitelerinin değerlendirilmesi

Sinan ÖMEROĞLU, Figen KOREL, Gürdal TAN

Harran Ovası ekolojisinde ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı soya (Glycine max. L. Merrill.) çeşit ve genotiplerinin belirlenmesi

Hasan HALİLOĞLU, İlhan CEVHERİ, Vedat BEYYAVAŞ, Ahmet YILMAZ

Avcı böcek Anthocoris nemoralis (F.)(Heteroptera: Anthocoridae)' in laboratuvar ve doğa koşullarında gelişimi üzerinde araştırmalar

Avni UĞUR, Ertan YANIK