Manisa piyasasında satılan ambalajlı veambalajsız dondurmaların kalitelerinin değerlendirilmesi

Bu araştırmada Manisa piyasasında satılmakta olan ambalajlı ve ambalajsız sade, kakaolu ve meyveli (vişneli, çilekli ve limonlu) dondurmaların kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi incelenmiştir. Toplam 15 adet ambalajlı ve 70 adet ambalajsız dondurma kullanılmıştır. Örnekler kuru madde oranlan bakımından dondurma standardına uygun bulunmuştur. Ancak yağ oranı standartta tam yağlı dondurmalar için verilen %12 lik sınır değerin altında kalmıştır. Ambalajlı dondurmalar içerdiği yağ oranları bakımından standartta verilen yarım yağlı dondurma sınıfına girmektedir. Ambalajsız dondurmalarının ancak %50'sinin toplam bakteri sayıları, %41'inin de koliform sayıları bakımından yönetmelikte belirtilen, standartlara uyduğu görülmüştür. Ambalajlı dondurmaların, ambalajsız dondurmalara göre daha güvenilir olduğu belirlenmiştir.

The evaluation of quality of packaged and unpackaged ice creams osld in retail markets of Manisa

In this research, the chemical and microbiological quality of packaged and unpackaged ice creams with vanilla, chocolate and fruit (lemon, strawberry and sour cherry), sold in retail markets of Manisa, were investigated. Total of 15 packaged and 70 unpackaged ice creams were analyzed. The dry matter contents of samples conformed the ice cream standards. However, the fat contents were lower than 12%, which was the limit stated for whole-fat ice creams. The fat contents of packaged ice creams conformed the fat content of half-fat ice cream standards. 50% of unpackaged ice creams conformed the standards for total aerobic counts and 40% of these samples conformed the standards for coliform counts. The packaged ice creams were found to be safer than unpackaged samples.

___

  • Akbulut, N., Özer, K. ve Kavas, G. 1994. Patojen bakterilerin dondurmada canlı kalma sürelerinin tespiti üzerinde bir araştırma. Gıda, 19 (6), 389-391.
  • Akol, N. ve Uğur, M. 1984. İstanbul piyasasında satılmakta olan kaymaklı dondurmaların hijyenik kalitesi üzerine araştırmalar. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 10 (1), 53-59.
  • Akyüz, N. ve Andiç, S. 1992. Van ilinde üretilen dondurmaların duyusal kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2 (2), 13-28.
  • Anonim. 1983. Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Yöntemleri Kitabı. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Gıda İşleri GenelMüdürlüğü. Genel Yayın No: 65.Ankara.
  • Anonim. 1989. Yoğurt. TS 1330. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara.
  • Anonim/1992. Dondurma-Süt Esaslı. TS 4265. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara.
  • Anonim. 1999. Official Methods of Analysis of AO AC International. AOAC International, Maryland.
  • Anonim. 2001. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği. Tebliğ No: 2001/19. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü.
  • Chug, K. 1996. Salmonella outbreak from ice cream. Indian Pediatrics, 33, 976-977.
  • Dığrak, M. ve Özçelik, S. 1991. Elazığ'da tüketime sunulan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesi. Gıda, 16 (3), 195-200.
  • Evrensel, S. ve Güneş, E. 1998. Bursa'da tüketilen dondurmaların kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi. Gıda, 23 (4), 261-265.
  • Gilliand, S. E. 1976. Psychrotrophic microorganisms. "Alınmıştır Compendium of the Methods for the Microbiological Examination of Food, (ed) M, L. Speck, American Public Health Association, Washington, DC."
  • Magdoub, M.N., Hamzawi, L.F., Fayed, E.O. ve Eliwa, A.M. 1991. Effect of pH and stabilizer on the quality of ice milk and water ice. Asian Journal of Dairy Research, 10 (1), 34-38.
  • Mukan, M. ve Evliya, B. 2002. Adana piyasasında satılan sade-kaymakh dondurmaların mikrobiyolojik kalitelerinin tüketici sağlığı açısından değerlendirilmesi. Gıda, 27 (6), 489-496.
  • Özcan, T. ve Kurdal, E. 1997. Bursa ili merkezinde satılan meyveli dondurmaların kimyasal ve mikrobiyolojik nitelikleri üzerine bir araştırma. Gıda, 22 (3), 217-225.
  • Rothwell, J. 1990. Microbiology of Ice Cream and Related Products. "Alınmıştır: Dairy Microbiology, (Ed). R.K. Robinson, Vol.2, 2nd ed., Elsevier Applied Science Publishers Ltd., London and New York, 409 p."
  • Tekinşen, O. C. 2000. Süt Ürünleri Teknolojisi. 3. Baskı. Selçuk Üniversitesi Basımevi. Konya. 329 sayfa.
  • Toklu, G. Ş. ve Yaygın, H. 2000. Antalya piyasasında satılan dondurmaların hijyenik kalitesi. "Alınmıştır: Süt Mikrobiyolojisi ve Katkı Maddeleri, (ed). Mehmet Demirci, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Tekirdağ, 595 sayfa."
  • Üçüncü, M., Tunçel, G. ve Koca, N. 2001. İzmir'de, açıkta satılan dondurmaların kaliteleri üzerine bir araştırma. Dünya Gıda Dergisi, 6 (8), 86-90.
  • Warke, R., Kamat, A., Kamat, M., Thomas, P. 2000. Incidence of pathogenic psychro-trophs in ice creams sold in some retail outlets in Mumbai, India. Food Control, 11,77-83.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6819
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: İbrahim TOBİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tarımsal yayım önemli midir?

Yaşar AKTAŞ

Mısır (Zea mays L.) bitkisinde farklı azot dozları ve bitki sıklığının koçan, sap ve yaprak verimlerine etkisi üzerine bir araştırma

Veysel SARUHAN, H. Deniz ŞİRELİ

Elazığ, Diyarbakır ve Mardin illeri badem ağaçlarında zararlı olan lepidoptera türleri, doğal düşmanları ve önemlileri üzerinde gözlemler

Halil BOLU, Muharrem ÇINAR

Tat eşik değerlerinin algılanması, tanınması ve derecelendirilmesi

İbrahim HAYOĞLU, Dilşah MİİŞOĞLU

Harran Ovası ekolojisinde ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı soya (Glycine max. L. Merrill.) çeşit ve genotiplerinin belirlenmesi

Hasan HALİLOĞLU, İlhan CEVHERİ, Vedat BEYYAVAŞ, Ahmet YILMAZ

Avcı böcek Anthocoris nemoralis (F.)(Heteroptera: Anthocoridae)' in laboratuvar ve doğa koşullarında gelişimi üzerinde araştırmalar

Avni UĞUR, Ertan YANIK

Gıda ışınlaması, uygulamaları ve tüketicinin ışınlanmış gıdaya bakış açısı

Figen KOREL, Sibel ORMAN

The effects of commonly used chemical substances on water quality

Osman SÖNMEZ, Salih AYDEMİR, Erdal SAKİN

Manisa piyasasında satılan ambalajlı veambalajsız dondurmaların kalitelerinin değerlendirilmesi

Sinan ÖMEROĞLU, Figen KOREL, Gürdal TAN

Harran Ovası koşullarında bazı bitki büyüme düzenleyici uygulamalarının ikinci ürün soyada (Glycine max Merrill.) önemli tarımsal özellikler üzerine etkilerinin belirlenmesi

Leyla GÜLLÜOĞLU, H. Halis ARIOĞLU