Kızılırmak (Çankırı) ilçesinde yeşil kuşak tesisi ile hububatın önemli zararlılarından olan süne (Eurygaster spp.) ve kımıl (Aelia spp.)'ın yumurta parazitoitleri (Trissolcus grandis Thomson.)' ne uygun ekolojik koşulların sağlanması

Süne ve Kımıl'ın doğal düşmanlarının etkinliğini artırmak amacıyla bu çalışma 1999-2000 yılında Kızılırmak (Çankırı)' da yürütülmüştür. Bu çalışma sonucunda Yalancı Akasya (Robinia pseudoacacia L.) , Dişbudak (Fraxinus excelsior L.), İğde (Elaeagnus angustifolia L.)' nin Kızılırmak için uygun türler olduğu saptanmıştır. İklim verilerinin yumurta parazitoitlerinin yaşamına uygun olduğu belirlenmiştir. Yeşil kuşak tesisleri ile parazitoitlerin etkinliğinin artırılabileceği kanısına varılmıştır.

Providing suitable ecological conditions for egg parazitoids (Trissolcus grandis Thomson.) of cereals main harmfuls Eurygaster spp. and Aelia spp. by establishing green belt in Kızılırmak (Çankırı)

This study was carried out between 1999-2000 in Kızılırmak to increase the activity of Eurygaster spp. and Aelia spp.'s natural enemies. The results indicated that Acacia, Ash tree and Elaeagnus are determined as suitable tree varieties for Kızılırmak region. The climate is suitable for the life of egg parazitoids. As a result, it is possible to increase the activity of parazitoids by establishing green belts.

___