Determination of conditions related to ages of field sprayers used in sunnpest spraying in Sanliurfa

Bu çalışma, süne zararlısının yoğun olduğu Şanlıurfa ilinin Viranşehir, Siverek ve Hilvanilçelerine bağlı köylerde yapılmıştır. Buğday alanlarının büyük olması, arazinin topografik durumuve süne zararlısının çok kısa sürede ürüne zarar yapmasından dolayı uçakla mücadele oldukçabüyük önem kazanmıştır. Ancak, tarım uçağı ile ilaçlamada karşılaşılan sorunlar nedeniyledünyada olduğu gibi ülkemizde de uçakla ilaçlama 2006 yılından itibaren yasaklanmış ve süneilaçlamalarının çiftçiler tarafından yer aletleri ile yapılması kararı alınmıştır. Bu çalışma ile bölgeiçin yeni olan yer aletleriyle süne mücadelesi anket çalışması ile incelenerek pülverizatörlerinüzerinde barındırdığı ekipman ve malzemelerin mevcut durumları pülverizatörlerin yaşlarına bağlıolarak tespit edilmiştir. Bunun için 60 işletmede anket çalışması yapılmıştır.Süne ilaçlamasındakullanılan pülverizatörler depo süzgeci, me me filtreleri, hortumların bağlantısı ve sağlamlığı,basınç regülatörü, manometre, pompa sızıntısı, meme ve püskürtme çubuğu bağlantısı, depoçatlağı açısından değerlendirilmiştir.

Şanlıurfa ilinde süne ilaçlamasında kullanılan tarla pülverizatörlerinin yaşının pülverizatör ve uygulama açısından değerlendirilmesi

This study was performed in the villages located within the towns of Siverek, Viranşehirand Hilvan in Şanlıurfa province where pesticides are sprayed against sunnpest ( Eurygaster spp.:Heteroptera- Scutelleridae ) . The use of aircraft in pesticide application for sunnpest was importantdue to large areas, very short time period and topogra phycal conditions. On the other hand, inTurkey, in 2006, pesticide applications via agricultural aircraft were banned to cause of negativeimpacts on environmental and human health. The use of manual equipments and field sprayersagainst sunnpest was therefore decided in Turkey for pesticide applications . In this study, surveywas made for field sprayer components condition that is used in the spraying for sunnpest. Also,material conditions of field sprayers were determined related to years. Survey study was conductedin the sixty farms in order to determining equipment and material of sprayers , and the process ofdetermining how the actions of farmers. In this study, field sprayer used sunnpest spraying wereevaluated related to years in terms of the tank filter cap, nozzle filter , hose connection andstrength, pressure regulator, manometer , pump leakage , nozzle and boom connection,and tankcracken.

___

  • Abhilash, P.C. and Singh, N. 2009. Pesticide Use a nd Application: An Indian Scenario. Journal Hazardous Material, 165: 1 -12
  • Bolat, A ., Uçar, T. ve Korucu, T . 2003. Van İli Ve Çevresinde Tarımsal Savaş Ekipmanlarının ve Uygulama Sorunlarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma . Tarımsal Mekanizasyon 21. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 238 -244, Konya.
  • Demir, C . ve Çelen, İ. H . 2006. Tekirdağ İlindeki Tarımsal İşletmelerdeki Pülverizatörlerin Durumu ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 12: (1) 23 – 28.
  • Friedrich, T . 1 996. Agricultural Pesticide A pplication. FAO Agricultural Engineering Branch AGSE, FAO Rome.
  • Sağlam, S . 1998. Şanlıurfa’ da Kullanılan Pülverizatörlerin Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Kullanımında Karşılaşılan Problemlerin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa, 76s.
  • Sağlam, S. ve Sağlam, R . 2000. Şanlıurfa’da Kullanılan Pülverizatörler in Teknik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. GAP- Çevre Kongresi. 16-18 Ekim, Şanlıurfa s.77-88.
  • Tobi, İ ., Saglam, R ., K üp, F., Şahin, H. , Bozdoğan, A. M., Piş kin, B . and Sağlam, C . 2011. Determination of Accuracy Level of Agricultural Spraying Application I n Sanliurfa / Turkey. African Journal of Agricultural Research Vol. 6 (28), pp. 6064-6072.
  • Tobi, İ ., Saglam, R ., Küp, F. , Sahin, H ., Bozdoğan, A. M., Pişkin, B. ve Saglam, C . 2011. Şanlıurfa İlinde Yapılan Tarımsal İlaçlama Uygulamalarının Doğruluk Düzeyinin Saptanması, Gap VI. Tarım Kongresi, 09–12 Mayıs 2011, Şanlıurfa
  • Tobi, İ. 2012. Şanlıurfa İlinde Buğdayda Yer Aletleri İle Süne Mücadelesinde Uygulama Parametlerinin Belirlenmesi ve Kalıntı Yeterlilik Değerlerinin Saptanması, Harran Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Şanlıurfa, 179s.
  • van der Meijden, G . 1998. Pestic ide Application Techniques İn West- Africa. FAO Agricultural Engineering Branch AGSE, FAO Rome.