Şanlıurfa ilinin biyodizel üretim potansiyeli

Diğer gelişmekte olan ülkeler gibi Türkiye de, enerji ihtiyacı hızla artan, petrol ve doğalgaz baştaolmak üzere enerji kaynakları ile teknoloji ve finansman yönünden dışa bağımlı bir ülkedurumundadır. Türkiye petrol ve petrol ürünleri açısından dışa bağı mlı bir ülkedir. Bu durumunmeydana getirmiş olduğu stratejik hassasiyet, dış ticaret açığında önemli bir paya sahiptir. Bunedenler kendi üretebileceği alternatif enerji kaynaklarının önemini artırmaktadır. Petrolünkullanımı sonucunda, iklim değişiklikle rine, küresel ısınmaya ve çevre kirliliğine sebep olantoksik ve kanserojen maddeler atmosfere salınmaktadır. Bu bakımdan alternatif ve yenilenebilir birenerji kaynağı olan biyodizelin tün dünyada olduğu gibi Türkiyede üretim ve kullanımısağlanmalıdır. Tarımsal üretimin gıda amaçlı kullanımının önceliği olmakla birlikte, bu düşünceyigöz ardı eden ve biyoyakıt üretimini artırmaya çalışan ülkeler giderek artmaktadır. GAP Projesi 1milyon hektar alandaki sulu tarım olanağı ile ülke ekonomisi bakımından büy ük önem taşıyan birproje olarak, üretim desenine yapacağı katkılarla bölgede rahatlıkla yetiştirilebileceğiaraştırmalarla belirlenmiş olan aspir ve kolzanın kışlık ürün olarak yaygın şekilde yetiştirilmesi ileülkemizin yağ açığını kapatmasının yanı sıra alternatif enerji kaynaklarından biyodizel üretimimizi de arttıracağı beklenmektedir.

Potential of biodiesel production in Sanliurfa

Turkey, like other developing countries, is a dependent country for external resources due to itsrapidly increasing energy demand, particularly in terms of technology and financial needs. Turkeyis also dependent on foreign countries for oil and petroleum products. This situation crea tes astrategic sensitivity and has a significant effect on the foreign trade deficit. This increases theimportance of the production of alternative energy sources for Turkey. The use of petroleumproducts causes climate change, global warming and release of toxic and carcinogenic substancesthat cause environmental pollution into the atmosphere. In this regard, the production and use ofbiodiesel as an alternative and renewable source of energy production should be provided inTurkey as well as all over the world. Given the first priority to the agricultural production for fooduse, the number of countries that promotes the production and use of biodiesel are increasing. Withthe implementation of 1 million hectares of irrigated area of the GAP Project, it will give thepossibility of great importance to Turkey s economy by providing the production crops such assafflower and rapeseed as winter crops as well as alternative energy sources to close the gap withthe biodiesel oil production in the country.

___

  • Akdeniz, D., 2008. Yağlı Tohumlu Bitkilerin Önemi ve Biodizel Üretimimizdeki Yeri, Türk Tarım, Sayı: 184, 34-36.
  • Alpgiray, B., 2006. Kanola Yağının Diesel Motorunun Performansına Ve Emisyon Karakteristiklerine Etkilerinin Belirlenmesi . Ankara Üniversitesi Fenbilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Altınsoy, A. S., ‘Biyodizel Üretimi, Motorlarda Kullanımı ve Türkiye’deki Kaynakların incelenmesi’, İTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2007. Anonim., 2010. Enerji Tarımı Nedir., http:/www.uslanmam.com
  • Anonim.,2010. ttp://www.stso.org.tr/yeni/image s/veriler/genel/1 Şanliurfa_Genel_Yapisi .doc
  • Anonim 2012. Şanlıurfa Lojistik Strateji Planı ve Lojistik Merkez (karalimanı) fizibilite Raporu. Yatırım Destek Ofisi Şanlıurfa
  • Anonim., 2013. T.C. Şanlıurfa Valiliği Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şanlıurfa
  • Benek, SEDAT., 2006. Şanlıurfa İlinin Tarımsal Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri Coğrafi Bilimler Dergisi,2006,4 (1), 67 - 91 Ankara. Demirbaş, A, 2009. ″Biofuels from Agricultural Biomass. Energy Sources″ Part A, 31:1573 –1582.
  • Dinç, U., Özbek, H., Yeşilsoy, P., Çolak, A.K., Derici, R., 1988. Harran Ovası Toprakları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, TÜBİTAK - TOAG 534 No’lu Proje, Adana
  • Eliçin, A.K., 2005. Yakıt Olarak Kullanılan Fındık Yağı İle Küçük Güçlü Bir Diesel Motorunun Performans Karakteristiklerinin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Fen B ilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  • Eliçin, A.K., Erdoğan, D., 2007. Fındık Yağı Metil Ve Etil Esteri İle Diesel Yakıtı Karışımlarının Küçük Güçlü Bir Die sel Motorda Yakıt Olarak Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (2) 137 – 146.
  • Hoda, N., 2008. Biyodizel, ww1.akdeniz.edu.tr/fenedebiyat/kimya/ Numan%20Hoda /biyodizel.doc
  • Karabektaş M., Ergen G., 2007. Soya Yağı Metil Esterinin Motor Performans Karakteristikleri Ve Nox Emisyonları Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi, SAÜ. Fen Bilimleri Dergisi, 11. Cilt, 1. Sayı, s. 21 - 26.
  • Madencan M.,Yenikardeşler U., 2004. Biyodizel, T.C. Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Yayın No. 127, Ankara.
  • Oğuz, H., Öztürk, Ö., Öğüt, H., Erdem, F.A., 2003. Yeni ve Kullanılmış Bitkisel Yağların Gıda Harici Değerlendirilmesi ve Bunların Ekonomiye Olan Etkisinin İncelenmesi, Türkiye I. Yağlı Tohumlu Bitkiler Sempozyumu, 22-23 Mayıs, İstanbul, 185 -192.
  • Şahin, A., Akdeniz, D., 2008. Yağlı Tohumlu Bitkilerin Üretiminin Önemi ve Alternatif Enerji Kaynağı: Biyodizel, Türk Tarım, Sayı: 184, 50-57.
  • T uik., 2012. (Türkiye İstatistik Kurumu), http://www.tuik.gov.tr, Tügiad, 2004.. Türkiye’nin enerji sorunları ve çözüm önerileri, Ajans - Türk Basın ve Basım A.Ş., Batıkent, Ankara.
  • Ulaşlıoğlu, E., 2008. Yağlı Tohumlu Bitkiler, Türk Tarım, Sayı: 184, 42- 47.
  • Utlu, Z., 2009. Biyodizel Üretiminde Yenilenebilir Ener ji Kaynağı Olarak Atık Kızartma Yağlarının Değerlendirilmesi, http://www.emo.org.tr/ekler/04f2c31e67 03464|ek.pdf