Adana ili merkezinde tüketicilerin biber salçası tüketimini etkileyen faktörler

Adana ilinde tüketicilerin biber salçası tüketim eğilimlerini ve tüketimi etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, ailelerin önemli bir kısmının salça tükettiği (%96,6) ve biber salçası tüketiminin yaygın olduğu (%85,5) belirlenmiştir. Biber salçası tüketen ailelerin %62'sinin tükettiği biber salçasının tamamını evde kendileri hazırlarken, %31,2'si tamamını satın almaktadır. Bu çalışmada biber salçasının evde hazırlanması durumunda 1 kg salçanın 3.389.600 TL'ye mal olduğu belirlenmiştir. 1 kg biber salçası 2.613.517 TL'ye satın alınmaktadır. Bu durumda biber salçası üreten sanayinin tüketici isteklerini henüz yakalayamadığı söylenilebilir. Tüketiciler salça yapımına uygun yere sahip olmamalarını ve zamanlarının kısıtlı olmasını biber salçasını dışarıdan almalarının en önemli sebepleri olarak belirtmişlerdir. Çalışmada annenin statüsü ve ailenin yaşadığı ev tipi ile salçanın temin şekli arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca annenin eğitimi ile biber salçasının satın alınma şekli arasında da önemli bir ilişki belirlenmiştir. Annenin eğitim seviyesinin yüksek olduğu aileler konserve biber salçasını tercih etmekte ve ambalajın mutlaka gerekli olduğu düşüncesini taşımaktadırlar.

The factors affecting consumption of pepper paste in Adana

This study was carried out to determine the pepper sauce consumption trend and the factors affecting consumption in Adana. It was found that very high number of households consume sauce (96,6%), pepper sauce consumption was more common (85,5%). Significant number of the households consuming pepper sauce (62%) were found to be producing pepper sauce on their own. Production cost of pepper sauce under home production conditions was determined to be 3.389.600 TL per kg and the market price of the same material was 2.613.517 TL per kg. The reasons why consumers prefer to buy industrially processed pepper sauce were : i) lack of conditions for the production and ii) no time to spare for the production.

___

  • Baysal, T., Güreş, H. ve Yurdagel, Ü. 1990. Biber salçası yapımında palper öncesi farklı haşlama yöntem ve sürelerinin palper verimi ve şıra kalitesine etkileri. Gıda Dergisi, 15 (2), 73-78.
  • Bingöl, Ş. 1,992. Sebze İşleme Sanayiinde Girdi Kullanımı İle Verimlilik Sorunları ve Öneriler. MPM Yayınları, No: 456,Ankara.
  • Collins, M. 1986. Sampling. "Alınmıştır: Consumer Market Research Handbook. (Ed.) R. Worcester, Elsevier Science Publishing Company Inc.: Amsterdam, 461 sayfa."
  • Gül, A., Akbay, A.Ö., Özçiçek, C, Özel, R. ve Akbay, C. 2003. Adana ili kentsel alanda ailelerin ev dışı gıda tüketimlerinin belirlenmesi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:95, Ankara.
  • Gül, A., Özel, R. ve Işık, H. 2004. Adana ilinde domates salçası tüketim yapısı. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 19 (3), 53-62.
  • Güneş, E., 1999. A model for vertical cooperation between agriculture and food industry enterprises in Turkey: Contract farming. Farming rural space under modernisation process. Warsaw and Ankara University Press, Vol:l, 179 sayfa, Polonya.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F., Fidan, H., Gündoğmuş, E., 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Proje Raporu, No: 1999-13, Yayın No:37, Ankara.
  • Kızılaslan, A., Fenercioğlu, H. 1995. Karaisalı tipi biber salçasının özelliklerinin iyileştirilmesi. Çukurova Üniversitesi 25. Kuruluş Yılı Özel Sayısı:lS9-202, 191 sayfa.
  • KKGM, 2001.Gıda Sanayi Envanteri Kayıtları. T.C. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Koç, A.A., 1997. Domates salçası talebinin kalitatif analizi: Adana'da yatay kesit çalışması Sonuçları. Ç. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(3), 181-190.
  • Madran, C. 1994. Türkiye'de dondurulmuş gıda sektörünün bugünkü durumu ve gelecekteki potansiyeli üzerine br değerlendirme. İşletme Yönetiminde 3. Güncel Konular Semineri. (Basılmamış notlar).