Çırçır İşletmelerinin Pamuk Lif Kalitesine Bakış Açıları

Bu çalışma, çırçır işletmelerinin pamuk lif kalitesine bakış açılarını değerlendirmek üzere 2015-2016 sezonunda yapılmıştır. Bu amaçla, Şanlıurfa organize sanayi bölgesi, Viranşehir, Mardin yolu ile Akçakale yolu üzerindeki toplam 50 çırçır işletmesi ile görüşülerek çırçır işletmelerinin pamuk lif kalitesi ile ilgili fikirlerini belirtmeleri istenmiştir. Çalışmada, çırçır işletmeleri ile yapılan görüşmelerde; işletmeciye, kullandığı çırçırlama yöntemi, makine sayısı, çırçır randıman oranı, pamukta kirlilik durumu, çırçır işletmelerinin karşılaştığı sorunlar ile çiftçilerden beklentileri sorularak Şanlıurfa ilinde çırçır işletmelerinin kullandığı çırçırlama teknolojisi ile işletme kapasitesi, bölge pamuklarının randıman durumu, işletmeye getirilen pamukların kirlilik durumu, işletmelerin çiftçilerle yaşadıkları sorun ve çözüm önerileri belirlenmeye çalışılmıştır. Anket yapılan çırçır işletmeleri; işletmeye getirilen pamukların genellikle kirli olduğunu, bu sorunun çözümü için üreticilerin yaprak döktürücüleri zamanında ve yeterli miktarda uygulaması gerektiğini bildirmişlerdir. Kütlü pamukta bulunan yabancı maddelerin ve kirliliğin pamuğun çırçır randımanını düşürdüğünü, lif kalitesini ve lif uzunluğunu etkilediğini belirtmişlerdir. Diğer bir sorun olarak da bölgedeki çırçır işletme sayısının çok fazla olduğunu, bu yüzden rekabetin arttığını ve pamuk fiyatının sabit olmadığını, işletmelerin verimli çalıştırılmadığını ve işletmelerin yenilenmesi ve teknoloji transferi için çırçır işletmelerinin destekleme kapsamına alınması gerektiğini belirtmişlerdir.

Cotton Fiber Quality Perspective of Cotton Gin Companies

This study was carried out in the 2015-2016 season to evaluate the cotton fiber quality perspectives of ginning companies. For this purpose, totaly 50 ginning companies’ which are located in Sanliurfa and Viransehir industrial zones, Mardin route and Akçakale route, views on cotton fiber quality of the business has been requested. In the study, in an interview with gin companies; using ginning process, number of machines, ginning efficiency ratio, pollution situation in the cotton ginning company of the problems faced by asking the expectations of the farmers in Sanliurfa province in the ginning company with a capacity of ginning technology is used by businesses of efficiency status of cotton, pollution status of cotton brought, operation and problems faced by farmers the solutions were determined. Surveyed ginning companies reported that the cotton which they buy is always dirty, so for the solution of this problem sufficient amounts of defoliants should be applied by farmers. They stated that the foreign materials and dirtiness in seed cotton, reduce gin efficiency, the quality of fiber and affect the fiber length. Another problem was that it is too much the number of ginning companies in the area, so the cotton prices is not constant and competition increased, companies are inefficient operation and that the company of renewal and should be covered to support the company gin for technology transfer is reported.

___

  • Çopur, O., 2014. Lif Bitkileri Ders Notları. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü. Şanlıurfa, 170s.
  • Kaya, H., Toklu, P., Dolançay, A., Türkoğlu, Ş.R., Nasırcı, Z., Süllü, S., Özbek, B.S., 2007. Adana, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş İllerinde Bulunan Çırçır İşletmelerinin Genel Durumu, Kütlü Pamuğa İlişkin Kalite Beklentileri, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran, 548-553s. Erzurum.
  • Oğlakçı, M., Bölek, Y., Çopur, O., 2007. Pamukta Hasat, Depolama ve Çırçırlama. 2007. Ticaret Borsası Yayınları-3, Şanlıurfa, 98s. ISBN: 978-9944-60-162-7.
  • Oğlakçı, M., 2012. Pamuk Bitkisel Yapısı, Yetiştirilmesi, Islahı ve Lif Teknolojisi. Akademisyen Kitapevi, Ankara. ISBN: 978-605-464-922-8.
  • Özel, E., 2015. Türkiye’deki Çırçır-Linter-Prese İşletmelerinin Durumlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş, 102s.
  • TÜİK, 2016. www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 05.06.2016).
  • Tümer, H.T., 2010. Çırçırlama Yöntemlerinin Pamuk Kalitesi Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, 51s.
Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yemeklik Kültür Mantarında (Agaricus bisporus (J. Lge) Imbach) Yaygın Görülen Mikrobiyal Hastalıklar

Nurhan ÖZTÜRK, Esin BASIM, Hüseyin BASIM

Alaşehir İlçesinde (Manisa) Superior Seedless Üzüm Çeşidi Yetiştirilen Toprakların Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Fulya KUŞTUTAN, Fadime ATEŞ, Aydın AKIN

Biyokömür İlavesinin Toprakta Nitrat ve Amonyum Yıkanmasına Etkileri

Elif GÜNAL, Halil ERDEM, Ali KAPLAN

Anadolu Arısı Ege Ekotipi (Apis mellifera anatoliaca) ve İtalyan (Apis mellifera ligustica) X Ege Melezi Bal Arılarının ve Farklı Yüksük Sayılarının Arı Sütü Verimleri Üzerine Etkileri

Ahmet ERDOĞAN, Aytül UÇAK KOÇ, Mete KARACAOĞLU

Harran Ovası’nda Mısır Bitkisi (Zea mays L.) için Planlanan ve Gerçekleşen Sulama Zamanı Programının Değerlendirilmesi

Aslı DEMİROK, Gökhan İsmail TUYLU

Determination of Outliers in Growing Quail's Data with Different Sample Size

Ufuk KARADAVUT, Atilla TAŞKIN

Bazı Pamuk (Gossypium hirsutum L.) Genotiplerinin Doğu Akdeniz ve GAP Bölgesine Uyum Yetenekleri ile Stabilite Analizleri

Ramazan Şadet GÜVERCİN, Emine KARADEMİR, Çetin KARADEMİR, Nazife ÖZKAN, Remzi EKİNCİ, Güven BORZAN

Şanlıurfa Yöresi Zeytinliklerinin Beslenme Durumunun Belirlenmesi

Sibel SÖYLEMEZ, A. Gülgün ÖKTEM, Hatice KARA, N. Devrim ALMACA, Bekir Erol AK, Ebru SAKAR

Peynirde Biyojen Amin Varlığı ve Tespit Edilme Yöntemleri

Büşra GÖNCÜ, Musa Serdar AKIN, Mutlu Buket AKIN

Çırçır İşletmelerinin Pamuk Lif Kalitesine Bakış Açıları

Ceren Odabaşioğlu ODABAŞIOĞLU, Osman ÇOPUR