Çocuk Hastanelerinde Aile Destek Hizmetleri, ABD Örneği

Dünya sağlık örgütü (WHO) ‘ne göre, ‘’Sağlık, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil kişinin bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.’’ Hastalık ise başta birey olmak üzere ailenin tamamına etki eden bir durumdur. Çocukluk çağında yaşanan kronik hastalıklar aile üyelerinin tümünün yaşamına etki etmekte ve ciddi problemlere neden olabilmektedir. Çocuğun uzun süreli hastalığı sırasında aile işlevleri sağlıksızlaşmaktadır. Birçok araştırma çocuklarının hastalık durumlarında ebeveynlerin stres ve depresyon yaşamalarının yanında yaşam kalitelerinin olumsuz yönde etkilendiği belirtilmektedir.  Hastaneye yatış süreci ile birlikte aile yeni bir olguyla karşılaşır ve yaşam kalitesi ciddi ölçüde değişime uğrar.  Ailelere bu süreçte sağlıklı, planlı ve kapsamlı destek verilmesi gerekliliği ortaya çıkar. Dünya’da birçok çocuk hastanesi aileleri desteklemek için programlar uygulamakta ve merkezler kurmaktadır. Amaç: Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde bulunan 5 çocuk hastanesinin Aile Destek Merkezleri ve işleyişlerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Dahil olma kriterleri belirlenerek bu kriterlere uyan hastaneler saptanmıştır. Bulgular: Merkezlerde sunulan hizmetler ve personel olarak iki ana kategoride inceleme yapılmıştır. Merkezde çalışan profesyoneller ve çalışma alanları ayrıca açıklanmıştır.  Çocuk yaşam uzmanı (Child Life specialist), Çocuk yaşam yardımcısı (Child life assistant)  ve Müzik terapisti (Music Therapist) tanıtılan mesleklerden bazılarıdır. Sonuç: Çalışmanın Türkiye’de bulunan çocuk hastanelerinde kullanılmak üzere Aile Destek Merkezleri hakkında fikir verici olması umulmaktadır.

Family Support Services in Children’s Hospitals, USA Example

According to the World Health Organization (WHO), '' health, not just the absence of illness and disability status of the person physically spiritually and socially is a full lifespan.  The disease affects the entire family, especially the individual. Chronic diseases in childhood affect the whole life of family members. It causes serious problems. The family's structure breaks down during the child's long-term illness. Studies show that parents experience stress and depression during their child's illness. With the hospitalization process, the family faces a new situation. The family's  quality of life  changed. in this process the family need healthy, planned and comprehensive support. Many children's hospitals around the world are implementing programs and centers to support  families. Objectıves: To examine the Family Support Centers and their functioning in five children's hospitals in the United States (USA). Materıals and Methods: The inclusion criteria were determined and the hospitals meeting these criteria were elected. Results: Two main categories were examined as services and personnel provided at the centers. The professionals working in the center and their work areas are also explained. Child Life specialist, Child life assistant, and Music Therapist are some of the professions introduced. Conclusion: It is hoped that the study will give an idea about Family Support Centers for use in children's hospitals in Turkey.

___

  • Alacahan, O. (2010). Aile Birliğini Oluşturan Faktörler Ve İşlevleri. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 11(1), 289.
  • Baykoç, N. (2006). Hastanede Çocuk ve Genç. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Chernoff, R. G., Ireys, H. T., DeVet, K. A., & Kim, Y. J. (2002). A randomized, controlled trial of a community-based support program for families of children with chronic illness: pediatric outcomes. Arch Pediatr Adolesc Med, 156(6), 533–539.
  • Değirmenci, G. Y. Karahisar, S. Metin, N. (2015). Hastanede Yatan Çocukların Aile İşlevlerinin Değerlendirilmesi. In Erpa. Atina.
  • Er, D. M. (2006). Çocuk, Hastalik, Anne-Babalar Ve Kardeşler. Cocuk Sagligi ve Hastaliklari Dergisi, 49(2), 155–168.
  • Gladding, S. T. (2011). Aile Terapisi Tarihi, Kuram ve Uygulamaları. (P. D. Y. İ. Doç.Dr. Keklik İbrahim, Trans.). Ankara: Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği. http://www.census.gov/. (n.d.).
  • Karahisar, Sevda. Değirmenci, G. Y. (2014). Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesinde Yatan Ve Çocuk Gelişimi Değerlendirme Ve Erken Müdahale Ünitesine Başvuran 0-6 Yaş Aralığındaki Çocukların Aile İşlevlerinin Değerlendirilmesi.
  • Knapp, C. a, Madden, V. L., Curtis, C. M., Sloyer, P., & Shenkman, E. a. (2010). Family support in pediatric palliative care: how are families impacted by their children’s illnesses? Journal of Palliative Medicine, 13(4), 421–426.
  • Özgül Ahmet , Yazıcıoğlu Kamil, Peker Fatma, T. A. (2003). Rehabilitasyon Programındaki Evli Paraplejik Hastaların Aile İşlevleri Yönünden İncelenmesi. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi, 49(4), 3–7.
  • Toros, F., Tot, Ş., & Düzovalı, Ö. (2002). Kronik hastalığı olan çocuklar, anne ve babalarındaki depresyon ve anksiyete düzeyleri. Klinik Psikiyatri Dergisi.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

HASTANEDE GÖREV YAPAN ÇOCUK GELİŞİMCİLERİN ÇALIŞMA KAPSAM VE KOŞULLARININ İNCELENMESİ

Tuğba Karaaslan, Taşkın Taştepe, Aysel KÖKSAL AKYOL

Hemşirelik Öğrencilerinin Öz-Duyarlıkları ve Hemşirelik Mesleğine İlişkin Düşünceleri

Funda ÖZPULAT, Nevin GÜNAYDIN

Dil Becerilerinin Değerlendirilmesinde Aile Raporlarının Kullanımı ve Önemi

Alev Üstündağ

Ergenlik Çağı Öncesinde (0-12 yaş) Bir Aile Eğitimi Programı " Triple P Olumlu Anne-Babalık Eğitimi "

Esra Işık, Sinem İşlek

Stres Üriner İnkontinansı Olan Kadınlarda Pelvik Taban Egzersizleri ve Vajinal Tampon Eğitiminin İnkontinans Şiddeti, Pelvik Taban Kas Kuvveti ve Enduransı Üzerine Etkileri: Vaka Serisi

Ceren Orhan Orhan, Türkan Akbayrak, Serap Kaya, Emine Baran, Esra Üzelpasacı, Gülbala Nakip, Nejat Özgül, Sinan Baksaç

Bazı Ülke Örnekleri İle Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım: Türkiye’de Hemşirelik Eğitimi Standartları Nasıl Sağlanabilir?

Funda Özpulat

El Rehabilitasyonunda İnterdisipliner Ekip Çalışması Sonuçlarının İncelenmesi

A KİTİŞ, İg KARA, Af DEMİRKAN, Rh ÖZCAN, A TOPKARA, Aç YÖRÜKOĞLU, U ERASLAN, H USTA

Üniversite Birinci Sınıf Öğrencilerinin İş Değerleri ile Kariyer Seçimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Arzu Yükselen, Feryal Savcı, Gülberk Benan Ozan, Medine Pervin Baysan, Semiha Miraç Öztürk, Ezgi Yıldırım, Asiye Kocatürk, M. Bülent Şerbetçioğlu

Omuz Sıkışma Sendromunda Germe Egzersizlerinin Esneklik, Ağrı Ve Disabilite Üzerine Etkisinin Araştırılması

Elif Turgut

El Yaralanmalarında İşe Geri Dönüş Süreci

İlkem Ceren SIĞIRTMAÇ, Çiğdem ÖKSÜZ