Yabancı Dil Eğitimi Programlarında Türk Eğitim Tarihi Dersinin Önemi ve İçeriğine İlişkin Öğrenci Görüşleri

Bu çalışmada, genel kültür derslerinin nicelik olarak artırılmasıyla birlikte bir genel kültür dersi olarak ders programına alınan Türk Eğitim Tarihi dersinin yabancı diller öğretmen yetiştirme programındaki yeri ve önemi bu dersin yapılandırılması için yürütülmüş bulunan bir anket çalışmasının ekseninde ele alınmıştır. Çalışmanın amaçları arasında, söz konusu dersin gerekliliği, içerik düzenlenmesi ve yöntemi hakkında ön bilgi edinilmesi bulunmaktadır. Çalışmanın verilerini, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Alman ve İngiliz Dili Eğitimi Anabilim dalları lisans programlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerin (n=100) yeni programda yer alan Türk Eğitim Tarihi dersi ile ilgili görüşleri oluşturmaktadır. Öğrencilere uygulanan anket 15 maddelik Likert tipi sorulardan oluşmaktadır ve ölçek uygulandıktan sonra toplanan veriler SPSS 11.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ölçeğin güvenirlik çalışması da yapılmış ve Cronbach Alpha değeri 0.83 olarak bulunmuştur. Araştırmanın sonuçları öğrencilerin Türk eğitim tarihi hakkındaki bilgilerini yetersiz bulduklarını, dersin gerekliğine inandıklarını ve bu dersin öğrenci merkezli olarak yapılandırılması gerektiğini göstermiştir.

Students' Views on the Importance and Content of "Turkish History of Education" Course in German and English Language Teaching Curricula

In this study, the place and importance of History of Turkish Education Course, included in the curriculum with the purpose of increasing the number of courses on general knowledge, has been investigated through a questionnaire designed to construct the course content. The primary goal of the study was to collect students’ knowledge of and opinions on the content of the course so that a sound syllabus can be prepared. The data have been collected from B.A. students (n=100) studying at Foreign Language Education Department, Divisions of German and English Language Teaching. The questionnaire used for the study is composed of 15 Likert type items, and the collected data have been analyzed via SPSS 11.0. The Cronbach Alpha value of the instrument was found to be 0.83. According to the findings of the study, the students find their knowledge of history of Turkish education rather insufficient, but believe in the necessity of such a course in the curriculum while asking for a student-centered syllabus to be followed in the delivery of the course.

___

  • Akyüz, Y. (2006). Türk eğitim tarihi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Allen, J. P. B. (1984). General purpose language teaching: a variable focus approach. In C. J. Brumfit (ed.) General English syllabus design. Oxford: Pergamon.
  • Baskan, G. A. (2001). Öğretmenlik mesleği ve öğretmen yetiştirmede yeniden yapılanma. Ankara: Denge.
  • Demirel, Ö. (2003a). Yabancı dil öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Demirel, Ö. (2003b). ELT methodology. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Genç, A. (2003). Türkiye'de geçmişten günümüze Almanca öğretimi. Ankara: Seçkin Yayıncılık.