SANATTAN EDEBİYATA MİNİMALİZM VE EDEBİ BİR UYGULAMA: Ann Beattie'nin “The Rabbit Hole as Likely Explanation"

Öz Minimalizm terimi yirminci yüzyılın başında politik alanda kullanılmış, ancak 1960’lardan itibaren başta resim ve heykel olmak üzere müzik ve mimarlık gibi sanat alanlarında ve edebiyat (özellikle kısa öykü) alanında bir fenomeni nitelendirmiştir. Soyut dışavurumculuğa tepki olarak ortaya çıkan minimalizm yeni üsluplar getirmiş, genelgeçer sanat anlayışına alternatif bir anlayış ortaya koymuştur. Minimalizm hem edebiyatta hem de genel olarak sanatta eksiltme, indirgeme ve kısıtlama teknikleriyle ve damıtma-yoğunlaşma süreçleriyle küçüklük ve sadeliğin sağlanmasını amaçlar. Minimalist eserin başarısı izler kitlede yarattığı etkiye bağlıdır. Bu çalışma minimalizmin ortaya çıkışını, gelişimini, edebi minimalizmi, minimalist eserlerde rastlanan ortak özellikleri kısaca ele almayı, ayrıca edebi minimalizmin önde gelen yazarlarından Ann Beattie’nin “The Rabbit Hole as Likely Explanation” adlı öyküsünü minimalist açıdan incelemeyi amaçlamaktadır. 

___

Ahmetoğlu, Ülkü-Denli, Salih, “Soyut Dışavurumculuğun Ortaya Çıkışı ve Türk Resim Sanatına Yansımaları”, İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Cilt/Vol. 3 Sayı/No.8 (2013): 173-188.

Allentuck, Marcia Epstein, John Graham’s System and Dialectics in Art, The Johns Hopkins University Press, Baltimore, 1971.

Baker, Kenneth, Minimalism Art of Circumstance, Abbeville Press, New York, 1988.

Beattie, Ann, “The Rabbit Hole As Likely Explanation,” The New Yorker Stories, Scribner, New York, 2010: 490-509.

Buford, Bill, Granta 8: Dirty Realism, Granta, London, 1983.

Cox, Christopher “Ann Beattie, The Art of Fiction, No. 209.” The Paris Review No. 196

Craig-Martin, Michael, On Being an Artist, Art / Books, London, 2015.

Herzinger, Kim A., “Introduction: On The New Fiction”, Mississippi Review, Vol. 14, No. 1/2 (Winter, 1985): 7-22.

Herzinger, Kim A., “Minimalism as a Postmodernism: Some Introductory Notes”, New Orleans Review 16, no. 3 (1989):73-81.

Koch, Stephen, Tom Jenks, Madison Smartt Bell, Mary Gaitskill, and Meg Wolitzer. “A Round-Table Discussion: Throwing Dirt on the Grave of Minimalism”, Columbia: A Magazine of Poetry and Prose 14 (1989): 42-61.