ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDEKİ İŞLETMELERİN LOJİSTİK EĞİLİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE LOJİSTİK KÖYLERİN GELİŞME OLANAKLARI (UŞAK İLİ ÖRNEĞİ)

Küresel rekabetle birlikte ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesiyle, tedarik zinciriyle ilgili süreçlerin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesini konu alan Lojistik kavramı daha önemli hale gelmiştir. Lojistik kavramının öneminin giderek artması organize sanayi bölgelerindeki işletmelerin lojistik eğilimlerini derinden etkilemiştir. Bunun sonucunda ortaya çıkan gelişmeler ulusal veya uluslararası düzeydeki nakliye ve lojistik faaliyetlerinin çeşitli işletmeciler tarafından belli bölgelerde yürütüldüğü lojistik köylerin oluşmasına neden olmuştur. Bu durum, lojistik köylerin gelişme ve büyümelerini sağlamıştır. Uşak, geçmişten günümüze girişimcilerin, girişim ruhlarını taşıyarak sanayi ve hizmet üretim işletmelerini kurduğu bir şehir olmuştur. Uşak'ta mevcut iki Organize Sanayi Bölgesinde 441 işletme faaliyet göstermektedir. Çalışmada Uşak Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin lojistik alanında yatırıma yönelme eğilimlerinin tespiti ve Uşak'ta lojistik sektörünün potansiyelini ortaya koyarak lojistik köylerin gelişme olanakları belirlenmiştir. Karayolu ve demiryolu bağlantılarıyla kombine edilmesi düşünülen Uşak Lojistik Köy Merkezi ve Lojistik hakkında 277 işletmeciye anket uygulanıp Lojistik Köy ile ilgili algıları ve beklentileri tespit edilmeye çalışılmıştır. İşletmecileri ve kamuoyunu lojistik köy hakkında bölge ekonomisine getireceği faydaları basın ve medyada biraz daha fazla tartışılmasında yarar olacaktır. Çalışma sonucu; Uşak'ta işletmelerin lojistik köyüne ihtiyaç duyduklarını gösterirken, yeterli bilgilendirme, kontrol kaygısının giderilmesi ve sürecin sağlıklı organize edilmesinin gerekli olduğunu belirtmektedir

EVALUATION OF LOGISTICS TRENDS FOR ENTERPRISES IN ORGANIZED INDUSTRIAL ZONE AND THE DEVELOPMENT OPPORTINITIES OF LOGISTICS VILLAGES (THE CASE OF USAK CITY)

Usak has been a city which set up manufacturing enterprises by moving enterpreneurial spirit from past to present. When Organized Industrial Zone in Turkey are assessed, Usak is one of the few provinces that has two industries zones. By manufacturing agriculture and agriculture-based industries, leather, yarn, blankets and ceramic Usak economy has been improving and Usak Organized Industrial Zone has been gradually increasing their effectiveness. Usak Organized Industrial Zones have 441 enterprises engaged in manufacturing. Products, services and human resource as such where it is needed and provided at any tim; productivity, supply chain related to logistics are one of the concept processes with the emphasis on the need to stop business. The increasing importance of the concept of logistics in the national or international level, shipping, logistics variety of activities carried out by operators in certain areas has led to the formation of the logistics park. In this study, Usak Organized Industrial Zone in the area of logistics enterprises operating in the determination tendency of investment and looking to put out the potential of the logistics industry in Usak that development opportunities for logistic village sectors have been identified by applying questionare for 277 enterprises. The study results in showing that enterprises in Usak need logistics village while it is necessary adequate information, elimination of control concerns and organizing the process

___

  • AYDIN, G.T. ve Öğüt, K.S. (2008a). “Lojistik Köy Nedir?” 2. Uluslararası Demiryolu Sempozyumu, Demiryolu Fuarı Bildiriler Kitabı, s.1439-1448.
  • AYDIN, G.T. ve Öğüt, K.S. (2008b). “Avrupa ve Türkiye’de Lojistik Köyleri” 2. Uluslararası Demiryolu Sempozyumu, TCDD, cilt:2, s.1471-1481.
  • BEZİRCİ, Muhammet Dündar ve Oktay, Abdullah. (2011). “Lojistik Köylerin İşletmelere Sağladığı Maliyet Avantajları,” Trakya University Journal of Social Science, Vol:13, Issue:1, s.309-325.
  • ELGÜN, Mahmut Nevfel. (2011). “Ulusal ve Uluslar arası Taşıma ve Ticarette Lojistik Köylerin Yapılanma Esasları ve Uygun Kuruluş Yeri Seçimi,” Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, cilt:13, sayı:2, s.205- 228.
  • ELGÜN, Mahmut Nevfel ve Elitaş, Cemal. (2011). “Yerel, Ulusal ve Uluslar arası Taşıma ve Ticaret Açısından Lojistik Köy Merkezlerinin Seçiminde Bir Model Önerisi,” Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Prof. Dr. Mahmut Kaplan Armağan Sayısı, Cilt:9, sayı:2, s.630-645.
  • ERCAN, N., Çelik ve İ., Atılcan, M., (2006). “Yük Köyleri Kavramı ve TCDD’deki Yük Köyü Uygulamaları,” Uluslar arası Demiryolu Sempozyumu, Ankara. s.1001-1010.
  • KARADENİZ, Vedat ve Akpınar, Erdal. (2011). “Türkiye’de Lojistik Köy Uygulamaları ve Yeni Bir Lojistik Köy Önerisi,” Marmara Coğrafya Dergisi, sayı:23, s.49-71.
  • RAÇLI, Selin. (2010). “Lojistik Köyler ve Dünyadaki Durumu,” Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Dış Ticaret Programı Mesleki Uygulama Çalışması, s.1-61.
  • TANIGUCHI, E., Noritake, M., Yamada, T. ve Izumitani, T., “Optimal Size and Location Planning of Public Logistics Terminals,” Transportation Research Part E, s.207–222.
  • URL: http://www.tcdd.gov.tr/Upload/Files/ContentFiles/2010/yurticibilgi/lojistikkoy. pdf (14.01.2014)
  • URL: http://www.zafer.org.tr/bolgemiz/tr33-bolgesi/bolgemize-genel-bakis/246-tr33- bolgesi-ulastirma-ve-lojistik.html (14.01.2014)