MUHASEBE DERSLERİNDE ANLAMA ZORLUKLARI VE NEDENLERİ: AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ İİBF-İŞLETME BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Araştırmanın amacı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencilerinin muhasebe derslerinde yaşadıkları anlama zorluklarını ve bunların nedenlerini belirlemektir. Bu amaçla; Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü’nde 218 öğrenciye araştırma uygulanmıştır. Öğrencilere “Muhasebe derslerinde anlama zorluğu yaşıyor musunuz? Cevabınız Evet ise Muhasebe derslerinde anlama zorluğu/zorlukları yaşamanızdaki en önemli neden sizce nedir?” şeklinde açık uçlu bir soru ile anket uygulanmıştır. Araştırmaya katılan 13 öğrenci yöneltilen bu soruya “Hayır” cevabını vererek muhasebe derslerinde herhangi bir anlama zorluğu yaşamadıklarını belirttiklerinden geriye kalan 205 anket değerlendirilmiştir. Öğrencilerin verdikleri cevaplar analiz edilerek 8 farklı kategoride sınıflandırılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin anlama zorlukları ve nedenleri ile ilgili farklı görüşleri olduğu tespit edilmiştir.

DIFFICULTIES IN UNDERSTANDING ACCOUNTING COURSES AND ITS REASONS: A RESEARCH FOR AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN UNIVERSITY FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES – DEPARTMENT OF BUSINESS ADMINISTRATION STUDENTS

The purpose of the research is to determine the difficulties in understanding accounting courses experienced bythe Faculty of Economics and Administrative Sciences Department of Business Administration students, and itsreasons. For this purpose, a research was applied on 218 students in Ağrı İbrahim Çeçen University Faculty ofEconomics and Administrative Sciences Department of Business Administration. A questionnaire with an openendedquestion that “Do you experience a difficulty of understanding in the accounting courses? If your answeris Yes, what do you think about the most important reason for you to experience a difficulty/difficulties ofunderstanding in the accounting courses?” was applied on the students. Since 13 students participated in theresearch stated that they had no difficulty in understanding accounting courses by giving “No” answer to thisquestion addressed, the remaining 205 questionnaires were evaluated. The answers given by the students wereanalyzed and classified in 8 different categories. According to the research results, it was determined that thestudents had different views on the difficulties in understanding and its reasons.

___

  • Akdoğan, N. ve Sevilengül, O. (2007), Türkiye Muhasebe Standartları İle Uyumlu Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Angay Kutluk, F., Dönmez, A., Terzioğlu, M. ve Ağyar, E. (2011), “Öğrencilerin Muhasebe Öğretim Elemanlarından Beklentileri Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 13, s.77-98.
  • Ay, M. (2011), “Öğrencilerin Muhasebe Derslerinde Yaşadıkları Anlama Zorlukları ve Nedenleri Üzerine Bir Araştırma”, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 31, s.263-277.
  • Başer, H. (2010), Meslek Yüksekokullarında Muhasebe Eğitimi ve İş Dünyasının Beklentilerine Göre Yapılandırılması, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.
  • Bilginer, N. (1999), “Lisans Düzeyindeki Muhasebe Eğitiminde Bir Motivasyon Aracı Olarak Sunum Kalitesinin Etkileri”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 1(3), s.111-120.
  • Byrne M. and Flood B. (2005), “A Study of Accounting Students’ Motives, Expectations and Preparedness for Higher Education”, Journal of Further and Higher Education, 29(2), pp.111-124.
  • Collison, D., Ferguson, J., Kozuma, Y., Power, D. and Stevenson, L. (2011), “The Impact of Introductory Accounting Courses on Student Perceptions About the Purpose of Accounting Information and The Objectives of Business: A Comparison of UK and Japan”, Accounting Forum, 35, pp.47- 60.
  • Çelenk, H., Atmaca, M. ve Horasan, E. (2010), “Marmara Üniversitesi’nde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Muhasebe Alanına Bakış Açılarının Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma”, Öneri, 9(33), s.159- 171.
  • Çukacı, Y. C. ve Elagöz, İ. (2006), “Muhasebe Derslerinde Kullanılan Öğretim Yöntemleri ile Öğrenme Stillerinin İlişkisinin Ortaya Konulması ve Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Uygulama”, D.E.Ü.İ.İ.B.F. Dergisi, 21(1), s.147-164.
  • Demir, M. ve Çam, M. (2006), “Muhasebe Bölümü Öğrencilerinin Muhasebe Öğreniminde Başarılarını Olumsuz Etkileyen Faktörlere İlişkin Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, (32), s.160-169.
  • Demirkan, Ş. (2001), “Muhasebe Eğitim Yöntemleri, Muhasebe Eğitiminde Yeni Ufuklar” XX. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, 23-27 Mayıs 2001, Antalya.
  • Eleren, A. ve Kayahan, C. (2007), “Muhasebe Eğitiminin Öğrenci Bakış Açısıyla Değerlendirilmesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksek Okullarında Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, 7(23), s.47-63.
  • Erol, M. ve Erkan, G. (2008), “Lisans Düzeyinde Muhasebe Eğitimi Alan Öğrencilerin Başarılarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Biga İktisadi ve İdari Birimler Fakültesinde Bir Araştırma”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İİBF Dergisi, 10 (14).
  • Fay, J. R. and Hardin, R. J. (2000), “The Qualities of a Good Accounting Professor: Student Perceptions”. Proceedings of the American Society of Business and Behavioral Sciences, 7(1), pp.432-437.
  • Gençtürk, M. (2006), “Alınan Eğitimin Meslek Yaşamındaki Yeterlilik Düzeyinin İşletmelerin Muhasebe-Finans Bölümünde Çalışanlar Üzerinde Tespitine Yönelik Bir Alan Çalışması: Isparta, Burdur, Denizli ve Antalya Organize Sanayi Bölgeleri Örneği”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(2), s.55-82.
  • Güneş, R. ve Çukacı, Y. C. (2011), “Ders Anlatım Yöntemlerinin Öğrenme Üzerine Etkisinin Deneysel Tasarım Yöntemi İle Test Edilmesi: İnönü Üniversitesi İİBF Öğrencileri Üzerinde Bir Uygulama”, İnönü Üniversitesi İİBF Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 2(1), s.44-55.
  • Kalmış, H. ve Yılmaz, B. B. (2004), “Lisans Seviyesindeki Muhasebe Eğitiminin Mevcut Durumu ve Geliştirilmesi için Yapılması Gereken Geliştirmeler”, XXIII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, 19- 23 Mayıs 2004, Antalya.
  • Karcıoğlu, R., Bilgili, B. ve Yazarkan, H. (2010), “Muhasebe Yüksek Öğrenimi Gören Öğrencilerin Kişilik Özellikleri ve Mesleğe Yönelik Düşünceleri Üzerine Bir Alan Araştırması”, Muhasebe ve Denetime Bakış, 31, s.1-21.
  • Kaya, U. ve Daştan, A. (2004), “Türkiye’de Lisans Düzeyinde Verilen Muhasebe Eğitiminin Öğrenci-Öğretici Ve Uygulayıcılar Açısından Değerlendirilmesi”, XXIII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, 19-23 Mayıs 2004, Antalya, s.174–188.
  • Kaytmaz Balsarı, Ç. ve Aslantürk, B. E. (2007), “Kavram Haritaları ve Muhasebe Eğitimi Yönetim Muhasebesi Uygulaması”, XXVI. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Antalya.
  • Kuşat, N. (2014), “Meslek Yüksekokullarında Öğrenci Başarısı Üzerine Bir Çalışma: Eğirdir Meslek Yüksekokulu Muhasebe Programı Örneği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, s.65-80.
  • Mısırlıoğlu, İ.U. (2008), “Teaching And Learning Experience In Accounting Education: A UK Perspective”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi (MODAV), 10(4), s.19-35.
  • Özbirecikli, M. ve Pastacıgil, A. (2009), “Türkiye’de Muhasebeci Eğitiminin Gelişim Süreci: IFAC Standartları İle Mukayeseli Bir İnceleme”, Muhasebe Finansman Dergisi, Sayı:41, s.82-96.
  • Tavşancıl, E. ve Aslan, A. E. (2001), Sözel, Yazılı ve Diğer Materyaller İçin İçerik Analizi ve Uygulama Örnekleri, Epsilon Yayınevi, İstanbul.
  • Tuğay, O. (2014), “Muhasebe Dersi Alan Öğrencilerin Muhasebe Dersine Yönelik Algıları ve Muhasebe Öğretim Elemanlarından Beklentileri Üzerine Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde Bir Araştırma”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 9(3), s.49- 68.
  • Ünal, O. ve Doğanay M. (2009), “Lisans Düzeyindeki Muhasebe Eğitiminin Etkinliği: Sayıştay Özelinde Ampirik Bir Çalışma”, Sayıştay Dergisi, (74-75), s.117–138.
  • Zaif, F. ve Karapınar, A. (2002), “Muhasebe Eğitiminde Değişim İhtiyacı”, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 4(3), s.111–134.