Entegre Bilgi Sistemi Modeli Geliştirilmesi: DataOCEAN

Günümüzde veri çeşitliliğinin artması, özellikle konumsal verinin eklenmesiyle, düzenli ve güçlü sistem tasarımı gereksinimi giderek daha önemli hale gelmiştir. Merkezi erişim sağlayan, Coğrafi Bilgi Sistemlerini de kapsayan, yeni nesil bilişim sistemleri tasarlanarak kullanım yaygınlaştırılmıştır. Bu durum, özellikle kurumlar arası veri paylaşımı ve farklı yapıdaki, sistemler arasındaki entegrasyon çalışmalarını hızlandırmıştır. Bu nedenle, merkezi erişim amaçlayan sistem tasarım çalışmaları artmış, veri erişimi de web servislerinin yaygın olarak kullanıması  ile kolaylaşmıştır.  Bu çalışmada, dağıtık sistemler için; hızlı, doğru ve güvenilir bilgiye erişimde kullanılabilecek yeni bir entegre bilgi sistemi modeli tasarlanmıştır. Tasarlanan model; birlikte çalışabilirlik ilkelerini koruyan, hibrid yapı temelli, birden fazla sistemi barındıran, entegrasyonu web servisleri aracılığı ile sağlayarak, çok yönlü veri akışına olanak tanımaktadır. Çalışmada tasarlanan model (DataOCEAN) ve sistem prototipi, Servis Yönelimli (SOA) yapıyı temel alan ve Nesne Yönelimli mimari (OOA) yapısına benzerlikler taşımaktadır. Kullanılan yapı, MVC mimari tabanlı yazılmıştır ve özgün bir çalışmadır. REST yaklaşımı ile tasarlanmış, RESTful ve SOAP servis mimarilerine ilişkin web servisleri hazırlanmış, sistemin yönetim panelinin içereceği alanlar yazılmış ve test edilmiştir. Uygulama dili olarak PHP (Hypertext Preprocessor) tercih edilmiş, mekansal veri gösterimi için GoogleMAPs kullanılmıştır.

___

  • Referans 1 Al-Kiswany, S., et al., A cross-layer optimized storage system for workflow applications. Future Generation Computer Systems, 2017. 75: p. 423-437.
  • Referans 2 Bahree, A., et al., Pro WCF: practical Microsoft SOA implementation. 2007: Apress.
  • Referans 3 Fielding, R.T., Architectural styles and the design of network-based software architectures. 2000, University of California, Irvine.
  • Referans 4 Glatard, T., et al., Software architectures to integrate workflow engines in science gateways. Future Generation Computer Systems, 2017. 75: p. 239-255.
  • Referans 5 Ghadiri, N., M. Ghaffari, and M.A. Nikbakht, BigFCM: Fast, precise and scalable FCM on hadoop. Future Generation Computer Systems, 2017. 77: p. 29-39.
  • Referans 6 Google,https://developers.google.com/maps/documentation/geocoding/intro, available in 11.03.2018
  • Referans 7 Krafzig, D., K. Banke, and D. Slama, Enterprise SOA: service-oriented architecture best practices. 2005: Prentice Hall Professional
  • Referans 8 Lepine, J.-F. Metrics for PHP. 2017 [cited 2017 14.11.2017]; Jean-Françoia Lepine]. Available from: http://www.phpmetrics.org//documentation/index.html.
  • Referans 9 Özdikililer, E. (2017). Doktora Tezi, İTÜ Bilişim Enstitüsü, İstanbul, Türkiye. Entegre Bilgi Sistemi Modeli Geliştirilmesi: DataOCEAN©
  • Referans 10 Söderström, E. and F. Meier, Combined SOA maturity model (CSOAMM): Towards a guide for SOA adoption, in Enterprise Interoperability II. 2007. Springer. p. 389-400.
Geomatik-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Murat yakar
Sayıdaki Diğer Makaleler

Entegre Bilgi Sistemi Modeli Geliştirilmesi: DataOCEAN©

Çiğdem GÖKSEL, Egnar ÖZDİKİLİLER

Global Yerpotansiyel Modellerin Gravimetrik Jeoit Belirlemeye Katkısı

Selda DEMİR, R. Alpay ABBAK, H. Tuğba ARLI İL

Entegre Bilgi Sistemi Modeli Geliştirilmesi: DataOCEAN

Çiğdem GÖKSEL, Egnar ÖZDİKİLİLER

SRTM1 ve ASTER Sayısal Yükseklik Modellerinin Gravimetrik Jeoit Belirlemeye Katkısı

Selda DEMİR, R. Alpay ABBAK, H. Tuğba ARLI İL, İ. Öztuğ BİLDİRİCİ

3B Kent Modelleri İçin Yeni Bir Silüet Analizi Modülünün Geliştirilmesi

Halil AKINCI, Sebahat TEMUÇİN KILIÇER, Çetin CÖMERT

Kırsal Alanlarda SYM Üretiminde Filtreleme Yöntemlerinin Performans Analizi: Hava LiDAR Uygulaması; İstanbul Örneği

Mehmet DOĞRULUK, Cevdet Coşkun AYDIN, Mustafa YANALAK

Uzaktan Algılama Teknikleri İle Arazi Kullanım Değişiminin İncelenmesi: Köprübaşı İlçesi Örneği

Osman Salih YILMAZ, Fatih GÜLGEN, Ramazan GÜNGÖR, Fatih KADI

İki Boyutlu Koordinat Dönüşümünde En Küçük Kareler ve Toplam En Küçük Kareler Yöntemlerinin Performansı

Ali Hasan DOĞAN, Utkan Mustafa DURDAĞ, Taylan ÖCALAN, Bahattin ERDOĞAN

Yarasa Algoritması İle Robust Kestirimin Nivelman Ağlarına Uygulanması

Mevlüt YETKİN, Ömer BİLGİNER

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Teknikleri İle Arazi Kullanım Değişiminin İncelenmesi, Köprübaşı İlçesi Örneği

Osman Salih YILMAZ, Fatih GÜLGEN, Ramazan GÜNGÖR, Fatih KADI