3B Kent Modelleri İçin Yeni Bir Silüet Analizi Modülünün Geliştirilmesi

Üç boyutlu kent modelleri; arazi yüzeyleri, yerleşim bölgeleri, binalar, bitki örtüsü, altyapı ve peyzaj öğeleri gibi kentsel alanlara ait nesneleri içeren dijital temsilleridir. Üç boyutlu kent modelleri, bilgisayar oyunları ve eğitim amaçlı kullanıldığı gibi kentsel planlama, afet yönetimi, tesis yönetimi, lojistik, güvenlik, telekomünikasyon, konumsal servisler, gayrimenkul değerlendirmeleri gibi birçok farklı uygulamada sunum, üretim, analiz ve yönetim görevlerinde de kullanılmaktadır. 3B konumsal analizlerden biri olan silüet analizi, kentsel alan düzenlemesi ve peyzaj planlaması için önemli analizlerdendir. Silüet analizleri, özellikle kentsel alanlarda kent simgesi haline gelmiş önemli binaların silüetinin korunması için kullanılmaktadır. Yaygın kullanılan Coğrafi Bilgi Sistemleri yazılımlarından biri olan ArcGIS, sahip olduğu 3D Analyst modülünün sunduğu fonksiyonlar sayesinde çeşitli görünürlük analizlerinin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Ancak, 3D Analyst modülünde binaların silüet görünümünü oluşturacak bir fonksiyon bulunmamaktadır. Bu çalışmada, ArcGIS yazılımı için Python programlama dili kullanılarak bir silüet analiz modülü geliştirilmiş ve bu modülün kullanılacağı bir araç çubuğu tasarlanmıştır. Silüet analiz modülü, gözlem yapılan noktadan belirli bir görüş alanında kalan binaların silüet görüntüsünü üretebilmekte ve aynı alanda yapılması düşünülen yeni binaların silüete etkilerini tespit edebilmektedir. Ayrıca siluet analiz modülünün kullanılması ile yeni yapılan binanın kent silüetini bozup bozmadığı belirlenebilmekte ve yeni binaların maksimum yüksekliği ve kat adedi hesaplanabilmektedir. Böylelikle kentsel planlama sürecinde ve imar planlarının uygulanmasında karşılaşılan kentsel silüetin bozulması problemlerinin çözümüne önemli katkı sağlanmıştır.

___

  • Lamberti, F., Sanna, A., Ramirez, E. (2011). Web-based 3D visualization for intelligent street lighting, In Proceedings of the 16th International Conference on 3D Web Technology (Web3D '11), June 20-22, Paris, France.
  • Masry, S.E., and Lee, Y.C. (1988). An Introduction to Digital Mapping, Department of Surveying Engineering publication, UNB, Canada.
  • Lee, J., and Zlatanova, S. (2008). A 3D data model and topological analyses for emergency response in urban areas, International Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS), London, Geospatial information technology for emergency response, 143-168.
  • Mao, B. (2011). Visualisation and Generalisation of 3D City Models, Doctora Thesis, K. T. H., Stockholm.
  • Nasar, J. L., ve Terzano, K. (2010). The Desirability of Views of City Skylines After Dark, Journal of Environmental Psychology, 30, 215-225.
  • Sadek, E. S. S. M., Ali. S. J. B. S., Rosdi, B., ve Kadzim, M. R. B. M. D. (2002). The Design and Development of a Virtual 3D City Model, 1-12.
  • Schulte, C., ve Coors, V. (2008). Development of a CityGML ADE for dynamic 3D flood information, In Proceedings Joint ISCRAM-CHINA and GI4DM Conference on Information Systems for Crisis Management, Harbin, China.
  • Stoter, J. E., ve Ploeger, H. D. (2003). Registration of 3D objects crossing parcel boundaries, FIG Working week 2003, April, Paris.
  • Stoter, J., ve Zlatanova, S. (2003). 3D GIS where are we standing?, International Society for Photogrammetry and Remote Sensing (ISPRS), Joint Workshop on Spatial, Temporal and Multi-Dimensional Data Modelling and Analysis, October, Quebec city, 6.
  • Tafahomi, R., Hosseini, S. M. S. A., Lamit, H., ve Burshri, A. (2016). Application of GIS Method to Identify Urban Silhouette Form Case study: Mashhad city in Northeast of Iran, Planning Tech, 1-8.
  • Yang, P. P., Putra, S. Y., ve Li, W. (2007). Viewsphere: a GIS Based 3D Visibility Analysis for Urban Design Evaluation, Environment and Planning B: Planning and Design, 34, 971-992.
  • Tavernor, R., ve Gassner, G. (2010). Visual Consequences of the Plan: Managing London’s Changing Skyline, City, Culture and Society, 1, 99-108.
  • Van Wees, J.D., Versseput, R.W., H. J. Simmelink, Allard, R. R. L., ve H. J. M. Pagnier. (2002). Shared Earth system models for the dutch subsurface, Netherlands Institute of Applied Geoscience TNO-National Geological Survey.
  • Akdag, S. G., Cagdas, G., ve Guney, C. (2010). Analyzing the Changes of Bosphoru Silhouette, in education and research in computer aided architectural design in Europe (eCAADe), September, Zürich. 28th Conference: Future Cities, 815-823.
  • Yusoff, N. A. H., Noor, A. M., ve Ghazali, R. (2014). City skyline conservation: sustaining the premier image of Kuala Lumpur, 4th International Conference on Sustainable Future for Human Security, Sustain, 583-592.
  • Zlatanova, S., Painsil, J., ve Tempfli, K. (1998). 3D object reconstruction from aerial stereo images, Journal of WSCG, 6, 1-3.
  • Ban, Y., Jakobsson, P., Kjelldahl, L., ve Ranhagen, U. (2011). Visualization in ViSuCity, a tool for sustainable city planning, Proceedings of SIGRAD 2011. Evaluations of Graphics and Visualization - Efficiency, Usefulness, Accessibility, Usability, November 17-18, KTH, Stockholm, Sweden, 105-109.
  • Czerwinski, A., Sandmann, S., Stöcker-Meier, E., ve Plümer, L. (2007). Sustainable SDI for EU noise mapping in NRW – best practice for INSPIRE, International Journal of Spatial Dana Infrastructures Research, 2, 90-111.
  • Czyńska, K. (2015). Impact of Tall Buildings on the Attractiveness of Urban Landscape-On the Example of Selected European Cities, Norway Grants, 131-144.
  • Güney, C., Girginkaya, S. A., Cağdaş, G., ve Yavuz, S. (2012). Tailoring a Geomodel for Analyzing an Urban Skyline, Landscape and Urban Planning, 105, 160-173.
  • Kluijver, H. de., ve Stoter, J. (2003). Noise mapping and GIS: optimising quality and efficiency of noise effect studies, Computers, Environment and Urban Systems, 27, 1, 85-102.
Geomatik-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Murat yakar
Sayıdaki Diğer Makaleler

Entegre Bilgi Sistemi Modeli Geliştirilmesi: DataOCEAN

Çiğdem GÖKSEL, Egnar ÖZDİKİLİLER

Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Teknikleri İle Arazi Kullanım Değişiminin İncelenmesi, Köprübaşı İlçesi Örneği

Osman Salih YILMAZ, Fatih GÜLGEN, Ramazan GÜNGÖR, Fatih KADI

İki Boyutlu Koordinat Dönüşümünde En Küçük Kareler ve Toplam En Küçük Kareler Yöntemlerinin Performansı

Ali Hasan DOĞAN, Utkan Mustafa DURDAĞ, Taylan ÖCALAN, Bahattin ERDOĞAN

Yarasa Algoritması İle Robust Kestirimin Nivelman Ağlarına Uygulanması

Mevlüt YETKİN, Ömer BİLGİNER

Kırsal Alanlarda SYM Üretiminde Filtreleme Yöntemlerinin Performans Analizi: Hava LiDAR Uygulaması; İstanbul Örneği

Mehmet DOĞRULUK, Cevdet Coşkun AYDIN, Mustafa YANALAK

SRTM1 ve ASTER Sayısal Yükseklik Modellerinin Gravimetrik Jeoit Belirlemeye Katkısı

Selda DEMİR, R. Alpay ABBAK, H. Tuğba ARLI İL, İ. Öztuğ BİLDİRİCİ

Uzaktan Algılama Teknikleri İle Arazi Kullanım Değişiminin İncelenmesi: Köprübaşı İlçesi Örneği

Osman Salih YILMAZ, Fatih GÜLGEN, Ramazan GÜNGÖR, Fatih KADI

3B Kent Modelleri İçin Yeni Bir Silüet Analizi Modülünün Geliştirilmesi

Halil AKINCI, Sebahat TEMUÇİN KILIÇER, Çetin CÖMERT

Entegre Bilgi Sistemi Modeli Geliştirilmesi: DataOCEAN©

Çiğdem GÖKSEL, Egnar ÖZDİKİLİLER

Global Yerpotansiyel Modellerin Gravimetrik Jeoit Belirlemeye Katkısı

Selda DEMİR, R. Alpay ABBAK, H. Tuğba ARLI İL