Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının detaylı etüd ve haritalanması

Bu araştırmanın amacı Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliğinin detaylı toprak etüd ve haritalama çalışmasının yapılmasıdır. Etüd, topografık haritadan yararlanılarak arazide gerçekleştirilmiş ve 10 adet profil çukuru incelenmiştir. Açılan profillerin her birinden horizon esasına göre örnekler alınmış ve gerekli analizler laboratuvarda yapılmıştır. Analizlerden elde edilen sonuçların ve arazi gözlemlerinin değerlendirilmesiyle 4 farklı toprak serisi tanımlanmıştır. Toprak Taksonomisine göre bu serilerden üç tanesi Entisol ve bir tanesi de Inceptisol olarak sınıflandırılmıştır. Seriler ve bu serilere ait fazlar, topografık harita üzerine aktarılarak temel toprak haritası oluşturulmuştur. Ayrıca toprak serilerinin özellikleri ve sorunları, belirlenmiş ve çözüm önerileri getirilmiştir.

Detailed survey and mapping of the Ayaş Research and training farm soils, Faculty of Agriculture, University of Ankara

The aim of this research was to perform detailed survey and mapping of the Ayaş Research and Training famı soils of Fauıl; y of .Agriculture, Ankara University. The survey was carried out by the examination of topographic map to observe ten soil profiles. Samples were obtained from each profile according to the requirements of horizons described and necessary analyses were done in the laboratory1. By-assessing the results of analyses and field observation, four different soil series were determined and described. Three soil series classified as Entisols and one Inceptisol according to Soil Taxonomy. Soil series and pheses were plotted on topographic map and fundamental soil map was preparedln addition the characteristics and problems of soil series were determined and the recommendations necessary for off setting those problems were made.

___

  • Bouyoueos, G, J., 1951. A Recalibration of the Hydrometer Methods for Making Mechanical Analysis of Soils. Agronomy Journal, 43; 434-438.
  • Bremner, J. M., 1965. Total Nitrogen ( Methods of Soil Analysis Part 11, C.A. Black et al ). American Soc. of Agr. Inc. Pub. Madison, p. 1149-1176, Wisconsin, USA.
  • D.S.İ., 1979. Ankara Ayaş-Beypazarı Ovaları Hidrojeoloji Etüd Raporu. D.S.İ. Genel Müd. Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı, 30 s., Ankara.
  • FAO-UNESCO., 1990. Soil Map of the World. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome.
  • Hızalan, E. ve Ünal H., 1966. Topraklarda önemli kimyasal analizler. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 278, Yardımcı Ders Kitabı. 97, Ankara.
  • Jackson, M. C, 1962. Soil Chemical Analysis. Prentice Hull. inc. Englewood Cliffs, N. J. U.S A
  • Olsen, S. R., Cole, C. V., Vatanabe, F.S. and Dean, L.A., 1954. Estimation of available phosphorus in soil by extraction with sodium bicarbonate. U.S. Dep. of Agric. Cir. No: 939, p. 19, Washington D.C.
  • Soil Survey Staff., 1975. A basic system of soil classification for making and Interpreting Soil Surveys. USDA A Soil Cons. Serv. Agr. Handbook No:436, 754 p., Washington D.C. USA.
  • Soil Survey Staff, 1998. Keys To Soil Taxonomy United States Department of Agriculture Natural Resources Conservation Service, Washington D.C. USA.
  • Taşkın, C, 1974. Ayaş ( Ankara ) Civarındaki Tuğla-Kiremit, Toz Kireç ve Alçı Taşı ( Jips ) Zuhurlarında Endüstriyel Hammadde İmkanları Bakımından Yapılan Araştırma Raporu. M.T.A. Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • U.S. Salinity Laboratory Staff., 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils. USDA Agriculture Handbook No: 60. U.S. Govt. Printing Office, Washington D.C. USA.
  • Yılmaz, M. 1993. Ayaş ve Yakın Çevresinin Fiziki Coğrafyası. Lisans tezi. A.Ü. Dil ve Tarih Coğrafya Fak. Fiziki Coğrafya Anabilrm Dalı, 30 s., Ankara
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tokat yöresi mera vejetasyonlarında bulunan korunganın (Onobrychis sativa Lam.) bazı özellikleri

YAŞAR KARADAĞ

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ayaş Araştırma ve Uygulama Çiftliği topraklarının detaylı etüd ve haritalanması

LEVENT ATATANIR, Mahmut YÜKSEL

Tokat İlinde üreticilerin zirai mücadele etkinlikleri üzerinde bir araştırma

İZZET KADIOĞLU

Azospirillum Brasilense Sp7 ve iki Rhizobium suşunun Türkiye' de yaygın olarak yetiştirilen bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde kuru madde miktarı ve azot kapsamına etkileri

Mehmet ÖĞÜT, Mustafa KILIÇ, Abdulreşit BROHI

Tokat koşullarında arı otunun (Phacelia tanacetifolia Bentham) yazlık ekim zamanı üzerinde araştırmalar II-Tohum verimi ile ilgili özelliklerin incelenmesi

YAŞAR KARADAĞ, Uğur BÜYÜKBURÇ

Malatya İli Merkez İlçede Kayısı Yetiştiriciliği Yapan Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunları

Orhan GÜNDÜZ, Metin AKAY

Tokat yöresinde üretilen ve tarımsal yapılarda yaygın olarak kullanılan fabrika tuğlalarının önemli fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine bir araştırma

SEDAT KARAMAN, İbrahim ÖRÜNG, Mustafa OKUROĞLU

Gelişmişlik Açısından Farklı İki Yöredeki Tarım İşletmelerinin Toplumsal ve Tarımsal Yapısının Üretim Sistemleri ve Tarımsal Gelire Etkileri Üzerine Bir Araştırma (Tokat İli Kazova ve Artova Bölgesi Örneği)

Meral UZUNÖZ, ADNAN ÇİÇEK

Tokat ekolojik koşullarında bazı mürdümük (Lathyrus sativus L.) hatlarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

YAŞAR KARADAĞ, Uğur BÜYÜKBURÇ

Pm 21 geninin ve bazı buğday çeşitleri ile ıslah hatlarının Türkiye' deki külleme hastalığına karşı gösterdikleri reaksiyon tipleri

Ahmet YILDIRIM