Trafik ışık sürelerinin neden olduğu çevresel taşıt gürültüsü

Karayolu ulaşımının önemli yan etkilerinden birisi olan çevresel ulaşım gürültüsünün kaynakları, insanlar üzerindeki etkileri ve bu tür gürültünün trafik ışık süresi ile değişimi bu çalışmada incelenmiştir. Karayolu ulaşım gürültüsünün modellenmesinde Community Noise Model (CNM) isimli bilgisayar yazılımı kullanılmıştır. Ankara'daki Kızılay ve Ulus kavşakları modellenerek, bu kavşaklar etrafında seçilen tipik bazı noktalardaki eşdeğer gürültü seviyeleri hesaplanmıştır. Aynı işlemler daha sonra ışık bekleme süreleri model üzerinde değiştirilerek bunun gürültüye etkisi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar trafik ışık süre planlamasında yapılan hataların yan etki olarak gürültüye neden olduğu ve yol gösterici bir parametre olarak gürültünün de dikkate alınmasının yerinde olacağını göstermiştir.

Environmental noise caused by traffic lights timing and traffic volume

The sources of environmental noise caused by road traffic, its effects on people as well as the relation between the road traffic noise and traffic light timing are investigated in this paper. A commercial software, The Community Noise Model (CNM), is employed in modeling Kizilay and Ulus crossroads which are two of Ankara's important crossroads and determining the noise level at several points around these crossroads for today's traffic volume and traffic light timing. Similar calculations are also made for traffic light times are assumed to be doubled and no any change is made in the crossroads. The results suggest that when the traffic light timing is designed the environmental noise induced by the traffic has to be taken as an important parameter in the design level.

___

  • 1. Gülgeç, İ., “Ulaşımda Trafik Gürültüsü”, İkinci Toplu Taşım Kongresi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO, Ankara, 1979.
  • 2. Beranek, L. L., Noise Reduction, McGraw-Hill Bokk Co. Inc., A.B.D., 1974.
  • 3. Alexandre, A., Road Traffic Noise, New York-Wiley, A.B.D., 1975.
  • 4. Magrab, E. B., Environmental Noise Control, John Wiley & Sons, 1988.
  • 5. Aktürk, N. ve Gürpınar, M., “Çevresel Ulaşım Gürültüsünün Trafik Planlaması Yönünden İncelenmesi”, Trafik ve Yol Güvenliği Kongresi, Gazi Üniversitesi, Ankara, 346 – 359, 2001.
  • 6. Akdemir, O., Üzkurt, İ. ve Aktürk, N., “Trafik Işık Sürelerinin ve Trafik Hacminin Neden Olduğu Çevresel Taşıt Gürültüsü”, VI. Ulusal Akustik Kongresi, Antalya / Kaş, 346 – 361, 26 – 28 Ekim 2001.
  • 7. Aktürk, N. ve Ünal, Y., “Gürültü, Gürültüyle Mücadele ve Trafik Gürültüsü”, G.Ü. Fen Bilimleri Enst. Bülteni, No 3, 21 – 32, 1998.
  • 8. Güney, A., “Taşıt Gürültüsü Ölçümü ve Yönetmelikleri”, I. Ulusal Mekanik Sempozyumu, İTÜ, İstanbul, 151 – 160, 1994.
  • 9. Öge, A. ve Öğüt, T., 1998, “Bir Otomobil Egzost Sisteminin İç Performans Analizi”, IV. Ulusal Akustik Kongresi, Antalya / Kaş, 29 – 31 Ekim 1998.
  • 10. Bay, F. ve Güney, A., “Lastik – Yol Gürültüsü”, IV. Ulusal Akustik Kongresi, Antalya / Kaş, 29 – 31 Ekim 1998.
  • 11. GKY, Gürültü Kontrol Yönetmeliği, 11 Aralık 1986 tarihli 19308 tarihli Resmi Gazete, 8 – 26, 1986.
  • 12. Pasons B. I., Ankara Trafik ve Ulaşım İyileştirme Etüdü, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara, 1998.