Nonparametric likelihood ratio test for scale

Bu çalışmada, ölçek alternatifleri için parametrik olmayan iki örnek rank testi önerilmiştir. İki örneğin konumları ( medyanları ) bilinen ve sürekli dağılımlara sahip oldukları varsayılmıştır. Mood ve Klotz'un testleri önerilen olabilirlik oran skor testi ile normal, tek-düze ve üstel dağılımlar üzerinde Monte Carlo deneysel güç benzetim çalışmasıyla karşılaştınlmıştır. Bu dağılımlar üzerinde Monte Carlo deneysel güç karşılaştırması 10,20, 30 ve 45 hacimli eşit sayıdaki örneklemler üzerinde gerçekleştirihniştir. Olabilirlik oran skor testi özellikle normal ve simetrik dağılımları içeren bazı seçenekler için daha güçlü olduğundan önerilir.

Ölçek için parametrik olmayan olabilirlik oran testi

In this study, a nonparametric two sample rank test is proposed for scale alternatives. The two samples are assumed to have continuous distribution functions with the difference in respective location parameters (medians) known. Mood and Klotz tests are considered and compared with the proposed likelihood ratio test for normal, uniform and exponential ditributions by using Monte Carlo emprical power simulation study. Monte Carlo emprical power study for these distributions are computed for equal sample sixes 10,20,30 and 45. Likelihood ratio score test is proposed for particular alternatives which is most powerfull for normal and symmetric distributions.

___

  • 1.Semiz, M., "Parametre Dışı Yaygınlık Testi", Doktora Tezi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mart 2002, G.U. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara (2002).
  • 2.Gibbons, J. D., "Nonparametric Statistical Inference", McGraw-Hill, Inc., New York, USA (1971).
  • 3.Gamgam, H., "Parametrik Olmayan istatistiksel Teknikler", Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Yayınları, 140-21, Ankara (1998).
  • 4.Hettsmansperger, T. P., "Statistical Inference Based on Ranks", John Wiley & Sons, Inc., New York, USA (1984).
  • 5.Conover, W. J., "Practical Nonparametric Statistics", 2nd ed., John Wiley & Sons, Inc., New York, USA (1980).