Çankırı-Korgun yöresi pembe andezit taşlarının mühendislik özelliklerinin araştırılması

Son yıllarda andezit taşları, inşaat sektöründe yaygın olarak genellikle kaldırım kaplaması, duvar kaplaması ve taşıyıcı duvar taşı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Çankırı-Korgun yöresi pembe andezit taşlarının mühendislik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırmada, bu özelliklerin belirlenmesi için basınç dayanımı, eğilme dayanımı, su emme, aşınma kaybı, Poisson oranı, rezonans frekansı dinamik modülü, dinamik modülü (ultrases hızı ile), dinamik Young modülü, kayma modülü parametreler olarak kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre pembe andezit taşı, aşınma, eğilme ve basınç dayanımının önemli olduğu yerlerde ve donma-çözülmenin etkili olduğu bölgelerde kullanılmamalıdır. Ancak bu taş, dekoratif amaçlı yerlerde kaplama malzemesi olarak kullanılabilir.

Investigation of engineering properties of the pink andesite stones of Çankırı-Korgun region

Recently, andésite stones are extensively being used as construction materials. They are generally used to make pavement, to cover surfaces of walls and to construct walls. In this study, the aim is to determine some of the engineering properties of the pink andésite stones of Çankırı-Korgun region. The parameters used to explore these properties include compressive strength, water absorption, bending strength, abrasion loss, Poisson's ratio, resonant frequency dynamic modulus, dynamic modulus (obtained with ultrasonic pulse velocity method), dynamic Young's modulus and shear modulus. The results indicate that the pink andésite stone should not be used in the construction where bending and compressive strengths are important and in the region where freeze-thaw effects are substantial. The pink andesite stone can only be used as decorative purposes.

___

  • 1. Güleç, K., "Mühendislikte Jeoloji (2. Baskı)", Sakarya D.M.M. Akademisi yayınları No:4, Matbaa Teknisyenleri Basimevi, İstanbul, 103-131 (1980).
  • 2.Erguvanlı. K., "Mühendislik Jeolojisi (4. BaskI)", Seç yayın dağıtım, İstanbul, 14-72 (1994).
  • 3.Tarhan, R, "Mühendislik Jeolojisi Prensipleri", KTÜ. Mimarlık - Mühendislik Fakültesi, Trabzon, 32-65 (1996).
  • 4.TS 10835, "Andezit-Yapı ve Kaplama Taşı Olarak Kullanılan", Türk Standartlan Enstitüsü, Ankara, 1-7 (1993).
  • 5.TS 2513, "Doğal Yapı Taşları", Türk Standartlan Enstitüsü, Ankara, 2-3 (1977).
  • 6.TS 5695, "Yapı ve Kaplama Taşları-Tabii-Sınıflandırma", Türk Standartları Enstitüsu, Ankara, 1-5 (1988).
  • 7.Kasapoğlu, K. E., "Ankara Andezitlerinin Jeo-Mühendislik Özellikleri", I. Ulusal Kaya Mekaniği Sempozyumu, Kaya Mekaniği Derneği, Ankara, 139-170(1986).
  • 8.Aslaner, M., "Kor ve Kor Kırıntılı Kayaçlar"KTÜ,. Basımevi, Trabzon, 181-225 (1989).
  • 9.Şimşek, O., "Kurşunlu yöresi siyah andezitlerinin parke taşı olarak kullanılabilirliğini araştırması;",Politeknik Dergisi, G.Ü. TeknikEğitim Fakültesi, Ankara, 3(1): 39-43 (2000).
  • 10.Pehlivanlı, Ş. ve digerleri, "Ilgaz Kuzey Doğusu-Boyalı-Kurşunlu Dolayının Jeolojisi", MTA. Genel Müdürlüğü Maden Etüt ve Arama Daire Başkanlığı, Ankara, 8171 (1987).
  • 11.Hakyemez, Y. ve diğerleri, "Yapraklı- Ilgaz - Çankırı, Çandır Dolayının Jeolojisi", MTA. Genel Müdürlüğü, Maden Etüt ve Arama Daire Başkanlığı, Ankara, 85-91(1986).
  • 12.Erdoğan, T, "Betonu Oluşturan Malzemeler, Agregalar", Türkiye Hazır Beton Birligi, İstanbul, 145-146 (1995).
  • 13.Babal, M., "Ankara Kent içi Yollarındaki Andezit ve Yapay Bordur Taşlarının Karşılaştırılması", Yüksek Lisans Tezi, G. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 18-23 (1994).
  • 14.TS 699, "Tabii Yapı Taşları-Muayene ve Deney Metotları", Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1-9 (1987).
  • 15.Anonim, "Rezonans Frekansi Deney Metodu ile Tahribatsız Olarak Betonun Elastisite ve Rijitlik Modülü Tayini. MKII aleti", MATE Eğitim Yayınları Serisi No: 8, Ankara, 47 (1998).
  • 16.Malhotra, V. M. and Sivasundaram, V., "Resonant Frequency Methods", CRCHandbook on Nondesmctive Testing of Concrete, Landon, 169-489 (1989).
  • 17.Sarıçam, S., "Ultrasonik Yöntemle Malzeme Özelliklerinin Tespiti," Yüksek Lisans Tezi, G. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsu, Ankara, 11-48(1998).
  • 18.Whitehurst, E.,A., Evaluation of Concrete Properties From Sonic Tests, ACI Commitee 103, Detroit, Michigan, 23-37 (1962).
  • 19.Öktem, M. M., "Türkiye Doğal Taşları (3. Baskı)", İstanbul Maden İhracatçıları Birliği genel sekreteri, İstanbul, 18-34(2001).
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-9709
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bilgisayar kontrollü katodik koruma trafo-redresör ünitesi tasarımı ve uygulaması

M. Ali AKCAYOL

New floristic records from Turkey grid square B3

Mecit VURAL, Ekrem AKÇİÇEK

Çankırı-Korgun yöresi pembe andezit taşlarının mühendislik özelliklerinin araştırılması

Osman ŞİMŞEK

Sarıçam (Pinus sylvestris L.) ve kestane (Castanea sativa Mill.) odunlarının yüzey pürüzlülük değerlerinin araştırılması

Yılmaz KILIÇ, Selçuk DEMİRCİ

Doğrusal sınırlamalar ve izdüşüm teorisi yardımıyla çoklu doğrusal regresyonda etkili gözlemlerin belirlenmesi

Bülent ALTUNKAYNAK

Onobrychis altissima Gross. ve Onobrychis radiata (Desf.) bieb. fidelerinin değişik kinetin ve gibberellik asit konsantrasyonlarına karşı bazı büyüme cevaplarının araştırılması

Fikriye ZENGİN, H. Murat ŞAN

Diyatomit ve diyatomit/poliakrilonitril kompozitlerinden hazırlanan süspansiyonların elektroreolojik özelliklerinin incelenmesi

Halil İbrahim ÜNAL, Halil ARIK, Mustafa YAVUZ, Haşim YILMAZ

Kısaltıcı mekanizmasının bir boyutlu hücresel hareketlilerde gerçek zamanda simulasyonu.

Halit OĞUZTÜZÜN, Zeki ÇİFTÇİ, Doğan ÇALIKOĞLU

Sertleştirilmiş alaşımlı makine çeliğinin seramik kesici takımlarla işlenebilirliği ve takım ömrü denklemi modelinin oluşturulması

Tuncay ÜNAL, Erkan AKORAL

Geleneksel ve yüksek performanslı betonların basınç ve çekme dayanımlarına donma-çözülmenin etkisi

Metin HÜSEM