Şeyhi'nin bir gazelinin yapısalcı metodla incelenmesi

Coşku ve heyecanı dile getiren metin olarak şiirlerin ses ve anlam olmak üzere iki yönü vardır. Klasik şiir şerhi yöntemlerinde şiirin anlamı, çağdaş yapısalcı çözümlemelerde de ses yapısı, söz varlığı ön plana çıkarılır. Başarılı şairler şiirlerini yapısal olarak da söylemek istediklerine uygun olarak kurgularlar ki bu da şiirde anlam ve ses bütünlüğünün yakalanması demektir.

The study of one Şeyhi's gazels in the styuctural method

Poems, which are texts that express enthusiasm and excitement have two aspects; tone and meaning. In classical poetry analysis method, the meaning of the poem is emphasized whereas in contemprorary structural analysis sound structure and vocabulary are empasized. Successful poets organize their poems so that they are structurally appropriate too and this means that a harmony of meaning and tone is obtained in poetry.

___

  • AKSAN, Doğan (1995) Şiir Dili ve Türk Şiir Dili, Ankara: Engin Yayınları.
  • DİLCİN, Cem 1991, " Fuzûlî'nin Bir Gazelinin Şerhi ve Yapısal Yönden İncelenmesi" Türkoloji Dergisi, C.9/1 s. 43-98 Ankara:Ankara Üniversitesi DTCF Yayınları.
  • GENÇ, İlhan (2007), "Klasik Türk Edebiyatı Metinlerini Anlamada Modern Yaklaşımlar" Journal of Studies International Periodical Fort he Languages Literature and History of Turkish or Turkic Volume 2/4, Fall 2007, Harvard Üniversitesi Yayınları.
  • HORATA, Osman (1998) "Necati Bey'den Bakî'ye Döne Döne", Bilig Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi Sayı 7 (Güz 1998) Ankara: Ahmet Yesevi Üniversitesi Yayınları.
  • İPEKTEN, Haluk (1994) Eski Türk Edebiyatı Nazım Şekilleri ve Aruz, İstanbul: Dergah Yayınları.
  • İSEN, Mustafa - KURNAZ, Cemal (1990) Şeyhî Divanı, Ankara: Akçağ Yayınları.
  • KORTANTAMER, Tunca (1993), "TürkŞiirinde Ses Konusu ve Ses Gelişmesinin Devamlılığı Üzerine Genel Bazı Düşünceler f" Eski Türk Edebiyatı - Makaleler, Ankara: Akçağ Yayınları.