Romatoid Artrit için Tedaviye Eklenen Klaritromisin ve Takrolimus

Romatoid artrit (RA) hastası olan 67 yaşında bir kadın hasta artralji ve / veya artiküler şişliklerin giderek alevlenmesiyle başvurdu. Hastaya 62 yaşında RA tanısı kondu ve loxonin (LOX) ile kombine halinde metotreksat (MTX) kullanılarak başarıyla tedavi edildi. Bu tedaviden üç ay sonra, MTX'in bir yan etkisi olarak sitopeni meydana geldi, bu nedenle, MTX tedavisi sonlandırıldı. Daha sonra RA, 4 yıl süreyle prednizolon ve LOX ile kombine halde büyük ölçüde salazosülfapiridin kullanılarak kontrol edilmiştir. Bu başvuruda, RA daha kötü hale geldiği için, RA üzerindeki anti-inflamatuar etkileri beklentisiyle tedaviye klaritromisin (CAM) eklenmiştir. CAM tedavisi RA için belli bir ölçüde etkiliydi; bununla birlikte, RA aktivitesi yeterince baskılanamamıştır. RA aktivitesini daha da baskılamak için, Japonya'da aktif RA tedavisi için güçlü bir silah olan takrolimus (TAC) eklenmiştir. TAC tedavisini başlattıktan üç ay sonra, RA aktivitesi önemli ölçüde baskılanmıştır. Bu vaka, hekimlerin mevcut anti-inflamatuar ajanların RA üzerinde çok az etki gösterdiği durumlarda ek CAM ve TAC tedavisini düşünmeleri gerektiğini göstermektedir.

Add-on Clarithromycin and Tacrolimus Treatment for Rheumatoid Arthritis

A 67-year-old woman suffering from rheumatoid arthritis (RA) presented withgradual exacerbation of arthralgia and/or articular swellings. She was diagnosedwith RA at 62 years of age and successfully treated using methotrexate (MTX) incombination with loxonin (LOX). Three months after this treatment, cytopeniaoccurred as a side effect of MTX; therefore, MTX was stopped. Thereafter, RAhad been largely controlled using salazosulfapyridine in combination withprednisolone and LOX for almost 4 years. On this visit, because RA becameworse, clarithromycin (CAM) was added in expectation of its anti-inflammatoryeffects on RA. CAM treatment was effective for RA, to a certain extent; however,the RA activity was not sufficiently suppressed. In order to suppress the RAactivity further, tacrolimus (TAC), an armament in the treatment for active RA inJapan, was added. Three months after initiating TAC treatment, the RA activitywas considerably suppressed. This case shows that physicians should consideradd-on CAM and TAC treatment when existing ant-rheumatic agents show littleeffects on RA.

___

  • Ogrendik M. Effects of clarithromycin in patients with active rheumatoid arthritis. Curr Med Res Opin 2007;23: 515-22.
  • Ohe M. Add-on clarithromycin and tacrolimus treatment for rheumatoid arthritis. J Rheum Dis 2017;24:123-4.
  • Inoue E, Yamanaka H, Hara M, Tomomatsu T, Kamatani N. Comparison of Disease Activity Score (DAS)28-erythrocyte sedimentation rate and DAS28-C- reactive protein threshold values. Ann Rheum Dis 2007;66:407-9.
  • Tamaoki J, Kadota J, Takizawa H. Clinical implications of the immunomodulatory effects of macrolides. Am J Med 2004;117 (Suppl 9A):S5-11.
  • Magari K, Miyata S, Nishigaki F, Ohkubo Y, Mutoh S, Goto T. Differential effects of FK506 and methotrexate on inflammatory cytokine levels in rat adjuvant- induced arthritis. J Rheumatol 2003;30:2193-2200.
Gazi Medical Journal-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Acil Serviste Vardiya Devir Tesliminin Değerlendirilmesi

Metin AKPINAR, Alparslan MUTLU, Mustafa Burak SAYHAN, Ömer SALT

Glioblastoma Multiforme’de Ortalama Platelet Hacminin Prognostik Değeri

Aytug UNER, Mustafa TAHTACI, Gözde TAHTACI, Nazan GÜNEL

Türk Tıp Öğrencilerinin E-öğrenmeye Hazırbulunuşluk Düzeyleri: Gazi Üniversitesi Örneği

İrem BUDAKOĞLU, Özlem COŞKUN, Vildan ÖZEKE, Serdar KULA

Lokalize Çıkan Aort Anevrizmasında Tanı İncelikleri

Fairrul KADİR, Andee Dzulkarnaen ZAKARİA, Firdaus HAYATİ, Nornazirah AZİZAN, Affirul Chairil ARIFFIN, Hanizah NGADIRON

Konjenital Hemanjiomların Özellikleri

Hikmet Gülşah TANYILDIZ, Gürses ŞAHİN, Şule TOPRAK, Duygu DÜZCAN KİLİMCİ, Burçak BİLGİN, Şule YEŞİL

Kindler Sendromlu Olguda Anestezi Yaklaşımımız

Ayşe Hande ARPACI, Ozan Kaan VENEDİK

Olgun Mediastinal Kistik Teratoma Tipinde Sağlıklı Genç Bir Adamda Anterior Boyun şişmesi

Irfan MOHAMAD, Choo Choon SEAN, Ooi Cheng TİAN, Ahmad Zuhdi MAMAT

Şiddetin Beyinde Nöroplastisite ile Baskılanması; Bu Etik midir?

Nesrin ÇOBANOĞLU, Sevgi DAŞDEMİR, Lamia PINAR

Unilateral Üreter Obstrüksiyonunu Takiben Kullanılan Yüksek Doz Sugammadeks'in Sıçan Böbrek Dokusuna Etkisi

Mustafa ARSLAN, Yusuf ÜNAL, Şaban Cem SEZEN, Hakan BOYUNAĞA, Füsun BOZKIRLI, Fikriye DOĞRUL, Hande ARPACI

İntrakranyal Lezyonlarda Magnetik Rezonans Kılavuzluğunda Stereotaktik Biyopsi ile 310 Vakanın Analizi

Özgür KARDEŞ, Kadir TUFAN, Emre DURDAĞ, Soner ÇİVİ, Halil İbrahim SÜNER