Akademisyen Gözüyle Turist Sağlığı ve Turist Güvenliği

Turistler, tatil planlarını yaparken ekonomik, sosyolojik, psikolojik ve demografik bir çok faktörün etkisi altında kalmaktadırlar. Bu faktörlerden önce bireyler yaşamları boyunca alacakları tüm kararlarda öncelikle sağlıklarını ve güvenliklerini ön planda tutmaktadırlar. Turistler de herhangi bir tatil veya seyahat planı yaparken, öncelikle kendilerini güvende hissedecekleri, sağlıklı durumlarını devam ettirebilecekleri, fiziksel ve psikolojik zarar görme ihtimallerinin en düşük olduğu seçenekleri tercih edeceklerdir. Dolayısıyla turistlerin tatil planlama sürecinde etkili olan faktörler arasında sağlık ve güvenliğinin olduğunu söylemek mümkündür. Bu araştırmada, birer turist olarak akademisyenlerin tatilleri süresince sağlık ve güvenliklerine ne derecede önem verdiklerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Buradan hareketle akademisyenlerin turist sağlığı ve turist güvenliği konularındaki düşüncelerini ortaya koyabilmek için nitel bir araştırma yapılmıştır. Bu kapsamda turizm eğitimi veren 11 akademisyen ile görüşme (mülakat) tekniği ile veri toplanmış ve betimsel analiz yoluyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, turizm akademisyenlerinin tatil planlarını bireysel olarak yaptıkları, genellikle internetten ve tanıdıklardan destek aldıkları, çocuk sahibi akademisyenlerin tatil planlarını çocuklarını ön planda tutarak yaptıkları, kişisel araçları ile seyahat etmeyi tercih ettikleri ve genellikle küçük, aile pansiyonlarını seçtikleri görülmüştür. Bununla birlikte turizm akademisyenlerinin daha önceki tatillerinde turist ishali, arı sokma ve deri döküntüsü haricinde ciddi boyutta sağlık ve hırsızlık dışında önemli bir güvenlik sorunu yaşamadıkları ve bu doğrultuda tatile çıkmadan önce bir takım kişisel önlemler aldıkları belirlenmiştir. Aynı zamanda sağlık konusunda daha önce yaşanan olumsuz tecrübelerin daha temkinli davranmaya ittiği, tatil planlarının daha önce hiç görülmemiş yerlere göre şekillendiği ancak bu konuda sağlık ve güvenlik ile ilgili ciddi bir endişe duyulmadığı da ortaya çıkmıştır. Son olarak, araştırma sonuçları ile birlikte bazı öneriler sunulmuştur.

Tourist Health and Tourist Security From The Perspective of Academics

While making their vacation plans, tourists are under the influence of many economic, sociological, psychological and demographic factors. Prior to these factors, individuals prioritize their health and safety in all decisions they will make throughout their lives. While making any vacation or travel plans, tourists will first prefer the options where they will feel safe, maintain their healthy condition and have the least possibility of physical and psychological harm. Therefore, it is possible to say that the health and safety of tourists are among the factors that affect the vacation planning process. In this research, it is aimed to determine to what extent academicians, as tourists, attach importance to their health and safety during their vacations. From this point of view, a qualitative research was conducted in order to reveal the thoughts of academicians on tourist health and tourist safety. In this context, data were collected by interview technique with 11 academicians who provide tourism education and analyzed through descriptive analysis. The findings show that tourism academicians make their vacation plans individually, they usually get support from the internet and acquaintances, academicians with children make their vacation plans by keeping their children in the foreground, they prefer to travel with their personal vehicles and they generally choose small, family hotels. However, it has been determined that tourism academics did not experience serious health and security problems other than tourist diarrhea, bee stings and skin rash in their previous vacations, and they took some personal precautions before going on vacation in this direction. At the same time, it has been revealed that previous negative experiences in health have led to be more cautious, vacation plans are shaped according to places that have never been seen before, but there is no serious concern about health and safety in this regard. Finally, some suggestions are presented along with the research results.

___

  • Akdur, R. (2001). Turizm Sağlığı Denetiminde Denetçi Davranışları. Z. Oğuz, D. Evci, M. Özdemir ve Ş. Şentürk (Der.), Turizm Sağlığı Eğitimi Kitabı içinde (ss. 5-23). Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü .
  • Akoğlan Kozak, M. ve Çiçek, D. (2005). Kat Hizmetlerinde HACCP Uygulaması Üzerine Bir Model Önerisi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 16(1), 31-45.
  • Aksoydan, E. (2003). Halk Sağlığı ve Turist Sağlığı Uygulamaları Kapsamında Turistik Bir Yörede Belediye Denetimlerinin Değerlendirilmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 60(2), 39-48.
  • Aksu, A. (1996). Turizm Sağlık İlişkisi ve Türkiye'de Turistlere Yönelik Sağlık Hizmetleri. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Aktaş Polat, S. ve Polat, S. (2014). Yabancı Turistlerin Müşteki “Mağdur” Olarak Müdahil Oldukları Asayiş Suç Türlerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 11(1), 38-57.
  • Araña, J. ve León, C. (2008). The Impact of Terrorism on Tourism Demand. Annals of Tourism Research, 35(2), 299-315.
  • Aras, H. (2017). Türkiye'de Turizm Güvenliği Sorunu. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(1), 585-610.
  • Aymankuy, Ş., Demirbulat, Ö. ve Aymankuy, Y. (2016). Yerli Turistlerin Güvenlik Algılarının Belirlenmesi - Güneydoğu Anadolu Bölgesi Örneği. International Journal of Human Sciences, 13(1), 965-981.
  • Ayob, N. ve Masron, T. (2014). Issues of Safety and Security: New Challenging to Malaysia Tourism Industry. SHS Web of Conferences(12), 1-10.
  • Aziz, M., Abd El-Megeed, H. ve Abd Ellatif, M. (2018). Pre-travel Health Seeking Practices of Umrah Pilgrims Departing From Assiut International Airport, Egypt. Travel Medicine and Infectious Disease, 23, 72-76.
  • Barca, M., Akdeve, E. ve Balay, İ. (2013). Türkiye Sağlık Turizm Sektörünün Analizi ve Strateji Önerileri. İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(3), 64-92.
  • Başaklıgil, H. (2007). Turizm Bölgelerinde Suç Profili: Antalya İli Kaş İlçesi Örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Bayram, M., Arıcı, S. ve Bayram, Ü. (2021). Covid-19 ve Turizm Ülkelerin Kriz Yönetim Stratejilerinin Karşılaştırmalı Analizi. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Bilir, N. (2001). Turizm Sektöründe İşyeri Hekimliği. N. Eren (Der.), Turizm Sağlığı ve Hekimliği Temel Kavramlar ve Klinik Uygulamalar içinde (ss. 27-29). Ankara: Türk Tabipleri Birliği.
  • Breda, Z. ve Costa, C. (2006). Safety and Security Issues Affecting Inbound Tourism in the People’s Republic of China. Y. Mansfeld ve A. Pizam (Der.), Tourism Security and Safety: From Theory to Practice içinde (ss. 187-208). Oxford: Elsevier Inc.
  • Bulduk, S. (2007). Gıda ve Personel Hijyeni (3. bs.). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Clift, S. (2020). Tourism and Health: Current Issues and Future Concerns. Tourism Recreation Research, 25(3), 55-61.
  • Çalışkan, D. (2011). Kadın Sağlığı. B. Piyal (Der.), Halk Sağlığı içinde (ss. 93-123). Ankara: Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yayınları.
  • Çalışkan, U. (2009). Turist Sağlığı Güvenliğinin Analizi: Türkiye Termal Tesisler Uygulaması. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Çetinkaya, Ö., Özer, Y. ve Altunel, G. (2020). Covid-19 Sürecinde Turistik Seyahat Risk Algısı ve Hijyen-Güvenlik Algısının Değerlendirilmesi. Tourism and Recreation, 2(2), 78-83.
  • Çilingir, D. ve Aydın, A. (2017). Hemşirelik Bölümünde Öğrenim Gören Öğrencilerin Sağlık Algısı. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, 25(3), 167-176.
  • Dalgıç, A., İşcan, G., Demirci, F., Mutlu, M. ve Sezgin, O. (2019). Besin Güvenliği ve Hijyen. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Deleş, B. ve Kaytez, N. (2020). Çocuk Gelişimi Lisans Öğrencilerinin Stres Düzeylerinin Sağlık Algısı Üzerine Etkisinin İncelenmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(4), 365-373.
  • Demirci, Ç. (2010). Türkiye'yi Ziyaret Eden Turistlerin Sağlık Sorunları ve Sınıflandırılması Üzerine Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.
  • Dimara, E., Manganari, E. ve Skuras, D. (2017). Don't Change My Towels Please: Factors Influencing Participation in Towel Reuse Programs. Tourism Management, 59, 425-437.
  • Fourie, J., Rosselló-Nadal, J. ve Santana-Gallego, M. (2020). Fatal Attraction: How Security Threats Hurt Tourism. Journal of Travel Research, 59(2), 209-219.
  • Frash Jr., R. ve MacLaurin, T. (2010). Restaurant Food Safety: The Influence of Employee Outlooks on Transfer of Training. International Journal of Hospitality ve Tourism Administration, 11(4), 328-346.
  • Ghaderi, Z., Saboori, B. ve Khoshkam, M. (2017). Does Security Matter in Tourism Demand? Current Issues in Tourism, 20(6), 552-565.
  • Gül, K., Gül, M. ve Saatcı, G. (2018). Konaklama Sektöründe Hijyen Kaynaklı Müşteri Sağlık Riski Algısı: Bursa ve Diyarbakır’daki Tesislere Yönelik Kıyaslama. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15(1), 23-37.
  • Gül, M. ve Gül, K. (2018). Otel İşletmelerinde Müşterilerin Dönüşümlü Bez Ürünü Kullanımına Yönelik Sağlık Riski Algısı: İki Destinasyona Yönelik Kıyaslama. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(1), 142-163.
  • Güler, Ç. ve Çobanoğlu, Z. (1994). Turist Sağlığı. Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü.
  • Holcomb, J. ve Pizam, A. (2006). Do Incidents of Theft at Tourist Destinations Have a Negative Effect on Tourists’ Decisions to Travel to Affected Destinations? Y. Mansfeld ve A. Pizam (Der.), Tourism, Security and Safety: From Theory to Practice içinde (ss. 105-124). Oxford: Elsevier Inc.
  • Hsu, S. C., Lin, C. T. ve Lee, C. (2016). Measuring The Effect of Outbound Chinese Tourists Travel Decision-Making Through Tourism Destination Image And Travel Safety And Security. Journal of Information and Optimization Sciences, 38(3-4), 559-584.
  • Ilgaz, B. (2020). Turizm ve Güvenlik İlişkisi. Y. Dündar ve O. Bahar (Der.), Turizm Güvenliği içinde (ss. 1-25). Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Jonas, A., Mansfeld, Y., Paz, S. ve Potasman, I. (2011). Determinants of Health Risk Perception Among Low-risk-taking Tourists Traveling to Developing Countries. Journal of Travel Research, 50(1), 87-99.
  • Kekovic, Z. ve Markovic, S., (2009). Security as a Factor of Competitive Advantage in Tourism. Tourism and Hospitality Management, 15(2), 291-303.
  • Kittitrakul, C., Lawpoolsri, S., Kusolsuk, T., Olanwijitwong, J., Tangkanakul, W. ve Piyaphanee, W. (2015). Traveler’s Diarrhea in Foreign Travelers in Southeast Asia: A Cross-Sectional Survey Study in Bangkok, Thailand. The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, 93(3), 485-490.
  • Kovari, I. ve Zimanyi, K. (2011). Safety and Security in The Age of Global Tourism (The changing role and conception of Safety and Security in Tourism). Applied Studies in Agribusiness and Commerce, 5(3-4), 59-61.
  • Koyunoğlu, S. (2003). Turist Sağlığı Turist Sigortası ve Tüketicinin Korunması. Ankara: Detay Yayıncılık. Kozak, M. (2007). Turizm Sektöründe Tüketicilerin Şikayetlerini Bildirme Eğilimleri. Yönetim ve Ekonomi, 14(1), 137-151.
  • Köksalanlar, A. (2020). Yerli ve Yabancı Turistlerin Tipolojilerine Göre Seyahat Sağlık Risk Algıları ve Önleme Davranışlarının Belirlenmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Köse, B. ve Ayhün, S. (2020). Turizmde Kriz Yönetimi "Covid-19 Salgınının Analizi". Lyon: Livre De Lyon. Köşker, H. (2017). Krizlerin Turizm Sektörüne Etkileri Üzerine Bir Araştırma: 2016 Yılı Türkiye Örneği. Akademik Bakış Dergisi(62), 2016-230.
  • Lisowska, A. (2017). Crime in Tourism Destinations: Research Review. Tourism, 27(1), 31-39.
  • Nazneen, S., Hong, X. ve Din, N. (2020). COVID-19 Crises and Tourist Travel Risk Perceptions. Available at SSRN 3592321.
  • Özkan, M. (2019). Sağlık Turizmi Kapsamında Türkiye'nin Medikal Turizm Potansiyeline Yönelik Bir Değerlendirme. Turizm Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Dergisi, 1(1), 50-64.
  • Page, S. (2009). Cureent Issue in Tourism: The Evolution of Travel Medicine Research: A New Research Agenda for Tourism? Tourism Management, 30(2), 149-157.
  • Pallasen, S., Larsen, S. ve Bjorvatn, B. (2016). “I Wish I'd Slept Better in That Hotel” – Guests’ Selfreported Sleep Patterns in Hotels. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 16(3), 243-253.
  • Payam, M. (2015). Turizm Bölgelerinden Emniyet ve Güvenliğin Sağlanması. I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends, and Indicators , (s. 316-326).
  • Pinhey, T. ve Iverson, T. (1994). Safety Concerns of Japanese Visitors to Guam. Journal of Travel ve Tourism Marketing, 3(2), 87-94.
  • Pizam, A. ve Mansfeld, Y. (2006). Toward a Theory of Tourism Security. Y. Mansfeld ve A. Pizam (Der.), Tourism, Security and Safety From Theory to Practice içinde (ss. 1-27). Oxford: Elsevier Inc.
  • Pizam, A. ve Smith, G. (2000). Tourism and Terrorism: A Quantitative Analysis of Major Terrorist Acts and Their Impact on Tourism Destinations. Tourism Economics, 6(2), 123-138.
  • Poku, G. ve Boakye, K. (2019). Insights into the Safety and Security Expressions of Visitors to The Kakum National Park: Implications for Management. Tourism Management Perspectives, 32, 1-8.
  • Popescu, L. (2011). Safety and Security in Tourism. Case Study: Romania. Forum Geografic, 10(2), 322-328. Powell, D. ve Griffiths, R. (2002). Traveller Health. Module 5. AVMX 713.
  • Rittichainuwat, B. ve Chakraborty, G. (2009). Perceived Travel Risks Regarding Terrorism and Disease: The Case of Thailand. Tourism Management, 30, 410-418.
  • Robson, C. (2017). Bilimsel Araştırma Yöntemleri Gerçek Dünya Araştırması. (Ş. Çınkır ve N. Demirkasımoğlu, Çev.). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Rodriguez-Garcia, R. (2001). The Health-Development Link: Travel As A Public Health Issue. Journal of Community Health, 26(2), 93-112.
  • Saldamlı, A. (2016). Bilimsel Araştırma ve Sunum Teknikleri (2. bs.). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Sani, N. ve Siow, O. (2014). Knowledge, Attitudes and Practices of Food Handlers on Food Safety in Food Service Operations at The Universiti Kebangsaan Malaysia. Food Control, 37, 210-217.
  • Sayım, F. (2019). Sosyal Bilimlerde Araştırma ve Tez Yazım Yöntemleri (3. bs.). Ankara: Seçkin Yayıncılık. Seçilmiş, C. (2005). Turistlerin Ziyaret Ettikleri Yörelerdeki Güvenlik Algılamaları ve Turizmde Güvenlik Eğitimi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara.
  • Seçilmiş, C. (2009). Turistlerin Kişisel Değişkenlerinin Güvenlik Algılamalarındaki Rolü. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(30), 152-166.
  • Seçilmiş, C. ve Ünlüönen, K. (2009). İstanbul’u Ziyaret Eden Turistlerin Güvenlik Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 1(1), 65-84.
  • Sığrı, Ü. A'dan Z'ye Nitel Araştırma Yöntemleri - Nitel Araştırmada Örneklem Seçimi. [Online Eğitim Videosu]. Web site: 24 Şubat 2023tarihinde https://ayeum.com/video-panel/video-izle/13574 adresinden erişildi. Soylu, A. ve Taştan, H. (2020). Algılanan Restoran Temizliğinin Müşteri Tatmimine Etkisi. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 4(1), 86-105.
  • Sönmez, V. ve Alacapınar, F. (2018). Örneklendirilmiş Bilimsel Araştırma Yöntemleri (6. bs.). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Şengül, S., Bayhan, İ., Genç, K. ve Torun, M. (2018). Turizm Destinasyonu Seçiminde Güvenlik Algısı: Yozgat Örneği. 2. Uluslararası Bozok Sempozyumu (s. 260-272). Yozgat: Bozok Üniversitesi.
  • Tanrıverdi, H. (2016). Turizm Hizmetlerinin Sağlığı ve Yönetimi. İstanbul: Değişim Yayınları.
  • Tarlow, P. (2014). Toursim Security: Strategies for Effectively Managing Travel Risk and Safety. Elsevier Inc. Teddlie, C. ve Tashakkori, A. (2015). Karma Yöntem Araştırmalarının Temelleri. (Y. Dede ve S. Demir, Çev.) Ankara: Anı Yayıncılık. (Orijinal eserin yayın tarihi 2009)
  • Tekbaş, Ö., Vaizoğlu, S., Tabuk, A. ve Güler, Ç. (2001). Turistik Kurumlarda Hijyen. N. Eren (Der.), Turizm Sağlığı ve Hekimliği Temel Kavramlar ve Klinik Uygulamalar içinde (ss. 247-257). Ankara: Türk Tabipleri Birliği.
  • Temizkan, S. ve Çiçek, D. (2015). Sağlık Turizmi Kavramı ve Özellikleri. S. Temizkan (Der.), Sağlık Turizmi içinde (ss. 11-36). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Tuğut, N. ve Bekar, M. (2008). Üniversite Öğrencilerinin Sağlığı Algılama Durumları ile Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Arasındaki İlişki. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 11(3), 17-26.
  • Ünlüönen, K. ve Cömert, M. (2013). Otel İşletmeleri Mutfak Çalışanlarının Personel Hijyeni Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 3-12.
  • World Health Organization. (2023). Weekly epidemiological update on COVID-19 - 1 February 2023. 16 Şubat 2023 tarihinde who.int: https://www.who.int/publications/m/item/weekly-epidemiological-update-on-covid-19---1-february-2023 adresinden erişildi.
  • World Health Organizations. (2020). Basic Documents. 19 Şubat 2023 tarihinde https://apps.who.int/gb/bd/pdf_files/BD_49th-en.pdf adresinden erişildi.
  • Yenişehirlioğlu, E., Salha, H. ve Şahin: (2016). Politik Krizlerin Turizm Talebi Üzerindeki Etkisine Yönelik Bir Araştırma: Rusyanın Değişen Yüzü Ve Bu Değişimin Türkiye Turizmine Etkileri. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 2(3), 74-83.
Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research-Cover
  • ISSN: 2602-4144
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi