Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Yiyecek İçecek İşletmelerine Etkisinin Belirlenmesi: Antalya İli Örneği

Tüm dünyayı büyük ölçüde etkileyen Covid-19 salgını, virüsün yayılma hızı sebebiyle pandemi sürecini beraberinde getirmiştir. Pandeminin ilanı ile virüsün yayılma hızını en aza indirebilmek için ülkeler çeşitli tedbirler almıştır. Pandemide alınan önlemler pek çok sektörü olumsuz etkilemiş olup, en çok zarar görenlerden biri de yiyecek-içecek sektörü olmuştur. Bu nedenle işletmelerin kriz döneminde ne gibi önlemler alacakları ve krizi nasıl çözecekleri oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. İşletmelerin ve çalışanların pandemi sürecinden en az hasarla çıkmaları, alınan önlemlerin sektörde tutunabilmeleri için yeterli olup olmadığı ve pandemi sonrası sektörün durumu çalışmanın konusunu belirlemiştir. Çalışma, Antalya ilinde faaliyet gösteren yiyecek-içecek işletmelerindeki yöneticiler ve mutfak personelleri ile görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların görüşleri doğrultusunda pandemi sürecinin sektör açısından zor bir süreç olduğu, pandeminin bir getirisi olan “Yeni Normal” kavramına uyum sağlamakta zorlandıkları, ekonomik sıkıntılar sebebiyle işletmelerin neredeyse kapatılma boyutuna geldiği ve sektörün geleceği hakkında katılımcıların karamsar oldukları anlaşılmıştır. Pandemi sürecinde ve sonrasında sektörü ayakta tutabilmek adına alınabilecek bazı önlemlere çalışma içerisinde yer verilmiştir.

Determination of the Effect of Coronavirus (COVID-19) Pandemic on Food and Beverage Businesses: Antalya Province

The COVID-19 pandemic, which greatly affected the entire world, brought about the pandemic due to the rapid spread of the virus. Countries have taken various measures to minimize the spread of the virus through the announcement of the pandemic. The measures taken during the pandemic have negatively affected many industries, with the food and beverage industry being one of the hardest hit. Thus, the measures to be taken by businesses during crises and how to solve the crisis have become a critical issue. The issue of whether businesses and employees should endure the pandemic with minimal damage, whether the measures taken are enough to secure a foothold in the industry and the condition of the industry post-pandemic has been determined. The study was carried out using the interview technique with kitchen staff and managers in food and beverage businesses operating in Antalya province. According to the views of the participants, the pandemic has been a challenging process for the industry. They were finding it hard to adapt to the "New Normal" concept, which is an outcome of the pandemic, while the companies nearly shut down due to economic difficulties and the participants were pessimistic about the future of the industry. Some measures that can be taken to maintain the industry during and after the pandemic have been included in the study

___

  • Acar, Y. (2020). Yeni Koronavirüs (COVİD-19) Salgını ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1): 7-21. Arslan, İ. ve Karagül, S. (2020). Küresel Bir Tehdit (COVID-19 salgını) ve Değişime Yolculuk, Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10: 1-36.
  • Atay, L. (2020). COVID-19 Salgını ve Turizme Etkileri, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 17(1): 168-172.
  • Bahar, O. ve Çelik İlal, N. (2020). Coronavirüsün (COVİD-19) Turizm Sektörü Üzerindeki Ekonomik Etkileri, International Journal of Social Sciences and Education Research, 6(1): 125-139.
  • Okat, Ç., Bahçeci, V. ve Ocak, E. (2020). Covid-19 (Yeni Koronavirüs) Salgınının Neden Olduğu Krizin Yiyecek İçecek İşletmeleri Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi, International Journal of Contemporary Tourism Research, 4(2): 201-218.
  • Deloitte (2020). Understanding the Sector Impact of COVİD-19 Consumer Product: Food & Beverage. Retrieved from https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/About- Deloitte/COVID-19/COVID-19-Impact-Consumer-Sector-Food-Beverage-Companies.pdf.
  • Demir, M., Günaydın, Y. ve Demir, Ş. Ş. (2020). Coronavirüs (COVİD-19)’ün Türkiye’de Turizm Üzerindeki Öncüllerinin, Etkilerinin ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi, International Journasl of Social Sciences and Education Research, 6(1): 80-107.
  • İflazoğlu, N. ve Aksoy, M. (2020). Tüketicilerin Covıd-19 Salgını Sürecinde Yiyecek-İçecek İşletmelerinden Bekledikleri Hizmetin Niteliğine İlişkin Bir Araştırma, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(4): 3362-3377.
  • Kılıç, B. (2020). COVİD-19 Pandemi Salgınının Türk Turizmine Etkisi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(105): 254-262.
  • McKibbin, W. ve Fernando, R. (2021). The Global Macroeconomic Impacts of COVID-19: Seven Scenarios, Sian Economic Papers, 20(2): 1-30.
  • Ozili, P. ve Arun, T. (2020). Spillover of COVID-19: Impact on The Global Economy, Economic Effects of Coronavirus Outbreak.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı genel Müdürlüğü, COVID-19 (2019-n CoV Hastalığı) Rehberi (Bilim Kurulu Çalışması) (2020). T.C. Sağlık Bakanlığı, 25 Şubat 2020. (Erişim Tarihi: 26.02.2020).
  • Turna, N. (2011). İstanbul’un Veba ile İmtihanı: 1811-1812 Veba Salgını Bağlamında Toplum ve Ekonomi, Studies of The Ottoman Domain, 1(1): 1-36.
  • Zengin, Y., Topçuoğlu, E. ve Kayğın, E. (2020). COVİD-19 Salgınının Aşçıların Çalışma Hayatına Etkisi: Kars İli Örneği, Çalışma İlişkileri Dergisi, 11(1): 1-17.
Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research-Cover
  • ISSN: 2602-4144
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yeşil Etkinlikleri Motive Edici ve Engelleyici Faktörlerin Belirlenmesi – Türkiye Örneği

Ozen KIRANT YOZCU

Investigation of The Impact of Extended Marketing Mix and Subjective Norms on Visitors’ Revisit Intention: A Case of Beach Tourism Destinations

Md. Mahide HASAN, Mahabuba Khanm MİM, Afzal HOSSAIN, Md Yusuf Hossein KHAN

Sosyo-kültürel Özelliklerin Deniz Ürünleri Tüketimine Etkisinin Ölçülmesi: Gaziantep Örneği

Ali ÖZEROL, Oya ÖZKANLI

Hatay İlinin Gastronomi Turizm Potansiyelinin SWOT Analizi ile Değerlendirilmesi

Hilal ÖZ, Ümit SORMAZ, Hatice Ferhan NİZAMLIOĞLU, Gürkan AKDAĞ

Kayseri Bünyan ve Akkışla Gilaburusu Örneğinde Coğrafi İşaret Tescili ve Gastronomi Turizmi

Dilek Gökçen SABUR, Saniye Gül GÜNEŞ

Sürdürülebilir Turizm Çalışmalarında Sorumlu Turizm

Mehmet Oğuzhan İLBAN, Serkan GÜMRÜKÇÜ, Nur YILDIZ

Yiyecek İçecek Bölümü Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeylerinin Performansa Etkisi: Afyonkarahisar Termal Oteller Örneği

Ahmet KARAGÖZ, Mustafa SANDIKCI

Serbest Zaman Doyumunun Davranışsal Niyet Üzerindeki Etkisi: Doğu Karadeniz Bölümü Örneği

Barış HACINEBİOĞLU, Fazıl KAYA

Moleküler Gastronomi ve Füzyon Mutfak Ürünleri Tüketimi ile Yenilikçilik Davranışı Eğilimlerinin Analizi: Gastronomi Bölümü Öğrencileri Örneği

Nalan IŞIK, Metin SÜRME, Melike TİKEN, Kübra Nur SEVİM

Zincir Yiyecek İçecek İşletmelerinde Sürdürülebilirlik Uygulamaları

Ecem AKAY, İlkay YILMAZ