“Katmanlı Çini Tekniği” ile “Bengü Çiçekleri” Panosu

“Türk çini sanatında, başlangıcından bu yana birçok teknik denenmiş, günümüzde de hala kullanılan “sıraltı tekniği” en uzun ömürlü ve en çok kullanılan “renk ve figür/ motifi” koruma tekniği olarak bugüne kadar uygulanmıştır. Sıraltı tekniğine katkı olarak da adlandırabileceğimiz yeni bir teknik geliştirilmiştir. Bu teknikte, karo üzerine uygun büyüklükteki motifler, sır ile, ayrılmaz şekilde monte edilmiştir. KATMANLI ÇİNİ adı verilen bu teknik, bir pano uygulaması ile birlikte sunulmaktadır. Katmanlılık yönü ile “deneysel” bir eser olan panomuzda, yeni tasarım motif çiçekler, sıraltına alınarak kalıcı hale getirilmiş ve edebiyatta yaygın olarak “ölümsüzlük” anlamından ilhamla, panoya “Bengü Çiçekleri” adı verilmiştir. “Öncesiz/sonrasız” anlamlarını da taşıyan ‘bengi/bengü’ kelimesi, bu eserde, hem teknik ve motiflerin yeni olmaları nedeniyle, öncelerinin olmaması ve “sonsuza dek” pano olarak, birlikte yaşayacakları düşüncesi ile, bu isim verilmiştir.

Stratified Tile” Technique and its Application to “Bengü Çiçekleri/Immortal Flowers

Concept of “Stratified Tile/Katmanlı Çini” is explained together with an application pane. The proposed technique is new in the aspect that a second level on the tile surface exits. The underglaze (“sıraltı”) fixation process makes this second level an inseperable part of the final product. Since flower figures (which are newly developed for use in the pane) gains a kind of “immortality” after the product is finished, the title “Bengü Çiçekleri” (in Turkish, meaning, flowers to live forever) or its English equivalent, “The Immortal Flowers” was chosen as the name of the pane.

___

  • Arık, Rüçhan ve Arık, Oluş, Anadolu Toprağının Hazinesi Çini, Selçuklu ve Beylikler Çağı Çinileri, İstanbul, Kale Grubu Kültür Yayınları, 2007.
  • Arık , Rüçhan, Kubad Abad, İstanbul, Türkiye İş Bankası yayınları, 2000.
  • Büyük Larousse Ansiklopedik Sözlük, İstanbul,1995, s.1511.
  • Öney, Gönül, İslam Mimarisinde Çini, İstanbul, Ada Yayınları, 1987.
  • Öney, Gönül ve Çobanlı, Zehra (Editörler), Anadolu’da Türk Devri Çini ve Seramik Sanatı, İstanbul, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2007.