Eugene Boré ve Katolik Vincentian Cemaati’nin Yakındoğu’da Kurduğu Misyoner Merkezleri

Eugene Boré on dokuzuncu yüzyılda Osmanlı coğrafyasında faaliyet gösteren FransızKatolik misyonerlerden biridir. Onun misyonerliği daha ziyade eğitim alanında temayüzetmiştir. Galata’daki St. Benoit Okulu ve Bebek’teki Fransız Koleji’nde idarecilikve öğretmenlik yapan Boré bu kurumlarda ciddi yeniliklere imza atmıştır. Öte yandanOsmanlı ve İran şehirlerine birkaç seyahat gerçekleştirmiş ve buralar hakkında raporlaryazmıştır. Bütün bunların yanı sıra Ermenice kitaplar kaleme alması ve bu dilde tercümeleryapması da onun önemli faaliyetleri arasındadır. Görüldüğü üzere Eugene Borégenel anlamda klasik Katolik misyonerliğinden farklı bir çizgi takip etmiştir. Dolayısıylagerek eğitim tarihimizde gerekse Osmanlı gayrı müslimlerinin Batılılaşma yolculuğundaözgün bir yer edinmiştir. Bu makalede ilk olarak onun hayatı ve eğitim öğretim aşamaları,ardından İstanbul’daki ve başka şehirlerdeki faaliyetleri ele alınacaktır. Bu arada değişikkonular ve olaylar hakkındaki görüşleri de bu incelemeye dahil edilecektir.

Eugene Bore and the Vincentian Missions in the Near East

Eugene Boré is one of the French Catholic missionaries operating in the Ottomangeography in the 19th century. He has distinguished himself especially in the field ofeducation. While teaching and administrating at St. Benoit School of Galata and FrenchCollege at Bebek, he has signed many important innovations. On the other hand, he hasmade a number of journeys to Ottoman and Iranian cities, and has written reports onthese regions. Besides all these, to write some Armenian books, and to do translate into this language are among his major activities. Boré, as can be seen has followed generallya different line from the classical Catholic missionary. Consequently, he has gained animportant place in both our history of education and in the Westernization of Ottomannon-muslims. In this article, it will be described at first Boré’s life and school years, andthen the activities in Istanbul and other cities. Meanwhile, his views on various issues andevents will be included in this review.

___

  • Annales de la Congrégation de la Mission. Boré, Eugene, Correspondance et Memoires d’un voyageur en Orient, Paris, 1840.
  • Dansette, Adrien, Religious History of Modern France, New York, 1961. Darré, Jean-René, Lammenais, ses Amis et Ie Mouvement des Idees a L’epoque Romantique, 1824-1834, Paris, 1962.
  • Droulez, Arthur, “Le College des Lazaristes â Bebek (1836-1867)” el yazması metin (tarihsiz).
  • Eugene Boré: L’homme prive, l’homme public, les voyages, les oeuvre, d ‘apres un temoin de sa vie avec des nombreux extraits des souvenirs personnels de Boré, Lille-Grammont, tarihsiz.
  • Frazee, Charles, “The Formation of the Armenian Catholic Community in the Ottoman Empire”, Eastern Churches Review, 7/2, 1975.
  • __________, “The Formation of The Bulgarian Catholic Church in the Ottoman Empire”, AHA, Aralık, 1979.
  • Lives of the Superiors General of the Congregation of the Mission (özel basım).
  • Mission des Lazaristes â Constantinople: Histoire de la Maison de Saint-Benoit avec un Aperçu Historique sur les Missions de la Province de Constantinople, 1782-1902, el yazması metin, (yazarı belirsiz ve tarihsiz).
  • Rallaye, Léonce de la, Eugéne Boré et les Origines de la Question d’Orient, Paris, 1894.
  • Reardon, Bernard, Liberalism and Tradition: Aspects of Catholic Thought in Nineteenth Century France, Cambridge, 1975.
  • Vidler, A. R., Prophecy and Papacy: A Study of Lammenais, the Church, and Revolution, 1954.
  • Winsen, Gerard van, “La vie et les Travaux d’Eugene Boré (1809-1878)”, Nouvelle Revue de Science Missionnaire, 34, 1978