İBRAHİM’İN YOLCULUĞU: İMANA İLİŞKİN FELSEFİ BİR SORGULAMA

Tektanrılı üç dinin en önemli peygamberlerinden olan İbrahim’in hikâyesi, bir iman yolculuğunu, bir adanmışlık kıssasını konu olan trajik bir anlatı olarak serimlenir. İbrahim yürekten inanmanın, insan için olası en karmakarışık duygusal durumların üstesinden gelen gerçek bir adanmanın vücut bulduğu tarihsel bir figür, kadim bir dindar kişidir.Tektanrılı üç dinin en önemli peygamberlerinden olan İbrahim’in hikâyesi, bir iman yolculuğunu, bir adanmışlık kıssasını konu olan trajik bir anlatı olarak serimlenir. İbrahim yürekten inanmanın, insan için olası en karmakarışık duygusal durumların üstesinden gelen gerçek bir adanmanın vücut bulduğu tarihsel bir figür, kadim bir dindar kişidir.İbrahim’in yolculuğu felsefi bir araştırma için, inanma meselesinin ele alınmasında çarpıcı bir örnek teşkil eder. İbrahim’in sınavı, inanmaya dair felsefi bir sorgulamaya olanak verir. Kierkegaard Korku ve Titreme adlı ünlü eserinde, bu yolculuğun felsefe için önem taşıyan sorularına odaklanır. Bu çalışmada bu sorular ele alınacaktır. 
Anahtar Kelimeler:

akıl, inanç, iman, kurban

ABRAHAM'S JOURNEY: A PHILOSOPHICAL INQUIRY ON FAITH

The story of Abraham, one of the most important prophets of the three monotheistic religions, is presented as a tragic account of a journey of faith, a parable of devotion. Abraham is a historical figure, an archaic religious person, in whom the wholehearted belief, the real devotion that overcomes the most complicated emotional situations possible for man are embodied. Abraham's journey of faith is about an experience representing that belief is a serious test. In his journey, believing is not a humanitarian situation that can be expressed in words, but a matter of trial that requires facing all kinds of prices for it. Abraham is tested. Abraham does not give up and does not hesitate. This intrepid journey will make him a prophet. For a philosophical research, Abraham's journey is a striking example of discussing the issue of belief. Abraham's test allows for a philosophical inquiry on belief. In his infamous work Fear and Trembling, Kierkegaard focuses on the questions of this journey that are important for philosophy. These questions will be addressed in this study. 

___

  • Derrida, Jacques. Vattimo, Gianni. Din, Dost Yayınları: Ankara, 2014, s.128.
  • Hegel, Tüze Felsefesi, Aziz Yardımlı, İdea Yayınları 2006.
  • Kierkegaard, Soren. Korku ve Titreme, çev. İsmail Yerguz, Say Yayınları: İstanbul, 2015.
  • Kierkegard, Soren. Felsefe Parçaları ya da Bir Parça Felsefe, çev. Doğan Şahiner, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları: İstanbul, 2018.
  • Kierkegaard, Soren. Baştan Çıkarıcının Günlüğü, çev. Nur Beier, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları: İstanbul, 2018, s.122.
  • Kierkegaard, Soren. Kaygı Kavramı, çev. Türker Armaner, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları: İstanbul, 2017.
  • Kuçuradi, İoanna, Yaşantı ve Eylem Belirleyicilerinden Biri: Kişilerin İnançları, Felsefi Bir Sorun Olarak İnanma İçinde. Özne, 21. Kitap, Güz 2014
  • Kierkegaard, Soren. Kahkaha Benden Yana, çev. Nedim Çatlı, Ayrıntı Yayınları: İstanbul, 2013.
  • Nutku, Uluğ, İnanmanın Felsefesi, Anı Yayınları: Ankara, 2012.
  • Peterson Michael, William Hasker, Bruce Reicenbach, David Basinger, Akıl ve İnanç, çev. Rahim Acar, Küre Yayınları: İstanbul, 2017.
  • Sargut, Cemalnur. Hz İbrahim, Nefes Yayınları: İstanbul, 2017.
  • Şahin Serpil Yazıcı, Hikmet Geleneğinde Yazılmış Kıssa-i Hz. İsmail, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 5(1).
  • Şeriati, Ali. İbrahim’le Buluşma, çev. Murat Demirkol, Fecr Yayınları:Ankara, 2016.
  • Ülper Sema, Kötülük Problemi ve Tanrı Kavramı, Felsefelogos, 20, 2003/1.
  • Ünsalan Fehmi. Hegel’in Erken Dönem Eserleri Üzerine Bir İnceleme, 2007, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.