Tarih öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşım uygulamaları hakkındaki görüşleri (Erzurum örneği)

Bu araştırmada tarih dersleri için yeni uygulanmaya başlanan yapılandırmacı yaklaşım uygulamaları ile ilgili tarih öğretmenlerinin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada nitel bir yaklaşım benimsenmiş olup veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Erzurum’da görev yapan tarih öğretmenleri oluşturmaktadır. Bu evrenden tesadüfî yöntemle seçilmiş 20 öğretmen ise örneklemi oluşturmaktadır. Görüşmede öğretmenlere, lisans eğitimlerinde ve hizmet içi eğitim seminerlerinde yapılandırmacılığa yönelik eğitim alma durumları, yapılandırmacı yaklaşım ve bu yaklaşım doğrultusunda hazırlanan yeni tarih ders kitapları hakkındaki düşünceleri, derslerinde hangi öğretim yöntemlerini, araçgereçlerini ve ölçme ve değerlendirme tekniklerini tercih ettikleri ve yeni programın uygulanması sırasında karşılaştıkları sorunlara yönelik sorular yöneltilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bulgulara göre, tarih öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımla ilgili yeterli bir eğitim almadıkları ve bu yüzden yeni programla ilgili yüzeysel bilgilere sahip oldukları, yeni ders kitaplarını genel anlamda olumlu buldukları ve yeni programının uygulanması sırasında en çok teknoloji eksikliğini sorun olarak gördükleri sonuçlarına ulaşılmıştır.

The views of The history teachears on application of The constructivist approach (Sample of Erzurum)

This research was designed to determine the views of history teachers on constructivist approach applications in history lessons. For this research, a qualitative approach has been adopted and a semi-structured interview form used to collect data. The universe of the research consists of the history teachers who work in Erzurum. 20 ramdomly selected teachers from this universe constitute the sample of the research. During the interviews, the teachers were asked whether they took courses on constructivism during their undergradute education or in-service training seminars, their thoughts on constructivist approach and the history textbooks prepared according to this system, their prefered teaching methods, equipments, assessment and evalution techniques and the problems they faced during the application of the new programme. The obtained data was analyzed with the content analysis method. According to findings, the teachers did not get adequate training on constructvism, thus they only have superficial knowledge on this new system and programme, they have positive attitudes towards new textbooks, and the biggest obstacle in the application of the new programme for them is the lack of technology.

___

  • Akınoğlu, O. (2009). Öğretim İlke ve Yöntemleri, Ş. Tan (Ed.), Öğretim Kuram ve Modelleri (ss. 133-182), Ankara: Pegem Akademi
  • Aktekin, S. ve Öztürk, M. (2009). Çok Kültürlü Bir Avrupa İçin Tarih ve Sosyal Bilgiler Eğitimi, S. Alptekin v.d (Ed.), Giriş (ss. 5-13), Ankara: Harf Eğitim Yayıncılığı.
  • Asan, A. ve Güneş, G. (2000). Oluşturmacı Öğrenme Yaklaşımına Göre Hazırlanmış Bir Ünite Etkinliği. Milli Eğitim Dergisi, (147). Erişim tarihi: 14 Aralık 2010, http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/147/asan.htm.
  • Aydın, H. (2007). Felsefi Temelleri Işığında Yapılandırmacılık. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Bıyıklı, C., Veznedaroğlu, R. L., Öztepe, B. ve Onur, A. (Tarihsiz). Yapılandırmacılığı Nasıl Uygulamalıyız?. Ankara: ODTU Yayıncılık.
  • Ceylan, D. (2009). 9. Sınıf Yeni Tarih Öğretim Programı ile İlgili Öğretmen Görüşleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
  • Demir, S. (2009). İlköğretim Okullarında 1-5. Sınıflarda Yapılandırmacılık Yaklaşımına Göre Oluşturulan Eğitim Programlarının Uygulanmasında Öğretmenlerin ve Yöneticilerin Karşılaştığı Sorunlar (Gaziantep İli Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Demircioğlu, İ. (2009). Tarih Öğretim Yöntemleri, M. Demirel ve İ. Turan (Ed.), Tarih Öğretimi ve Öğrenme Teorileri (ss. 51-68), Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Demircioğlu, İ. (2010). Tarih Öğretiminde Öğrenci Merkezli Yaklaşımlar, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Dilek, D. (2007). Tarih Derslerinde Öğrenme ve Düşünce Gelişimi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Dinç E., Doğan Y. (2010). İlköğretim İkinci Kademe Sosyal Bilgiler Öğretim Programı ve Uygulanması Hakkında Öğretmen Görüşleri. JSSER, 1(1), s.17-49. Erişim tarihi:18 Mart 2012, http://www.jsser.org/ index.php/JSSER/article/viewFile/15/pdf
  • Doğan, Y. (2007). Sosyal Bilgiler Öğretiminde Tarihsel Yazılı Kanıtların Kullanımı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Hein, G.E. (1991). Constructivist Learning Theory. CECA (International Committee of Museum Educators). Conference Jerusalem Israel, 15-22. October 1991. Erişim tarihi:27 Eylül 2010, http://www.explorato rium.edu/ifi/resources/research/constructivistlearning.
  • Kabapınar, Y. (2007). İlköğretimde Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi. Ankara: Maya Akademi.
  • Kabapınar, Y. ve Dinç, T. (2011). Kanıt Temelli Tarih Öğretimi Yaklaşımına Göre Hazırlanmış Konuların Sınıfta İşlenmesi: Ezber, Tarih Dersinin Kaderi Midir? Toplumsal Tarih, 213, s.66-72.
  • Kılıç, A. ve Seven, S. (2002). Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Kızılabdullah, Y. (2008). Yapılandırmacılık Yaklaşımının İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinin Amaçlarının Gerçekleşmesine Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Koç, G. E. (2008). Eğitim Psikolojisi, A. Ulusoy (Ed.), Yapılandırmacı Öğrenme Kuramı (ss. 417-454), Ankara: Anı Yayıncılık.
  • MEB. (2007). Tarih Dersi Öğretim Programı (9.Sınıf). Ankara: MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.
  • Mısır, Z. E. ve Çalışkan, N. (2007). Kuramdan Uygulamaya Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı, E. Karadağ ve T. Korkmaz (Ed.), Yapılandırmacı Öğrenmede Dikkat Edilmesi Gereken Koşullar (ss. 59-84), Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Senger, H. C. (2007). Yapılandırmacı Eğitim Yaklaşımları ve Bu Doğrultuda Hazırlanan Yeni Müfredata İlişkin Öğretmen Görüşleri (Kars İli Örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kars.
  • Şentürk, C. (2009). Eğitimde yeniden yapılanma ve yapılandırmacılık. Eğitişim Dergisi, 23. http://egitim.erciyes. edu.tr/~cenk/kaynakvealistirmalar/eğitimdebilişimteknolojileri/egitimdeyenidenyapilanmaveyapilandirma cilik.pdf, Erişim tarihi:10 Ekim 2010.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara. Seçkin Yayıncılık.