Kadirli İlçesi'nde tarımsal arazi kullanımı ve üretim

Araştırma sahası ova tabanı, alçak plato alanları ve yükseltinin 1000 m ve üzerinde olduğu dağlık sahalar olmak üzere 3 farklı morfografik üniteden meydana gelmektedir. Zengin alüvyal arazinin hakim olduğu ova tabanında zirai faaliyetler yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Engebeli ve eğimli alçak plato alanlarında sulama şartları kısıtlı olduğu için kuru tarım yapılırken, kuzeydeki dağlık alanlarda ormancılık ve hayvancılık faaliyetleri hakim ekonomik faaliyeti oluşturmaktadır. Araştırma sahasında orman, çalılık ve fundalık alanlar arazi kullanımı içerisinde en fazla orana sahiptir. Bu alanlar sahanın doğu ve kuzeyindeki alanlarda yer almaktadır. Toplam tarım alanı içerisinde tarla tarımı yapılan alanlar % 91’lik oran ile en önemli kullanımı oluşturmaktadır. Bölgede buğday, mısır ve yerfıstığı en fazla üretilen ürünlerdir. Son yıllarda zeytin alanlarının genişlemesi de dikkat çeken bir özelliktir.

The agricultural land-use and production in the district of Kadirli

Our field-area consists of three different units which are plain-base, low-plato areas and mountainous areas at the heights of 1000 m and higher. The agricultural activities are done intensively in plain-base where are the rich alluvial area is dominant. While dry-farming is done owing to the irrigation conditions at rugged and slopped low-plato areas, forestry and animal-breeding activities are the dominant economic activities in northern mountainous areas. The forest and moor have the highest proportion among the land-usages. These areas take part in the east and north of field study. Field-agricultural areas constitute the most usage with % 91 proportion among the total agriculture areas. The wheat, corn and groundnut are the products which are produced the most. Recently, the expansion of olive areas is of the greatest attention.

___

  • GÖNEY, S., 1976, Adana Ovaları, İ.Ü. Yay. No:2162, Coğ. Enst. Yay. No:88, İstanbul.
  • GÖZENÇ, 1977-a, “Arazinin Kullanılması ve Değerlendirmesinin Coğrafi Yönden Tetkiki”, İ.Ü. Coğrafya Enstitüsü Dergisi, S:20-21, s.169-180, İstanbul.
  • GÖZENÇ, 1977-b, “Küçük Menderes Havzasında Arazi Kullanışının Tarihi Temelleri ve Halihazır Arazinin Değer Bakımından Sınıflandırılması”, İ.Ü. Coğrafya Enstitüsü Dergisi, S:22, s.127-141, İstanbul.
  • HALAÇOĞLU, Y., 1973, “Fırka-i İslahiye ve Yapmış Olduğu İskan”, İ.Ü. E.F., Tarih Derg., S:27, s.1-20, İstanbul.
  • KARA, H., 1975, “Çukurova’da Pamuk, Çukurova’da Gelişen Pamuk Tarımının Köy Hayatı, Tarım Ekonomisi ve Endüstri Üzerine Etkileri”, A.Ü. Coğrafya Araştırmaları Dergisi, S:7, s.159-208, Ankara
  • KARA, H., 1977, “Çukurova’nın Üç Köyünde Tarım Nüfus İlişkileri ve Bölge Kır Kesimi Sorunu Konusunda Bir İnceleme”, A.Ü. Coğrafya Araştırmaları Dergisi, No:8, s.159-179, Ankara.
  • KARA, H., 1992, “Kadirli’nin Coğrafi Özellikleri”, Yedimart Gazetesi, Yıl:2, S:2, s.1, Adana.
  • ÜÇEÇAM KARAGEL, D., 2008, Kadirli İlçesi’nin Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası, F.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi (Basılmamış), Elazığ. Kadirli İlçe Tarım Müdürlüğü İstatistikleri, 1991-2007