İlköğretim Kurumlarında Görev Yapan Öğretmen ve Yöneticilerin Kendilerini Yenileme ve Kariyer Basamaklarında Yükselme Sistemi ile İlgili Görüşleri

Bu araştırmada ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin “kendilerini Yenileme ve Geliştirme Becerileri ile “Kariyer Basamaklarında Yükselme Sistemine” ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaca ulaşmak için yönetici ve öğretmenlerin cinsiyeti ve hizmet yılı değişkenine göre “kendilerini Yenileme ve Geliştirme Becerileri ile “Kariyer Basamaklarında Yükselme Sistemine” ilişkin görüşleri arasında anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmaya çalışılmıştır. Araştırmayı gerçekleştirmek üzere geçerlik ve güvenirliği saptanmış olan anket 2006-2007 eğitim öğretim yılında Elazığ il merkezinde yer alan toplam 447 öğretmen ve yöneticiye uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlarda hem cinsiyete göre hem de hizmet yılı değişkenine göre grupların görüşleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur.

The Opinions of the Teachers and the Directors Working at Primary Schools About Renewing Themselves and the Promotion System in Career Steps

“The opinions of the teacher and the administratörs working at primary school about renewing themselves and the promotion system in caree steps” has been tried to be identified in this study. To gain this aim, it has been studied whether there is a meaningfull diference between “the skils of renewing and developing themselves” and the promotion system in carieer steps” acording to the gender and the working years of the teachers and the directors variables. A questionnare of which reliability and validity have been ascertained was applied to 447 teachers and administrators in Elazığ city centre at 2006-2007 akademic years. A meaningfuldiference has been found both between the gender variable and the working years variable according to findings.

___

  • Akçay, R. C. (2005). Öğretmenlik Mesleğinin Yönetimindeki Değişmelerden Kaynaklanan Sorunları ve Bir Kariyer Sistemi Modeli. Eğitim Araştırmaları Derg. Sayı:18, s.23–24.
  • Can, H., Akgün, A, Kavuncubaşı, S. (1995). Kamu ve Özel Kesimde Personel Yönetimi. Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • Can, H. (1992). Organizasyon ve Yönetim. Adım Yayıncılık, Ankara.
  • Cenzo D. ve Robbins, S. (1996). Human Resource Management. 5 th Edit. John Willey& Sons, New York, s.280.
  • Certo, S. (1992). Modern Management, Quality, Ethics and the Environment Global. Alyn and Bacon Publishing, MA.
  • Çakıroğlu, A. (2005). Öğretmen Yeterlikleri ve Kariyer Basamakları. www.fedu.metu.edu.tr/documents/AliCakiroglu.ppt (15.06.2006 tarihli erişim).
  • Çelikten M. (2006). Öğretmenlik Mesleğinde Yeni Model Arayışları. http://ste.comu.edu.tr/tr_index.php?sayfa=tr_program (16.06.2006 tarihli erişim).
  • Gümüşeli, A. (2005). Öğretmenlikte Kariyer Sistemine Yapılan Eleştiriler. Artı@eğitim Dergisi. http://www.agumuseli.com/modules /weblog/details.php. (25.05.2006 tarihli erişim)
  • Kaynak, T. ve Diğ; (1998). İnsan Kaynakları Yönetimi. İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayın No: 276. İstanbul.
  • Kaynak, T. (1998) . Personel Gereksinimi ve İşletmelerde İnsan Gücü Planlaması. Cenzo D. ve Robbins, S. (1996). Human Resource Management. 5 th Edit.John Willey& Sons, New York, s.280.
  • Orpen, C. (1994). The Effects of Organizational and Individual Career Management on Career Success. International Journal of Manpower, Vol. 15, Num. 1.
  • Özyar, A. (2003). Milli Eğitim Bakanlığının Öğretmen Yetiştirme Politikaları.Web:http://oyegm.meb.gov.tr/ortasayfa/gn_md_sunu.htm.(23.07.2003 tarihli erişim)
  • Seferoğlu, S. S. (2003). Öğretmenlerin Hizmet içi Eğitimlerinde Yeni Yaklaşımlar. Çağdaş Eğitim sistemlerinde Öğretmen Yetiştirme Ulusal Sempozyumu, Eğitimde Yansımalar: VII, s.149–167.
  • Werther, W.B. and K. Davis. (1993). Human Resource and Personel Management. McGraw Hill. 4th Edition, Singapore.
  • Woodd, M. (2000). The Move Towards a Different Career Pattern: Are Women Beter Prepared then Men for a Modern Career?, Career Development International, 5(2), 99–105.
  • Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sistemi Yönetmeliği. http://uretim.meb.gov.tr/egitekhaber /s83/ yönetmelik.htm. (04.05.2007 tarihli erişim)