Linyit Yakılan Bir Güç Üretim İstasyonunun Gaz Türbininin

Türkiye’nin linyit rezervlerinin büyük çoğunluğu, kalori değerinin düşük olması sebebiyle ancak termik santral yakıtı olarak kullanılmaya elverişlidir. Bununla beraber, Türkiye’de ki en yaygın enerji kaynaklarından olan linyit rezervlerinin uzun vadeli kullanımı; ucuz, temiz, verimli ve güvenilir yakma teknolojilerinin kullanımı ile mümkündür. Mühendislik sistemlerinde ekserji analizinin uygulanması; sistemlerin ilk tasarımı ve ekonomik analizlerinin yapılması açısından önemli veriler sunmaktadır. Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ile yapılan yorum ve enerji kayıplarının yeri, büyüklüğü ve nedenleri saptanabilmekte, dolayısıyla sistemlerin verimleri arttırılabilmektedir. Çalışmamızda linyit yakıtını kullanan mevcut termik santraline, termodinamiğin ikinci kanununa göre analiz yapılmıştır. Çalışmada sistemi oluşturan santral elemanlarından türbin için faydalı güç, tersinir güç ve tersinmezlik miktarları tespit edilmiş ve sistemin genel verimi hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar ve değerlendirmelerde, termik santrallerin kurulmasında ve işletilmesinde, tasarım ve ekonomi açısından önemli veriler bulundurmaktadır. Böylece günümüzde büyük önem taşıyan, enerji tasarrufu ve enerjinin en verimli şekilde kullanılması sağlanabilecektir.

___

  • 1. Erduranlı, P. 1997, “Enerji Santraline Ekserji Analizinin Uygulanması”, Y. Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zonguldak.
  • 2. Çengel, Y. Boles, M.A. 1999, “Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik”, Literatür Yayıncılık, İstanbul.
  • 3. www.tki.gov.tr (2006, Şubat)
  • 4. Vizyon 2023 Teknoloji Öngörü Projesi (2003), “Enerji ve Doğal Kaynaklar Paneli Raporu”, TÜBİTAK, Ankara.
  • 5. Çomaklı, K. “Isıtma Merkezinin Enerji ve Ekserji Analizi” 2003, Doktora Tezi, Mühendislik Fakültesi, Atatürk Üniversitesi.
  • 6. Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi 2005, Cilt 10, Sayı 1.
  • 7. Geredelioğlu, Ç. “Çayırhan Termik Santralinin Enerji ve Ekserji Analizi” 2011, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • 8. Akgül, M. Ali, “Dört Kademeli Pistonlu Tip Bir CO2 Kompresör Sisteminde Enerji ve Ekserji Analizi” 2012, Y. Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Marmara Üniversitesi.
  • 9. Ilık, A. “Trijenerasyon Sistemlerinin Enerji ve Ekserji Analizi” 2012, Y. Lisans Tezi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Anabilim Dalı, Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • 10. Goyal, V., Dondapati, R., Dang, R.,Mangal, S.K. 2014, “Exergy Analysis of a 210 MW Unit at 1260 MW Thermal Plant in India, 2nd International Conference on Artificial Intelligence, Modeling and Simulation, 7102465, pp. 228-233” AIMS.
  • 11. Abdalisousan, A., Fani, M., Farhanieh, B., Abbaspour, M. 2014, “Effect of decision variables in the steam section for the exergoeconomic analysis of TCCGT power plant: A case study, Energy and Environment”.
  • 12. Çengel, Y. Boles, M.A. 2012, “Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik”, Güven Kitabevi, İzmir.