Co ESASLI SÜPER ALAŞIMLAR İLE KAPLANAN DÜŞÜK KARBONLU ÇELİKLERİN MİKROYAPI İNCELEMELERİ

Bu araştırmada; düşük karbonlu çelik malzemelerin yüzeyleri Stellite 1, Stellite 6 ve Stellite 12 süper alaşım kaplama malzemeleri ile elektrik ark ve TIG kaynak yöntemleri ile kaplanmıştır. Kaplama işlemi tek kat olarak yapılmıştır. Kaplama işleminden önce çelik ve kaplama malzemelerin kimyasal analizleri yapılmıştır.   Yapılan bu kaplamalardan uygun şekilde hazırlanan numuneler, metalografik incelemelere hazır hale geti-rilmiş ve kaynak geçiş bölgesi incelenmiştir. Kaplanan tabaka ve geçiş bölgesi, mikroyapı, mikrosertlik, tara-malı elektron mikroskobu ve X ışınları incelemeleri yapılmıştır. Gerçekleştirilen kaplamaların mikrosertlik ve mikroyapı yönünden kaplama işleminden etkilendikleri görülmüştür.

___

  • 1. Brooks, R.C. 1990. Heat Treatment, Structure and Properties of Nonferrous Alloys, 4.th., American Society for Metals, , 229-252
  • 2. Çelik H., Çimenoğlu H., Kayalı E.S. 1992. Abra-sive Wear Properties of Some Stellite Alloys, ESDA, European Joint Conference on Engi-neering Systems Design and Analysis, 361-365.
  • 3. Çelik H., İzciler M. 1995. WC-Co Esaslı Kesici Takımlarda Tane Büyüklüğü ve Kobalt içeriğinin Aşınma Direncine Etkisi, P.Ü., Müh. Fak., 6. De-nizli Malzeme Sempozyumu, Denizli, 416-424.
  • 4. Çelik H., Osma A., Çimenoğlu H., Kayalı E. S. 1993 Kobalt Esaslı İki Alaşımın Yüksek Sıcaklık-lardaki Aşınma Davranışları, 7. Uluslararası Me-talurji ve Malzeme Kongresi, Ankara, 1055-1066.
  • 5. Çelik, H. 1991. Kaynak Edilebilen Kobalt ve De-mir Esaslı Alaşımların Yüksek Sıcaklıklardaki Aşınma Davranışları, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, ,İstanbul.
  • 6. Mingxi, L., Yizhu, H, Xiaomin, Y. 2005. Effect of Nano-Y2O3 on Microstructure of Laser Clad-ding Cobalt-based Alloy Coatings,Applied Surfa-ce Science, Maanshan, 120-125.
  • 7. Planche, M., Liao, H., Coddet, C. 2005. Study on The Behaviour of The In-Flight Particle of Arc Sprying, Basel Switzerland,.
  • 8. Yaz, M. 2005. Düşük Karbonlu Yumuşak Çelik-lerin Co Esaslı Süper Alaşım Elektrotları İle Kap-lanabilirliğinin Araştırılması, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Elazığ.