Küçük ve Orta büyüklükteki işletmeler için Türkiye finansal raporlama standardı (KOBİ TFRS) bölüm 29 kapsamında gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesi: Teorik yaklaşım

KOBİ TFRS’nin 29. bölümü “Gelir Vergileri” adını taşımakta ve işletmenin karı üzerinden hesaplanan verginin nasıl muhasebeleştirileceğinin yanısıra, raporlama standardı ve vergi otoritesinin kuralları nedeniyle ortaya çıkan farklı vergi rakamlarının nasıl ele alınması gerektiğini de açıklamaktadır. KOBİ TFRS metni tüm dünyada çok büyük bir ekonomik grubu temsil eden küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ihtiyaçları için hazırlanmıştır. Bu paralelde yeni Türk Ticaret Kanunu ile ülkemiz KOBİ’leri için de zorunluluk haline gelmektedir. Çalışmanın amacı mevzuatımız açısından tamamen yeni olan ve KOBİ TFRS içinde ele alınan diğer konulara göre daha karmaşık bir konu olan ertelenmiş vergi işlemlerini örnekler yolu ile açıklamaktır.

Accounting for Income Taxes in the scope of IFRS for SMEs section 29: Theoretical approach

IFRS for SMEs section 22 named as “Income Taxes” deals with accounting treatment of taxes that are imposed based on accounting profit as well as recognition of deferred tax that stems from the differences arised from financial income and taxable income. The IFRS for SMEs is a self-contained standard that designed to meet the needs and capabilities of small and medium-sized entities (SMEs), which are estimated to account for very large portion of all companies around the world. New developments like Turkish Commercial Code mandates the adaptation of international standards for SMEs in Turkey. Aim of the study is to highlight the section 29 which is more complex according to other section of IFRS for SMEs via presenting some examples.

___