Cumhuriyet altınının bankalar tarafından alınıp satılabilmesine kuyumculuk sektörü çalışanlarının bakış açısı üzerine bir araştırma

Bu çalışma, 31.01.2013 tarihinde yürürlüğe giren “Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik”teki değişiklikle ilgili olarak Kuyumculuk Sektörü çalışanlarının görüşlerini belirlemek üzere yapılmıştır. Bu amaçla Erzurum ilinde faaliyet gösteren kuyumculara araştırma kapsamında anket uygulaması yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çalışmayla ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ülkemizde altının ve Türk kuyumculuk sektöründe cumhuriyet altınının yeri ve önemine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırma ile ilgili olarak uygulanan anket çalışmasının değerlendirilmesi yapılarak sonuçlar analiz edilmiştir. Sonuç olarak kuyumculuk sektörü çalışanları; altın alım satım işinin sadece kuyumcular tarafından yapılması, bununla birlikte bankaların çalışma yapısı nedeniyle vatandaşın bu işten zararlı çıkacağı yönünde görüş bildirmişlerdir.

An investigation on jewellery ındustry workers’ view points about the ability of republic gold trading by banks

This paper aims to examine the opinions of jewellery industry workers about the recent change on “Regulation Related to Procedures and Principles on Precious Metal Trading of Banks”. For this purpose, and within the scope of this study a questionnaire was applied to the jewellers operating in Erzurum province. The paper consists of three sections. First section includes general information, second section emphasize the place and importance of republic gold in Turkish jewellery industry. In the third section, the findings of the questionnaire was analyzed and assessed. As a result, the jewellers generally aggreed on the view that gold trading should be performed by themselves and they believed that citizerns will be suffered because of the policies of banks.

___