Mirage, Mekan ve Hegemonya: Alice Munro’nun “Kaçak”ında Kimlik Keşfi

Gelenek ve ideolojinin dayattığı müebbet tanımlamalar kadını erkeğin “Öteki”si olarak belirler. Postmodernitenin kapalı gelenek alanını kırdığı ve kadını yeniden tanımladığı görülse de, birinci dünya ülkelerinde bile küçük kentsel bölgelerde pek bir şey değişmemiştir. Toplumdaki en küçük birim olarak aile, daha büyük bir dünyaya girmek için kadın kimliğini oluşturan büyük dünyanın minyatürüdür. Toplumsal mekan, bireyi yaşamı boyunca etkiler ve zihinsel mekanın gizli kalmış köşelerine bakmayı sağlayacak bir perspektif sunar. Katı sosyal uzamın etkisi altında kadınlar, birinin aldatıcı, diğerinin ise gerçek olduğu bir çifte dünyada yaşarlar. Çağdaş dünyadaki kimlik oluşumunu incelemek için tipik bir karakter sunan Alice Munro'nun “Runaway” 2004 eserindeki kadın karakter, köklülük ve dallanmak, özgürlük ve evcillik, aile sorumluluklarını yerine getirmek ve kalbinin ivedi taleplerini izlemek arasında kalmaktadır. Disiplinler arası bir çalışma olan bu makale, Alice Munro'nun “Runaway” eserindeki kadın karakterin sosyal ve zihinsel mekanlarını, Henri Lefebvre'nin serap kavramı paradigması çerçevesinde inceleyerek, dünyanın bir mikrokozmosu olarak Kanada bağlamında kadın karakterin ne dereceye kadar toplumsal mekan, güçlü kaçma arzusu ve öznel mekanın yarattığı bağımsızlık tarafından tanımlandığını değerlendirmektedir. “Carla,” onu “eyleyici” kılan hayallerinin iç dünyası ile uyması için kendi modellerini dayatan toplum arasında yaşar.Hikayede ufuk açıcı kadın karakter tarafından “pasif” ve “öteki” kadın arketip modeli tekrarlanır, fakat bu tekrar kadınlar için “eşitlik” ve “adalet”in habercisi olan bir dünyada gerçekleşir. Mottoları kabul etmemek amacıyla “Carla” kendi zihinsel mekanının karakteri olur çünkü o klişelerden “kaçma” cesaretine sahiptir. Dünyanın onu nasıl tanımladığını bilir fakat hayatta koşulları değiştirmek için karşısına çıkan tek şansa dört elle sarılır. Makalede Carla'nın dolandığı engellerin gerçek toplumsal mekandan çok kadınların içine doğdukları zihinsel durum olduğu iddia edilmektedir. Görünmez çizgileriyle gerçekliğin hegemonik dünyası, geleneksel kadın kavramının yeniden yaşanmasını ve yeniden tanımlanmasını sağlayacak pek çok mekan içermektedir. Toplumsal mekan kadınların kimliğini şekillendirmekte, kaçacak boş mekanları azaltmakta ve kadınlar için dünyayı gerçeklik ve fantezi olarak bölmektedir.

Mirage, Space and Hegemony: The Exploration of Identity in Alice Munro’s “Runaway”

Eternal definitions imposed by tradition and ideology defines woman as the “Other” to man. Though it seems that postmodernity has broken the closed space of tradition and redefined the woman, not much has changed in the small and urban areas even in the first world countries. Family as the smallest unit in the society is the miniature of a bigger world that forms woman identity to enter a much bigger world. Social space influences the individual through lifetime. It provides the perspective into the hidden angles of mental space. Affected by strict social space, women live in a double world that one is illusory and the other one is reality. Just as a typical figure to study identity formation in contemporary world, the feminine character in Alice Munro's “Runaway” 2004 is pulled between conflicting imperatives, between rootedness and scape, freedom and domesticity, tending to family responsibilities and following the urgent promptings of her own heart. As an interdisciplinary study, this essay proposes to examine the social and mental spaces of the feminine character in Alice Munro's “Runaway” within the paradigm of Henri Lefebvre's mirage concept, assessing the extent to which she is defined by social space and the far-reaching temptation of escape and independence brought by subjective space in the context of modern Canada as a microcosm of the world. “Carla” does live between the internal world of her dreams that makes her to be an “agent” and the society that imposes its own models to fit in. The archetype model of woman as “passive” and “other” is repeated in the story by seminal female character but it is repeated in a world that heralds “equality” and “justice” for women. Not to follow mottoes, “Carla” is the heroine of her mental space since she has the courage to “runaway” from clichés. She knows how the world defines her but grasps the only chance in her life to change the conditions. More than a real social space, it is discussed that the restrictions that Carla is tangled within, is a mental state that women are born in. The hegemonic world of reality with its invisible lines has many spaces to relive and redefine the traditional concept of woman. Social space shapes the identity of the women and makes less blank spaces to run away and it cuts the world for them into reality and fantasy

___

  • Apple, Michael W, Knowledge, Power and Education: The Selected Works of Michael W. Apple, London & New York: Routledge: 2012, 21-22.
  • Howells, Coral Ann. ‘Intimate Dislocations: Alice Munro, Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage’ in Alice Munro, Ed. Harold Bloom, New York: Infobase Publishing: 2009, 171.
  • Vancoppernolle, Elisa. ‘Hunted Families: Gothic Realism in Alice Munro's Too Much Happiness’. A Thesis. Universiteit Gent, Faculty of Arts and Philosophy, 2010:4.
  • Munro, Alice. Runaway Stories, New York: Vintage Book: 2004.
  • Hélène Cixous, “Sorties,” in New French Feminisms, ed. E. Marks and I. de Courtivron, New York and London: Harvester-Wheatsheaf, 1981, 90–98.
  • Herk, Arita Van, ‘Women Writers and the Prairie: Spies in an Indifferent Landscape’ in A Frozen Tongue, Sydney: Dangaroo, 1992, 140.
  • Peter Gzowski, ‘You’re the same person at 19 that you are at 60: Interview with Alice Munro,’ The Globe and Mail, September 29, 2001, 4-5
  • Lefebvre, Henri. The Production of Space, trans. Donald Nicholson Smith, U.S.A: Blackwell Publishing: 2007.
  • Henri Lefebvre, ‘Reply to Professor Roderick Chisholm and Comments’, Philosophy and Phenomenological Research, Vol. 30, No. 1, Sep., 1969: 28.
  • Jones, Steven J. Antonio Gramsci, London & New York: Routledge: 2006, 55.
  • Eley, Geoff, ‘Placing’ in Habermas and the Public Sphere, ed. Calhoun, Craig J, The MIT Press: 1992, 322.
  • de Beauvoir, Simon, H.M. Parshley, The Second Sex, Harmondsworth: Penguin: 1972.
  • Catherine Sheldrick Ross, “‘At Least Part Legend’: The Fiction of Alice Munro,” in Probable Fictions, ed. Louis B. MacKendrick, Toronto: ECW Press, 1983, 112–36.
  • Kristeva, Julia. Powers of Horror: An Essay on Abjection, New York: Colombia University Press: 1982: 1.