Kuramsal Bakış Açısıyla Proje Yaklaşımı

Günümüzde, okulöncesi ve ilköğretim birinci kademedeki eğitim programlarında popüler bir yaklaşım olarak kullanılan proje yaklaşımının tarihi uzun bir geçmişe sahiptir. John Dewey'in eğitime ilişkin görüşleri doğrultusunda şekillenen proje yaklaşımı, çocuğun çeşitli kaynakları kullanarak grup içinde işbirliğine dayalı, derinlemesine araştırma ve inceleme yapma becerilerini geliştirmektedir. Ayrıca, bu yaklaşım sürekli yaşantı gerektiren etkinlikler yoluyla öğrenmenin daha da zenginleşmesini sağlamaktadır. Farklı eğitim programları ile kolaylıkla bütünleşebilen, tamamlayıcı ve zenginleştirici bir özelliğe sahip olan proje yaklaşımı ülkemizde giderek yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, gelecekte yapılması planlanan çeşitli proje çalışmalarının daha nitelikli ve teorisine uygun biçimde gerçekleştirilmesine ışık tutacak temel bir kuramsal çerçeve sunmaktır.

Project Approach: Theoretical Perspective

Recently, one of the most popular approaches in early childhood education programmes is project approach that has a long history. Project approach constructed based on John Dewey's educational philosophy enables children to improve their investigation and observation skills in depth by using various resources based on collaboration. In addition, this approach provides enhanced learning by activities which come from real experiences. Project approach has been started to become widespread in our country as a part of different education programmes because of its easily integrated, complementary and enchancing features. The aim of this article is to present basic theoretical perspective to shed light on more qualitative project works that would be planned in the future.

___

  • Dewey, J. (1998). Experience and Education. Indiana: Kapa Delta Pi.
  • Glassman, M. & Whaley, K. (2000). The Use of Long Term Projects in Early Childhood Classrooms in Light of Dewey's Educational Philosophy, Early Childhood Research & Practice,2 (1), 1-19.
  • Helm, J.H., & Kate, L.G. (2001). Young Investigators: The Project Approach in The Early Years.Columbia: Teachers College Press.
  • Katz, L.G. (1994). The Project Approach, ERIC Document Reproduction Service No.EDO-PS-94-6.
  • Katz, L.G. & Chard, S.C. (2000). Engaging Children's Minds:The Project Approach (2nd Edition).Connecticut: Ablex Publishing Corporation.
  • Lascarides, V.C., & Hinitz, B.F. (2000). History of Early Childhood Education. New York: Falmer Press.
  • Marlowe, B.A., & Page, M.L. (1998). Creating and Sustaining the Constructivist Classroom. California: Corwin Press.
  • Roopnarine, J.L., & Johnson, J.E. (2000). Approaches to Early Childhood Education. New Jersey:Prentice-Hall, Inc.
  • Senemoğlu, N. (2001). Gelişim, Öğrenme ve Öğretim: Kuramdan Uygulamaya. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Wertsch, J.V. & Tulviste, P. (1992). L.S. Vygotsky and Contemporary Developmental Psychology, Developmental Psychology, 28 (4), 548-557.