İlk ve Ortaöğretim Kurumları e-Dönüşüme Hazır mı?

Problem Durumu: Avrupa Birliği sürecinde önemli gelişmeler kaydetmekte olan ülkemiz için öğretim kurumlarımızın bilgi ve iletişim aracı olarak internet kullanım düzeylerini belirle- mek, e-dönüşüme ne kadar hazır olduğumuzu tespit ederek bunun için gerekli stratejileri ge- liştirebilmek açısından önemlidir. Araştırmanın Amacı: Bu çalışmada amaç Türkiye’deki öğretim kurumlarının, e-posta kulla- nımı ve web sitesine sahip olma düzeylerini belirleyerek e-devlet dönüşümüne ne kadar ha- zır olduklarının tespit edilebilmesidir. Yöntem: Tarama modeli ile yürütülen çalışmada, İstanbul ilinde bulunan 32 ilçenin İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin sitelerinde web site ve e-posta adresleri bulunan ilk ve ortaöğretim kurumları incelenmiştir. Araştırma sorularının cevaplanmasında, web siteleri inceleme so- nuçları, kurumlara gönderilmiş e-postalara alınan cevapların analiz sonuçları ve kurumlarda görev alan bilgisayar öğretmenlerinin kadro durumlarından yararlanılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: İstanbul ilinde 8 ilçede bulunan okulların, il ve ilçe milli eğitim müdür- lüklerine ait resmi web sitelerinde web ve e-posta adreslerine ulaşılamamış, 11 ilçede ise e- posta ve web sitesi adresinin her ikisine birden sahip olan okul tespit edilememiştir. Gerek e- posta gerekse çalışan web sitesine sahip olma açısından bakıldığında ortaöğretim kurumla- rının ilköğretim kurumlarına kıyasla daha ilerde olduğu görülmektedir. Güncel web sitesine sahip okul oranı, örneklemde yer alan ilçeler bazında sadece %7 iken, Beşiktaş ilçesi bu ko- nuda birinci sıradır. Okullarda görev yapan bilgisayar öğretmenlerinin kadrolu olma duru- mu ile güncel web sitesine sahip olma durumu arasındaki dağılımın anlamlı olduğu tespit edilmiştir. E-posta adresine sahip olma açısından bakıldığında Maltepe ilçesi birinci sırada yer almaktadır. Öğretim kurumuna gönderilen e-postaların %60’ı e-posta adreslerinin ka- panmış olması, mail adreslerinin doğru olmaması, düzenli kontrol edilmediği için kotanın dolmuş olması gibi olası nedenlerden dolayı hedefine ulaşamamıştır. Sonuç olarak öğretim kurumlarımızın, e-posta ve web sitesini bilgilendirme ve iletişim aracı olarak kullanım konu- sunda önemli eksikleri olduğu görülmüştür. Öneriler: Yapılması gerekenler ile ilgili yayınlanmakta olan genelgeler ve eylem planları bir an önce uygulamaya geçirilmeli, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri bu konuda çalışmalar başlatmalıdır. Okullarda bir web yayın kurulunun oluşturulması ve bu kurulun aktif olarak çalışabilmesi için gerekli desteğin sağlanmasında yarar vardır. Her okulda kadrolu bilgisayar öğretmenin bulunması ve bu konuda görev alması, belirlenen eksiklerin giderilmesinde etki- li olacaktır.

___

  • Aksakal, Ö.D. (2002). İşbirlikli öğrenme yönteminin anadili (Türkçe) eğitimine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Andrini, B. (1998). Cooperative learning and mathematics. San Clemente: Kagan Cooperative Learning.
  • Armstrong, T. (2000). Multiple intelligences in the classroom. (Second ed.). Alexandria, Virginia USA: Association for Supervision and Curriculum Development.
  • Ay, S. (2003). Okuma stratejileri ile çoklu zekâ kuramının ilişkilendirilmesi. Yayınlanmamış doktora tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Ayaydın, A. (2002). İlköğretim okullarındaki sanat (resim-iş) eğitiminde çoklu zekâ kuramının uygulanması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Batman, K. A. (2002). Çok boyutlu zekâ kuramı etkinlikleriyle destekli öğretimin erişi, tutum ve kalıcılığa etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Baykul, Y. (1990). İlkokul beşinci sınıftan lise ve dengi okulların son sınıfına kadar matematik ve fen derslerine karşı tutumda görülen değişmeler ve öğrenci yerleştirme sınavındaki başarı ile ilişkili olduğu düşünülen bazı faktörler. Ankara: ÖSYM Yayınları.
  • Borg, W. R. ve Gall, M. D. (1989). Educational research: An introduction. (Fifth ed.). New York:Pitman Publishing Inc.
  • Chapman, G. D. (1991). The effects of cooperative team learning on student achievement in verbal learning strategies. Dissertation Abstract International. 52(5), 1621. (UMI No. 9130223).
  • Caposey, T. ve Heider, B. (2003). Improving reading comprehension through cooperative learning. ERIC Document Reproduction Service. (No: ED 478 463).
  • Cobb, B. B. (2001). The effect of multiple intelligences teaching strategies on the reading achievement of forth grade elementary school students”. Dissertation Abstract International.62(08), 2686. (UMI No. 3022982).
  • Coşkungönüllü, R. (1998). The effects of multiple intelligences theory on fifth graders’ mathematics achievement. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Demirel, Ö. (1999). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme. (İkinci baskı). Ankara:PegemA Yayıncılık.
  • Gaines, D. ve Lehmann, D. (2002). Improving student performance in reading comprehension through the use of multiple intelligences. ERIC Document Reproduction Service. (No: ED 467-515).
  • Gardner, H. (1999). Çoklu zekâ: Görüşmeler ve makaleler. Vickers, C. J (Ed.), (Çev. Tüzel, M.). İstanbul: Enka Okulları BZD Yayıncılık.
  • Gömleksiz, M. (1997). Kubaşık öğrenme, temel eğitim dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik başarısı ve arkadaşlık ilişkileri üzerine deneysel bir çalışma. Adana: Baki Kitabevi.
  • Güneş, B. (2002). 7. Sınıflarda kaldırma kuvveti kavramını geliştirmede ve öğretmede çoklu zekâ temelli öğretim teknikleri uygulaması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Hubbard, T. ve Newell, M. (1999). Improving academic achievement in reading and writing in primary grades. ERIC Document Reproduction Service. (No: ED 438 518).
  • İflazoğlu, A. (1999). Küme destekli bireyselleştirme tekniğinin temel eğitim beşinci sınıf öğrencilerinin matematik başarısı ve matematiğe ilişkin tutumları üzerindeki etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İflazoğlu, A. (2003). Çoklu zekâ kuramı destekli kubaşık öğrenme yönteminin ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin fen bilgisi dersindeki akademik başarı ve tutumlarına etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi,Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Janes, L. M.; Koutsopanagos, C. L.; Mason, D., S. ve Villaranda, I. (2000). Improving student motivation through the use of engaged learning, cooperative learning and multiple intelligences. ERIC Document Reproduction Service. (No: ED 443 559).
  • Kagan, S. (1992). Cooperative learning. Paseo Espada: Resources for Teachers, Inc.
  • Kagan, S. ve Kagan. M. (1998). Multiple intelligences: The complete MI book. San Clemente: Kagan Puplishing.
  • Karabay, A. (2005). Kubaşık öğrenme etkinliklerin ilköğretim beşinci sınıf Türkçe derinde öğrencilerin dinleme ve konuşma becerileri üzerindeki etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kavcar, C., Oğuzkan, F. ve Sever, S. (1997). Türkçe öğretimi: Türkçe ve sınıf öğretmenleri için. Ankara: Engin Yayınevi.
  • Kuzniewski, F.; Sanders, M.; Smith, G. S.; Swanson, S. ve Urich, C. (1998). Using multiple intelligences to increase reading comprehension in English and math. ERIC Document Reproduction Service. (No: ED 420 839).
  • Martin, H. (1996). Multiple intelligence in the mathematics classroom. Illinois: Skylight Training and Publishing.
  • McMahon, S. D., Rose, D. S. ve Parks, M. (2004). Multiple intelligences and reading achievement: an examination of the Teele inventory of multiple intelligences. The Journal of Experimental Education, 73(1), 41–52.
  • Özdemir, P. (2002). Çoklu zekâ kuramı tabanlı öğretim yönteminin öğrencilerin canlılar çeşitlidir ünitesini anlamaları üzerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Sever, S (1997). Türkçe öğretimi ve tam öğrenme. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Sezginer, Y.O. (2000). Effect of multiple intelligence activities on expository essay writing performance.Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Sharp, P. ve Ashby, D. (2002). Improving student comprehension skills through instructional strategies. ERIC Document Reproduction Service. (No: ED 468 240).
  • Smith, I. (2005). Can accelerated reader and cooperative learning enhance the reading achievement of level 1 high school students on the Florida comprehensive assessment test?. Dissertation Abstract International. 67(04), 1274. (UMI No. 3214446).
  • Sönmez, V. (2001). Öğretmen el kitabı. Ankara: Anı yayıncılık.
  • Susar, F. (2006). İlköğretim 4. sınıf Türkçe öğretiminde çoklu zekâ kuramına dayalı işbirlikli öğrenme yönteminin erişi, tutumlar, öğrenme stratejileri ve çoklu zekâ alanları üzerindeki etkileri. Yayınlanmamış doktora tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Tarım, K. (2003). Kubaşık öğrenme yönteminin matematik öğretimindeki etkinliği ve kubaşık öğrenme yöntemine ilişkin bir meta analiz çalışması. Yayınlanmamış doktora tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü.
  • Teele, S. (2000). Rainbows of intelligence: Exploring how students learn. California: Corwin Pres, Inc.
  • Temur, Ö.D. (2001). Çoklu zekâ kuramına göre hazırlanan öğretim etkinliklerinin 4. sınıf öğrencilerinin matematik erişilerine ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığına etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi,Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Uhlir, P. (2003). Improving student academic reading achievement through the use of multiple intelligences teaching strategies. ERIC Document Reproduction Service. (No: ED 479 914).
  • Wilson, S. R. L. (1991). The effects of cooperative learning on reading comprehension. Dissertation Abstract International. 52(9), 3234. (UMI No. 9206198).
  • Yaman, B.(1999). Birleştirilmiş kubaşık okuma ve yazma tekniğinin temel eğitim beşinci sınıf öğrencilerinin Türkçe dersinde okuduğunu anlama ve dinlediğini anlamaya yönelik akademik başarıları ile Türkçe dersine ilişkin tutumları üzerindeki etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Adana:Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yıldırım, K. (2006). Çoklu zekâ kuramı destekli kubaşık öğrenme yönteminin ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarı, benlik saygısı ve kalıcılığına etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yılmaz, G. (2002). İlköğretim 5. sınıf sosyal bilgiler dersi vatan ve millet ünitesinde çoklu zekâ kuramına göre geliştirilen eğitim durumunun öğrencilerin akademik başarısına etkisi ve öğrenci görüşleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.