Çevresel Belirsizliklere Karşı Rekabet Avantajı Yakalamada Stratejik Esnekliğin Rolü ve Firma Performansına Etkileri

Günümüzde işletmelerin faaliyet gösterdikleri çevrenin en önemli özellikleri çok değişken ve belirsiz bir görünüm arzetmesidir. İşletme yöneticileri için bugün en önemli meselelerden birisi bu değişkenlik ve belirsizliklerin kaynaklarının ne olduğunu anlamak ve bunlarla mücadele etmenin yollarını bulmak olmuştur. Dalgalı ve belirsiz çevresel koşullarında işletmelerin hayatta kalmaları ve karşılaştıkları problemleri çözerek rekabet avantajı yakalamalarının anahtarı olarak esnek stratejilerin geliştirilmesi görülmektedir. Tatmin edici bir işletme performansını başarmaktan ve bunu devam ettirmekten sorumlu yöneticiler için stratejik esneklik, maliyet ve kalite avantajı gibi stratejik araçlar kadar önemli hale gelmiştir. Bununla birlikte belirsiz çevre koşulları ile mücadele ederek karlılık sağlamada kaçınılmaz bir karar olan stratejik esnekliğin işletme birimlerinde sürekli olarak yorumlanması ve ölçülmesi de önem kazanmıştır. Stratejik esneklik ve firma performansı arasındaki doğrusal ilişki bu çalışma kapsamında yapılan araştırma ile de kanıtlanmıştır.

The Role of Strategic Flexibility on Gaining the Competitive Advantage in Environmental Uncertainties Conditions and its Effects on Firm Performance

In today's business environment, change and uncertainty are the most important two characteristics. One of the most important problems of managers is to realize the sources of this change and uncertainty and to find the solutions of these problems. it is seen that, to develop flexible strategies is the key to capture the competitive advantage. By this way, it would be possible for business to solve its problems and survive in fluctuated and uncertain enviromental conditions. For the managers who are responsible for realizing and maintaining business performance, strategic flexibility has become as signifıcant as the cost and quality advantages. Additionally, the continuous interpretation and measurement of strategic flexibility in business units has been important. Strategic flexibility is also an inevitable tool to challange against the uncertain enviromental conditions and for sustainable profitability. The linear relation between the strategic flexibility and the fırm performance is proved in this study.

___