YENİ AVRUPA TEBLİGAT HUKUKU

Uluslararası tebligat hukukunun acilen bir reforma ihtiyaç duyduğu gerçeği konusunda uzun süreden beri görüş birliği vardır. Mevcut sistem haklı olarak zahmetli, hataya yol açıcı olarak kabul edilmekte ve Avrupa içinde bile tahammül edilemez tebligat sürelerine neden oluyordu. Eğer bir davanın İspanya’ya tebligatı iki yıl sürüyorsa ve diğer Üye ülkelere bir tebligat 3 ay ve çoğu zaman 4-5 ay kadar sürüyorsa, Avrupa Birliği içinde modem iletişim çağında ve postaların en fazla bir hafta içinde adrese teslim edildiği bir dönemde bunun kabul edilebilmesi mümkün değildir. Uluslararası tebligat İçin “zor reforme edilir” etiketinin kullanılması haksız değildir. Dikkate alınması gereken yararların sihirli üçgeninde -davacının davasının hızlı ve yalın bir şekilde tebliğ edilmesi yoluyla hak arama hürriyeti, davalının lehine hukuk devleti ilkse ve hukuksal dinlenme hakkı ve ilgili devletlerin egemenlik çıkarları - ağırlıklar haklı olarak farklı bir şekilde konumlanabilmektedirler. Avrupa Tebligat Yönetmeliğinde devletin egemenlik çıkarlarının geri plana itilmiş olması takdir edilecek bir durumdur. Bu şekilde La Haye Tebligat Sözleşmesindeki kamu düzeni (

___

  • Meyer, Europaischc Übereinkommen über die Zustellurıg gerichtlicher und auBergerichtlicher Schriftstücke in Zivil- und Handclssachen in den Mitgliedsstaateıı der Europâischen Union, PRax 1997, 401 vd..
  • Linke, Die Probleme der intemationalen Zustellung, in: Gottwald (Hrsg), Grundfragen der Genclıtsverfassung und International en Zustellung, Veröffentlichungen der Wisscnschaftlİchen Vereinigung fıir Intematİonales Vcrfahrensrecht Cilt 10, 1999, 95 vd.
  • Bajons, Internationale Zustellung und Recht auf Verteidigung, Festschr. Schützc 1999, 49 vd..
  • Kenneth, Service of decuments ın Europe, CJ.Q. 17(1998), 284 vd.
  • Gottwald, Festschr. Schütze 1999,225 vd.