HIRSIZLIĞIN BİR İŞLENİŞ ŞEKLİ OLARAK “KAPKAÇÇILIK”

Mal aleyhine işlenen suçlar ile kişilerin ekonomik durumu arasında yakın bir ilgi bulunmakta, kişilerin ihtiyaçlarım tatmin etme gücüne göre, bu suçlar azalma veya artma eğilimi gösterebilmektedir. Son zamanlarda, mala yönelik saldırının bir işleniş şekli olarak “kapkaççılık’’ olaylarının arttığı görülmektedir. Özellikle gençlerin, fiziki çevikliklerini de kullanarak, kendini savunamayacak durumda bulunan İnsanların çantalarım, cüzdanlarını, cep telefonlarını ve diğer herhangi bir eşyasını ani olarak kapıp hızla uzaklaştıkları, basın-yayım organlarında sıklıkla yer almaktadır. Çoğu durumlarda ise, mağdurun direnmesi üzerine ona zarar verici ve bazen de sonu ölümle biten bir şiddetle bu fiiller gerçekleştirilmektedir. Bu yazının amacı polis dilinde “kapkaççılık” olarak nitelendirilen bu tür eylemlerin Önce hangi suçu oluşturduğunu incelemek ve bu tür fiillerle daha etkin bir şekilde mücadele etmek ve Önlemek bakımından ceza kanunumuzda mevcut eksikleri belirlemek ve bunun giderilmesi için gerekli düzenlemelerin neler olabileceğine işaret etmektir.

___

  • Naci Şensoy, Basit Hırsızlık ve Çeşitli Mevsuf Hırsızlıklar (Türk Ceza Kanununun 491, 492 ve 493. Maddeleri), 2. Bası, İstanbul, 1963, s,6.
  • Fritjof Haft, Strafrecht, Besonderer Teİl, München, 1982, s. 129; Timur Demirbaş, Kriminoloji, Ankara, 2001, s.216,234.
  • Sulhi Dönmezer, Kişilere ve Mala Karşı Cürümler, 16. Bası, İstanbul, 2001, s.381.
  • Majno, Ceza Kanunu Şerhi, Türk ve İtalyan Ceza Kanunları, C.4, Ankara, 1981, s.29 vd.