1999 TARİHLİ CMUK TASARISI’NDA MUHAKEMENİN YÜRÜYÜŞÜNE İLİŞKİN DÜZENLENEN ARA SORUŞTURMA DEVRESİ (ORTA AŞAMA) ÜZERİNE BİR İNCELEME

Türk Ceza Adalet Reformu çalışmalarından önemli gördüğümüz 1999 CMUK Tasansı, bünyesinde çok önemli değişiklikler öngörmektedir. Tasan’da, ilk soruşturmanın kaldın İmasından sonraki gelişmeler göz önünde bulundurularak, “ara soruşturma muhakemesi kurumuna”na duyulan ihtiyacı karşılamak amacıyla düzenlemeler getirilmiştir. Tasarı’da ceza muhakemesinin yürüyüşü bakımından, ön soruşturmadan son soruşturmaya geçişte bir hakim karan aranmasını sağlayacak ve bir eleme görevi yapacak, “dürüst, adil, hakkaniyete uygun yargılanma hakkı”na saygılı olarak “duruşmanın kesiksizliği” veya “bir oturumda kamu davasının neticelendirilmesi” ilkelerinin gerçekleştirilmesini sağlayacak bir ara soruşturma muhakemesinin yapılması ve bu muhakemenin yapılacağı bir “orta aşama” kabul edilmiştir. Tasan’da “orta aşama''ya ilişkin çeşitli düzenlemeler bulunmaktadır. Biz bu çalışmamızda Tasan’nın “orta aşama”ya ilişkin düzenlemelerini inceleyerek önerilerde bulunacağız.

___

  • CENTEL, age., s. 5; YURTCAN, Erdener, “Ceza Adaleti Reformu Çalışmaları” Prof. Dr. Nurullah Kunter’e Armağan, İstanbul 1998, s. 535-536.
  • KUNTER, Nurullah-YENİSEY, Feridun, Muhakeme Hukuku Dalı Olarak Ceza Muhakemesi Hukuku, 11. Bası, Beta, İstanbul 2000, n. 50. 1 (445 III), s. 905 vd.
  • YURTCAN, Erdener, Ceza Yargılaması Hukuku, 5. Bası, Alfa Yayınlan, İstanbul 1993, s. 387.
  • CİHAN, Erol-YENİSEY, Feridun, Ceza Muhakemesi Hukuku, 2. Bası, Beta, İstanbul 1997, n. 23, s, 20.