Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Kaynaştırma Eğitiminin Uzman ve Ebeveyn Bakış Açısı ile İncelenmesi

Amaç: Bu araştırma Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarda kaynaştırma eğitiminin uzman ve ebeveyn bakış açısı ile değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya çocukları kaynaştırma eğitimi almakta olan, OSB olan çocuğa sahip 4 ebeveyn ve bir Psikolog ve bir Ergoterapist uzman dahil edilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar: Araştırmamızda kaynaştırma eğitim uygulamaları ve çocuklara katkıları düşünüldüğünde bireysel farklılıklar ortaya koyulmuştur. Öğretmen tutumlarının olumlu veya olumsuz niteliğe sahip olabilen katkıları bu kapsamda en çok dikkat çekilen konu başlığı olmuştur. Ayrıca okul yönetimi ve destek personeli tutumları hakkında bireylerin eksik farkındalıkları üzerinde durulmuştur. Toplumsal seviye uygulama prosedürlerinin daha açıklayıcı ifade edilmesi gerektiği sonucu çıkarılmıştır. Tartışma: Araştırma sonuçlarımızdan elde edilen bilgiler ışığında kaynaştırma eğitiminde toplumsal bakış açısının iyileştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Çocuğun bireysel ihtiyaçları ve davranış şekillerinin belirlenmesi ve bu alanda çalışan meslek gruplarının bu konuda bilgilendirilmesi ile kaynaştırma eğitiminde kalitenin artırılabileceği düşünülmektedir. 

___

Association, A. P. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5®): American Psychiatric Pub.

Akalin, S., Demir, S., Sucuoglu, B., Bakkaloglu, H., & Iscen, F. (2014). The Needs of Inclusive Preschool Teachers about Inclusive Practices. Eurasian Journal of Educational Research, 54, 39-60.

Avramidis, E., & Norwich, B. (2002). Teachers' attitudes towards integration/inclusion: a review of the literature. Eur J Spec Needs Educ, 17(2), 129-147.

Batu, E. S. (2000). Kaynaştırma, destek hizmetler ve kaynaştırmaya hazırlık etkinlikleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 2(04), 35-45.

Bilaver, L. A., Cushing, L. S., & Cutler, A. T. (2016). Prevalence and correlates of educational intervention utilization among children with autism spectrum disorder. J Autism Dev Disord, 46(2), 561-571.

Çetinkaya, Ç., & Döner, İ. (2012). Türkiye’de üstün yeteneklilere tanınan hakların incelenmesi. Sakarya University Journal of Education, 2(3), 7-20.

Erden, G., Akdur, S., Angın, E., Er, E., Aslan, B. (2014). Otizm Spektrum Bozukluğu. Ankara: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

Falkmer, M., Anderson, K., Joosten, A., & Falkmer, T. (2015). Parents’ Perspectives on Inclusive Schools for Children with Autism Spectrum Conditions. Intl J Disabil Dev Educ, 62(1), 1-23.

Girli, A. (2007). Asperger sendromlu ve yüksek işlevli otistik çocukların eğitimden yararlanma düzeyleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 8(02), 23-43.

Kargın, T. (2004). Kaynaştırma: tanımı, gelişimi ve ilkeleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 5(02), 1-13.

Kargın, T., Acarlar, F., & Sucuoğlu, B. (2003). Öğretmen, yönetici ve anne-babaların kaynaştırma uygulamalarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 4(02), 055-076.

Koçyiğit, S. (2015). Ana sınıflarında kaynaştırma eğitimi uygulamalarına ilişkin öğretmen-rehber öğretmen ve ebeveyn görüşleri. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 4(1), 391-415.

Renty, J., & Roeyers, H. (2006). Satisfaction with formal support and education for children with autism spectrum disorder: The voices of the parents. Child Care Health Dev, 32(3), 371-385.

Rose, D. F., & Smith, B. J. (1992). Attitude Barriers and Strategies for Preschool Mainstreaming. Policy and Practice in Early Childhood Special Education Series, 161-181.

Starr, E. M., Foy, J. B., Cramer, K. M., & Singh, H. (2006). How are schools doing? Parental perceptions of children with autism spectrum disorders, Down syndrome and learning disabilities: A comparative analysis. Educ Train Dev Disabil, 315-332.

Trillingsgaard, A., & Sørensen, E. U. (1994). School integration of high-functioning children with autism. A qualitative clinical interview study. Eur Child Adolesc Psychiatry, 3(3), 187-196.

Ulutaşdemir, N. (2007). Engelli çocukların eğitimi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(5), 119-130.

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-8945
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Visual Perception Skills Among Children of Different Socioeconomic Status

Hatice ABAOĞLU, Babak KASHEFIMEHR, Gülfer KATIRCIBAŞI, Esra AKI

Farklı Sosyoekonomik Düzeylerdeki Çocuklarda Görsel Algılama Becerileri

Esra, AKI, Hatice ABAOĞLU, Gülfer KATIRCIBAŞI, Babak KASHEFIMEHR

Goalball Sporcularında Ayakkabının ve Görmenin Denge Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Bihter AKINOĞLU, Tuğba KOCAHAN, Tuğba BİRBRN, Necmiye ÜN YILDIRIM, Adnan HASANOĞLU, Gülcan KARAMAN

Engelli Bireylerde Tiyatro Aktivitesinin İletişim ve Etkileşim Becerileri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi

Fatma Gün, Burcu Semin AKEL

Tekerlekli Sandalye Kullanan Sporcuların Öz Etkililik-Yeterlilik ve Başa Çıkma Stratejilerinin İncelenmesi

Şule BAYRAKTAR, Çiğdem ÖKSÜZ

Okulöncesi Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Duyu-Motor-Biliş Fonksiyonları

Mustafa ULUYOL, Mehmet YANARDAĞ

Üniversite Öğrencilerinde Zaman Yönetimi Becerileri ile İyilik Hali Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Fulya Damla ÇOLAK, Gökçen Akyürek, Hatice Abaoğlu, Gonca Bumin

Bant ile Gerdirme Yönteminde Pul Kullanmanın Erken Dönem İşlevsel ve Cerrahi Sonuçlara Etkileri

Çağlar YIlgÖr

Effect of Using Staples on Early Functional and Surgical Outcomes in Anterior Vertebral Body Tethering

Çağlar YILGÖR

Postmenopozal Osteoporozlu Kadınlarda Torakal ve Lumbal Bölgenin Eğrilikleri İle Osteoporoz Şiddeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öznur BÜYÜKTURAN, Buket BÜYÜKTURAN, Fatmanur Aybala Meral KOÇAK