Tarihsel Olaylar Dizgesinin, Kurgusal Metinde Yansıtılması Duyarlılığı ve Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun Kilit İsimli Romanı

Bu çalışmada, yaşanmış bir gerçeklik olan tarih ile kurgusal metin arasında nasıl ve ne amaçlı bir ilişkinin var olduğu, tarihsel bilgi birikimi üzerine inşa edilmiş / kurgulanmış edebî metnin, okura iletisinin ne olduğu üzerinde durulmuş, Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun Kilit isimli romanında, okur belleğinin nasıl kurgulanmak istendiği açıklanmaya çalışılmıştır. Sepetçioğlu’nun iletilerindeki duyuş tarzının açılımları da bu bağlamda incelenmiştir.

The Reproduction of Historical Events in the Fictional Text and the Novel of Mustafa Necati Sepetçioğlu The Lock

In this study I deal with the relations between history, which is a true life reality, and fictional contexts. The message of fictional literary text to the reader that is built on the basis of historical knowledge is also discussed. I try to find out how the reader’s memory is expected to be organised in Mustafa Necati Sepetçioğlu’s novel named The Lock. Sepetçioğlu’s way of perceptions in his messages is also discussed.

___

  • Aktaş, Şerif (1986), Edebiyatta Üslup ve Problemleri, Ankara: Akçay Yayınları.
  • Assmann, Jan (2001), Kültürel Bellek, (Çev.:Ayşe Tekin), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bachelard, Gaston (1997), Yok Felsefesi, (Çev.: Alp Tümertekin), İstanbul.
  • Eliade, Mircae (1992), İmgeler, Simgeler, (Çev.: Mehmet Ali Kılıçbay), Gece Yayınları.
  • Korkmaz, Ramazan (1999), “Milli Romantik Duyuş Tarzı ve Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu”, Dünü ve Bugünüyle Harput II, Elazığ: Türkiye Diyanet Vakfı Elazığ Şubesi Yayınları.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (1988), Kilit, 15. bs. İstanbul: İrfan Yayınevi.
  • Tural, Sadık (1991), Zamanın Elinden Tutmak, Ankara: Ecdad Yayınları.