Tarihe Sığmayan Destanın Romanı ... Ve Çanakkale (1 Geldiler, 2 Gördüler, 3 Döndüler)

Mustafa Necati Sepetçioğlu, Dünkü Türkiye Dizisinde yayımlanmış olan Osmanlı ve Selçuklu Üçlemelerinin son halkası olarak gördüğü Çanakkale Zaferi’nin romanını ...Ve Çanakkale 1 Geldiler, 2 Gördüler, 3 Döndüler alt adlarıyla üç cilt halinde yazar. Birinci ve ikinci ciltlerde düşmanın gelişi ve düşmana karşı koyma çabaları anlatılırken, üçüncü ciltte Çanakkale Savaşı ve kazanılan tarihî zafer ele alınmaktadır. ...Ve Çanakkale Türk’ün gücünü küçümseyip onun boğazını sıkmaya gelenlere, Türk’ün gücünün gösterildiği ve nihayet geldiklerinden bin beter döndürüldükleri yerde yaratılan bir destanın romanıdır.

Ve Çanakkale: A Novel of an Unremitting Heroism that is Incommensurate with History Writing (1 Geldiler, 2 Gördüler, 3 Döndüler)

Whereas the Gallipoli battles are studied in poetry, short stories and plays after the World War I, they became subject to novels further later. “...Ve Çanakkale 1 Geldiler, 2 Gördüler, 3 Döndüler” a three volume novel by Mustafa Necati Sepetçioğlu; written as a scenario for the Turkish Radio and Television at the beginning, later changed to a novel was published in 1989.

___

  • Güzel, Abdurrahman (1996),Türk Edebiyatında Çanakkale Zaferi, Çanakkale: ÇOMÜ Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi Yayınları No:3.
  • Kıdır, Derya (2003), Türk Romanında Çanakkale Savaşı, Çanakkale: ÇOMÜ, TDE Bölümü (Basılmamış Lisans Tezi).
  • Kızıldağ, Selçuk (2003), Çanakkale Cesaretin Bedeli, İstanbul : Arma.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (1989 a), ...Ve Çanakkale; 1 Geldiler, İstanbul: Akran Yayıncılık.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (1989 b), ...Ve Çanakkale; 2 Geldiler, İstanbul: Akran Yayıncılık.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (1989 c), ...Ve Çanakkale; 3 Geldiler, İstanbul: Akran Yayıncılık.
  • Tekşan, Mesut (2004), “Romanımızda Çanakkale Zaferi”, Prof. Dr. Abdurrahman Güzel’e Armağan, Ankara: Gazi Eğitim ve Kültür Yayınları:1,s.595-612.