Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun Tragedya Yazarlığı ve Büyük Otmarlar

Mustafa Necati Sepetçioğlu, Türk tarihini romanlaştırması yanında tiyatro eserleriyle de Türk edebiyatına önemli katkılarda bulunmuştur. Özellikle Her Bizans’a Bir Fatih ve Büyük Otmarlar adlı eserleriyle tragedya türünün Türk edebiyatındaki temsilcileri arasındadır. Tragedya türünün Üç Birlik Kuralı’na uygun olarak yazılan Büyük Otmarlar’da olay, Âsurya adlı hayalî bir ülkede geçer. Oyunda, gücünü “Ulu Bekçi” adlı bir heykelden alan, kendini kutsallaştırarak halkı sömüren, otoritesini sihir ve kehanetlerle pekiştiren yönetici ile hak ve adalet düşüncesini temsil eden insanların savaşı anlatılır. Yönetime geçmek üzere olan oğul, halkı korkutmaya ve sindirmeye dayalı yöneticilik anlayışını reddeder; ancak bu davranışın bedelini hayatıyla öder. Halkın içinden erdem ve irade sahibi kimseler, mevcut yapıyı ortadan kaldırır. Böylece Âsurya’da yeni bir dönemi başlatırlar

M. N. Sepetçioğlu as the Tragedy Writer and His Play, Büyük Otmarlar

Mustafa Necati Sepetçioğlu made a lot of contributions to Turkish literature as well as reflected Turkish history in the novel form. His works Her Bizans’a Bir Fatih ve Büyük Otmarlar are among the samples of tragedy in Turkish literature. Büyük Otmarlar contain the characteristics of tragedy as a literary genre. It was written in line with the principle of three-unity in Tragedy. The plot takes place in an imaginary country called Âsurya. The subject matter in the play is the fight between the ruler who takes his power from a sculpture called Ulu Bekçi, who exploits his people making himself sacred, strenghtens his power through magic and prophesy, and the people representing the right and fair side. The son who is about to take power is against the ruling system based on intimidating and suppressing the people; yet he pays for this with his life. Virtuous individuals with determination among the public give an end to this system. Thus they start a new period in Âsurya.

___

  • Çalışlar, Aziz (1993), Tiyatronun ABC’si, İstanbul: Simavi Yayınları.
  • Çalışlar, Aziz (1995), Tiyatro Ansiklopedisi, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Erol, Aydil (2002), Şarkılarla Şiirlerle Türkülerle ve Tarihi Örneklerle Adlarımız, İstanbul: Turan Kültür Vakfı Yayınları.
  • Nutku, Özdemir (1997), Dram Sanatı-Tiyatroya Giriş, İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (2005), Büyük Otmarlar, 2.Baskı, İstanbul: İrfan Yayınevi.
  • Şener, Sevda (2003), İnsanı Geçitlerde Sınayan Sanat-Dram Sanatı, İstanbul: Mitos Boyut Yayınları.
  • Tunalı, İsmail (Çev.), (2002), Aristotoles-Poetika, 10. Baskı, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • www.Bgst.Org/Tb/Yazilar/S_Altaks.Asp - 52k (Saral, Sevilay vd. (Nisan 1999), “Altan Akışık ile Söyleşi”, Mimesis Tiyatro/Çeviri-Araştırma Dergisi, Sayı: 7).
  • Yalçın, Alemdar, Gıyasettin Aytaş (2002), Tiyatro ve Canlandırma, Ankara: Akçağ Yayınları.