Sepetçioğlu’nun Kuruluşu Konu Alan Romanlarının İlk Beşinde Manevî Ocaklar

Türk romanının birçok örneğinde Anadolu’nun fethi, Osmanlı’nın kuruluşu ve teşkilâtlanması değişik bakış açılarıyla ele alınmıştır. M. N. Sepetçioğlu’nun “Dünkü Türkiye Serisi” isimli 13 cilttik roman dizisi, bu eserler arasında çok ayrıcalıklı bir yer işgal etmektedir. Bu romanların en belirgin özelliği Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi hadisesini belli, bilinen, tarihî verilere dayandırmasıdır. Bilindiği ve Fuad Köprülü ile Ömer Lütfi Barkan’ın ilmî yönden gösterdikleri gibi, Anadolu ve Balkanlarda kurulan ocakların kuruluşta, devlet oluşta çok önemli bir payı vardır.Bu çalışmada yazarın Anadolu’daki Türk tarihini konu alan romanlarında yani Kilit, Anahtar, Kapı, Konak ve Çatı’da bu teşekküllerin yer alışları söz konusu edilecektir. Zira söz konusu manevi ocaklar, buralara yerleşme gayreti içinde olan insanların yanında bulunmuşlar, onlara rehber olup pek çok konuda yardım etmişlerdir.  

The Spiritual Associations in Sepetçioğlu’s First Five Novels dealing with the Establishment of the Ottoman Empire

In many Turkish novels, the conquest of Anatolia, the foundation and organization of the Ottomans Empire are undertaken by various points of view. The novels of M. N. Sepetçioğlu, consisting of 13 volumes named “The Series of Yesterday’s Turkey” has a privilaged place among these works. The most significant feature of the novels mentioned here is to base the settlement of Turks in Anatolia on the certain, wellknown and historical datas. As is known and as Ömer Lütfi Barkan and Fuad Köprülü point out by scientific data, these associations founded in Anatolia and the Balkans have an important role in establishment of the state and the goverment. This study deals with how these spiritual associations take place in the outhor’s novels, namely Kilit (the Lock), Anahtar (the Key), Kapı (the Gate), Konak (the Mansion) and Çatı (the Roof), the subject of which is the Turkish history in Anatolia.

___

  • Barkan, Ömer Lütfi (1942), “Osmanlı İmparatorluğu’nda Bir İskân ve Kolonizasyon Metodu Olarak Vakıflar ve Temlikler I: İstilâ Devirlerinin Kolonizatör Türk Dervişleri ve Zâviyeler”, Vakıflar Dergisi, C.2, s. 281.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (2005), Anahtar, İstanbul: İrfan Yay.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (2006), Çatı, İstanbul: İrfan Yay.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (2005), Kapı, İstanbul: İrfan Yay.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati (2005), Kilit, İstanbul: İrfan Yay.
  • Sepetçioğlu, Mustafa Necati, (2006), Konak, İstanbul: İrfan Yay.