Suyun Metalaşması, Yerel Yönetimler ve Su Hakkı Mücadelesi

Bu çalışmada suyun metalaşması süreci analiz edilmekte; suyun metalaşması sürecinde yerel yönetimlerin ikili rolüne değinilerek su hakkı mücadelelerinin yeniden belediyeleştirme talepleri ele alınmakta; su hakkı mücadelelerinde bir talep olarak ortaya çıkan suyun yeniden belediyeleştirilmesi süreci suyun mülkiyeti tartışmasından hareketle eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirilmektedir. Ayrıca suyun metalaşması süreci analiz edilirken su sadece iktisadi bir kavram olarak ele alınmamakta; suyun iktisadi olanın dışında da anlamlara sahip olduğu iddia edilmektedir. Dolayısıyla suyun metalaşması süreci sadece suyun alınıp satılabilen bir nesneye dönüşmesi olarak değerlendirilmemekte; suyun metalaşması süreci aynı zamanda suyun anlamının da dönüşmesi olarak da yorumlanmaktadır.

Commodifcation of Water, Local Governments and the Struggle for Right to Water

The process of commodification of water is analysed in this study; addressing the dual role of local administrations in the process of commodification of water; The process of re-municipalization of water, which emerged as a demand for the right to water struggles, is evaluated from a critical point of view, based on the discussion of the ownership of water. Water is not only considered as an economic concept when analyzing the process of commodification of water; water is also claimed to have meanings outside the economic. Therefore, the process of commodification of water is not considered to be merely the transformation of water into a sellable object; the process of commodification of water is also interpreted as the transformation of the meaning of water.

___

  • Ayboğa, E. (2010) Yaşam Hakkı Olarak Su, İstanbul: Sosyal Değişim Derneği.
  • Barlow, M. (2009) Mavi Sözleşme: Küresel Su Krizi ve Su Hakkı Mücadelesi (çev. B. Cezar), İstanbul: Çevre Mühendisleri Odası, İstanbul: Yordam Kitap.
  • Barlow, M. (2015) Su Hakkımız: BM’nin Suya ve Hıfzıssıhhaya Dair İnsan Haklarını Tanımasının Beş Yıl Ardından Gelişmelerin Değerlendirilmesi (çev. A. Köse), İstanbul: Su Hakkı Kampanyası.
  • Doğan, Y.P. (2011) Suyun Ticarileştirilmesi Su Kıtlığını Daha da Arttıracak (Gaye Yılmaz ile Röportaj), Erişim tarihi: 09.11.2014, http://www.supolitik.org/sundays_zaman_tr.htm
  • Harvey, D. (2004) “’Yeni’ Emperyalizm: Mülksüzleşme Yoluyla Birikim” (çev. E. M. Dinçer), Praksis, 11, 23-48.
  • İlhan, G. (2008, 12 Temmuz) Gönül İlhan Osman Özgüven’le Söyleşti: “Suyu Bedava Vermeye Devam, Gelecek Cezaya Razıyız”, Erişim tarihi: 26.02.2018, https://m.bianet.org/biamag/belediye/108292-suyu-bedava-vermeye-devam-gelecek-cezaya-raziyiz
  • Illich, I. (2007) H2O ve Unutmanın Suları (çev. L. Behmoaras), İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.
  • Kazgan, H. ve Önal, S. (1999) İstanbul’da Suyun Tarihi: İstanbul’da Su Sorununun Tarihsel Kökenleri ve Osmanlıda Yabancı Su Şirketleri, İstanbul: İletişim.
  • Lobina, E., Kishimoto, S. ve Petitjean, O. (2015) Geri Dönüş Yok: Küresel Bir Eğilim Olarak Suyun Yeniden Belediyelerin Yönetimine Geçmesi (çev. A. Köse), İstanbul: Su Hakkı Kampanyası.
  • Özbay, Ö. (2017) “Uluslararası Su Hakkı Mücadeleleri”, Türkiye’de ve Dünyada Su Krizi ve Su Hakkı Mücadeleleri (der. İlhan, A., Rabi, A., Baysal, E., Ayboğa, E., Barlow, M., Güvenç, M., Özbay, Ö., Uyan Semerci),, İstanbul: Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği, 13-27.
  • Robert, J. (2003) Suyun Ekonomi-Politiği (çev. M. Duran ve M. E. Sakınç), Ankara: Ütopya.
  • Tantan, M. (2014) Antikapitalist Mücadele Örgütlenmeden Su Sorunu Çözülmeyecek (Gaye Yılmaz ile Röportaj), http://www.supolitik.org/EmekDunyasinet_roportaj.htm (09.11.2014).
  • Türkay, M. (2013) “Önsöz”, Suyun Metalaşması: Kıtlığın Nedeni Kıtlığa Çare Olabilir Mi? (G. Yılmaz), İstanbul: Evrensel Basım Yayın, 21-22.
  • Yılmaz, G. (2010) “Bütün renkler kirleniyordu…Praksisten Kaçış Sürecinde Su Hakkı Mücadeleleri”, Praksis, 24, 25-39.
  • Yılmaz, G. (2013) Suyun Metalaşması: Kıtlığın Nedeni Kıtlığa Çare Olabilir Mi?, İstanbul: Evrensel Basım Yayın.
  • Yılmaz, G. (2014) Su Sorununa Eleştirel Bir Yaklaşım: Üretimin Bir Faktörü Olarak Su, http://www.supolitik.org/ elestirel_bir_yaklasim.htm (09.11.2014).
  • Yılmaz, S. (2014) Toplumsal Mücadelelerde Yeni Bir Açılım: Su Mücadeleleri, http://www.supolitik.org/Su_ mucadeleleri.htm (09.11.2014)