Dönüşen Toplum, Değişmeyen Emek: Fabrika İşçileri ve Yazılımcıların Çalışma Koşullarına İlişkin Bir Araştırma

Teknolojik gelişmeler toplumu her alanda dönüştürürken bu gelişmelerin emek piyasası ve çalışma ilişkileri üzerindeki etkisi kaçınılmaz ve büyük olacaktır. Bilgi toplumu kuramına göre bu yeni ve dönüşen toplumsal sistem içinde üretim işçilerinin yerini bilgi işçileri alacaktır. Bu büyük değişimin de işçiler açısından nasıl anlamlandırıldığı oldukça önemlidir. Çalışma, bu perspektife mavi ve beyaz yakalı işçilerin bakış açılarını araştırmayı amaçlamaktadır. Hem fabrika işçisi mavi yakalılarla hem de bilgisayar mühendisi (yazılımcı) beyaz yakalarla derinlemesine görüşmeler yapılarak teknolojinin çalışma hayatında işbölümü, iş güvencesi ve örgütlenme bağlamındaki etkisi incelenecektir.

Transformed Society, Unchanging Labour A Qualitative Research On the Working Conditions of Factory Workers and Software Developers

While technological developments are transforming society in every sense, their impact on the future of labour market and work relations will be huge inevitably. According to the theory information society in this new way of social system manufacturing employees will be replaced by information workers. It is crucial to understand how this great change is perceived and conceived by the workers. In this context, this study aims the investigate the perspectives of both blue collar and white collar workers. Based on a qualitative method, factory workers and computer (software) engineers will be interview in depth around the questions of the effects of technological developments on work routine division, job security and work organization.

___

  • BBC. (2017) “Fransa'da Çalışanlar Mesai Dışında E-Postalarına Bakmak Zorunda Değil” http://www.bbc.com/ turkce/haberler-dunya-38483642 (20.04.2018).
  • Fuchs, C. (2015) Dijital Emek ve Karl Marx (çev. T. E. Kalaycı ve S. Oğuz) İstanbul: Nota Bene Yayınları.
  • Gümüştekin, G. (2013) “Bilgi Toplumunda Bilgi İşçisi ve Öğrenen Örgütler”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, 5, 1, 279-289.
  • Kumar, K. (1999) Sanayi Sonrası Toplumdan Post-modern Topluma (çev. M. Küçük), Ankara: Dost Kitapevi Yayınları
  • Keser, A. (2005) “İş Doyumu ve Yaşam Doyumu İlişkisi”, Çalışma ve Toplum, 7, 77-96.
  • Man, F. ve Selek Öz, C. (2009) “Göründüğü Gibi Olamamak ya da Olduğu Gibi Görünememek: Çağrı Merkezlerinde Duygusal Emek”, Çalışma ve Toplum, 20, 75-94.
  • Nurol, B. (2014) “Bilgi Toplumunda Zanaat Fikri: Beyaz Yakalı Emeğin Değersizleşmesi”. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi. 17, 1, 76-129.
  • Özgün, A. (1998) “Otonomist Marksist Kuram İçerisinde Sınıf Kavramı”, Birikim Dergisi, 113, http://www. birikimdergisi.com/birikim-yazi/5242/otonomist-marksist-kuram-icerisinde-sinif-kavrami#.WxK4jNWFO2w.
  • Parlak, Z. ve Çetin, B. (2007) “Bilgi Toplumu ve Bilgi İşçisi Bağlamında Çağrı Merkezleri“ Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 52, 107-134.
  • Wihteford, N.D. (2004) Siber Marx: Yüksek Teknoloji Çağında Sınıf Mücadelesi (çev. A. Çakıroğlu), İstanbul: Aykırı Araştırma